Το άγχος των…καλοκαιρινών διακοπών!

Ακούγεται παράδοξο, είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε "πώς είναι δυνατόν οι καλοκαιρινές διακοπές να προκαλούν άγχος;". Ωστόσο, είναι γεγονός πως βιώνεται από πολλούς ανθρώπους, αν και ομολογείται από λίγους. Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κ. Ευαγγελία Κυριάκου αναλύει.

Οι παράγοντες που συντείνουν στην εμφάνιση του άγχους σε μία περίοδο που προορίζεται για το αντίθετο είναι πολλοί και ποικίλλουν από άτομο σε άτομο:

  • Η οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινότητα και τη ρουτίνα, μας προκαλεί αναστάτωση και ένταση. Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μία μεγάλη αλλαγή και πιο συγκεκριμένα μία φυγή από τη ρουτίνα όλης της προηγούμενης χρονιάς. Ως εκ τούτου, από τη μία τις περιμένουμε με ανυπομονησία για να ξεκουραστούμε και από την άλλη χρειαζόμαστε χρόνο για να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που αυτές σηματοδοτούν.
  • Μία από τις πιο εμφανείς αλλαγές που χαρακτηρίζουν την περίοδο των διακοπών είναι ότι οι ρυθμοί της καθημερινότητας μειώνονται και αυξάνεται δραματικά ο ελεύθερος χρόνος. Αυτό το γεγονός επιτρέπει να ερχόμαστε συχνότερα σε επαφή με τα οικεία μας πρόσωπα και να περνούμε περισσότερο χρόνο μαζί τους. Τα προβλήματα σε αυτές τι σχέσεις, που πιθανότατα επικάλυπτε η ρουτίνα, γίνονται πλέον ορατά και καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε.
  • Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα παιδιά, εφόσον υπάρχουν, παραμένουν διαρκώς στο σπίτι, αφού το σχολείο και οι εξωσχολικές δραστηριότητες σταματούν. Το άγχος εστιάζεται στο είδος της σχέσης που έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς και το οποίο τώρα καλείται να τροποποιηθεί. Όλη τη χρονιά το μεγαλύτερο μέρος της σχέσης με τα παιδιά περιστρεφόταν γύρω από τη σχολική μελέτη και τις εξωσχολικές διαδικασίες. Τώρα, όλα αυτά δεν υπάρχουν και χρειάζεται να δημιουργηθεί μία διαφορετική ποιοτικά επαφή με το παιδί η οποία απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και δημιουργικότητα.
  • Επιπλέον, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως και οι διακοπές, όπως και πολλά άλλα αγαθά, έχουν εμπορευματοποιηθεί και ως ένα προϊόν φέρουν το δικό τους περιτύλιγμα. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά διασκεδαστικές, ξέγνοιαστες, χαλαρωτικές -όλα στον υπερθετικό βαθμό- και να πληρούν τα προβαλλόμενα από τα ΜΜΕ πρότυπα. Εύλογα προκαλεί άγχος ακόμη και η καθαυτή διαδικασία του προγραμματισμού και της οργάνωσης των διακοπών. Ωστόσο, και κατά τη διάρκεια αυτών, προκαλείται θλίψη και απογοήτευση εάν δεν αποδειχθούν οι "ιδανικές" και οι "τέλειες" διακοπές.
  • Τέλος, στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, άγχος, απογοήτευση και θλίψη προκαλεί και η αδυναμία πολλών ανθρώπων να αποδράσουν έστω και για λίγες μέρες από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Βέβαια, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε και να μετριάσουμε το δυσάρεστο συναίσθημα του άγχους προκειμένου να μην επισκιάσει τη συναισθηματική μας κατάσταση κατά τη διάρκεια των διακοπών, η οποία θα πρέπει να εξυπηρετήσει την ξεκούραση και τη χαλάρωσή μας:

  • Αποδεχτείτε πως αυτό το άγχος είναι φυσιολογικό και δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας καθημερινότητάς σας.
  • Αξιοποιείστε τον ελεύθερο χρόνο σας συναντώντας ανθρώπους που ήταν δύσκολο κατά τη διάρκεια της χρονιάς και εστιάστε στην εξομάλυνση των διαφορών με αγαπημένα πρόσωπα.
  • Ανακαλύψτε νέους τρόπους να έρθετε σε επαφή και να σχετιστείτε με τα παιδιά σας: παίξτε μαζί τους, κατασκευάστε διάφορα πράγματα, δημιουργείστε, αναπτύξτε μία ουσιαστική και βαθιά επικοινωνία μαζί τους.
  • Οργανώστε τις διακοπές σας σύμφωνα με τις συναισθηματικές σας ανάγκες και καθορίστε έναν προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις οικονομικές σας δυνατότητες προσπαθώντας να μείνετε πιστοί σε αυτόν.
  • Τέλος, κάνετε διακοπές στην πόλη όπου διαμένετε. Επισκεφτείτε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, παρακολουθείστε συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα, οργανώστε μονοήμερες αποδράσεις με χαμηλό κόστος.