Eίναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η εγκυμοσύνη είναι ένας σταθμός στο γάμο, που συνεπάγεται ουσιαστικές αλλαγές στη γυναίκα, τόσο ψυχικές αλλά και σωματικές, αλλά και στον άνδρα και στην πορεία του γάμου και του ζευγαριού. Η συνέχεια ενός γάμου είναι το παιδί, που αναπαριστά την αγάπη και τον έρωτα των δύο συντρόφων. Πόσο επηρεάζεται η σχέση του ζευγαριού; Ποια είναι η ψυχολογία της εγκύου και ποιος ο ρόλος του συντρόφου της; Η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Dr Ίλια Θεοτοκά συμβουλεύει.
Πάνω απ' όλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία εγκυμοσύνη πρέπει να είναι επιθυμητή και από τους δύο. Το γεγονός αυτό συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της καλής πορείας του γάμου, της σχέσης του ζευγαριού, αλλά και της σχέσης με το παιδί αργότερα. Αν υπάρχουν προβληματισμοί ως προς την επιθυμία της εγκυμοσύνης, τότε πολλά προβλήματα προκύπτουν που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση καθοριστικά. Απ;o τη στιγμή που η εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή, αρχίζει μία ωραία περίοδος με πολλά θετικά, αλλά και ανάμικτα συναισθήματα. Η γυναίκα νιώθει συγκίνηση, χαρά, αλλά και φόβο όταν μαθαίνει ότι είναι έγκυος. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει συνήθως η εικόνα της γυναίκας, η διαθέσή της και μαζί με αυτή και το σώμα της. Όσον αφορά στην ψυχολογική της κατάσταση, μπορεί να είναι χαρούμενη, νευρική, ασταθής και βέβαια πάνω απ' όλα την ενδιαφέρει η εγκυμοσύνη της. Κάποιες γυναίκες παίρνουν περισσότερο βάρος και επηρεάζονται από τις αλλαγές στο σώμα τους, το οποίο στη φάση αυτή πρέπει να το φροντίζουν, να το αγαπούν και να το σέβονται. Αλλες βλέπουν την εγκυμοσύνη σαν μια ευχάριστη περίοδο της ζωής τους, νιώθουν ιδιαίτερα υγιείς και ακτινοβολούν. Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι οι εμφανείς σωματικές αλλαγές συνοδεύονται και από αντίστοιχες αλλαγές και διακυμάνσεις στη διάθεση και την ψυχολογική κατάσταση της εγκύου. Σε κάποιες περιπτώσεις, η έγκυος ενδέχεται να βιώσει καταθλιπτικά και αγχώδη συναισθήματα σχετικά με την πορεία της εγκυμοσύνης, τις αλλαγές που συνεπάγεται η εγκυμοσύνη στο σώμα της και στην ψυχολογική της κατάσταση. Επίσης, υπάρχει άγχος για το πώς θα ανταποκριθεί στις αλλαγές που συνδέονται με την έλευση του μωρού, κατά πόσο θα είναι ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Παράλληλα, την απασχολεί ο ρόλος του συντρόφου της, πώς εκείνος θα χειριστεί όλα αυτά, πόσο μπορεί να τη στηρίξει και να την κατανοήσει και ακόμα περισσότερο πώς όλες αυτές οι τόσο ευχάριστες αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση τους. Το γεγονός ότι η σχέση από δυαδική περνά σε τριαδική κάνει μεγάλη διαφορά. Συχνά η μέλλουσα μητέρα αναπολεί και αναλύει τη δική της παιδική ηλικία και προβληματίζεται ως προς το πώς τα βιώματά της θα επηρεάσουν τη σχέση με το παιδί της.
Ο ρόλος του συντρόφου στη φάση αυτή είναι καθοριστικός. Πρέπει να κατανοήσει όλες αυτές τις ψυχολογικές διακυμάνσεις, να κάνει υπομονή και να τη στηρίξει τους μήνες αυτούς. Από την άλλη, πρέπει και εκείνη να κατανοήσει την αμηχανία του και το αίσθημά του ότι κάποιες φορές νιώθει "απ' έξω".
Όσον αφορά στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, παρατηρούμε συχνά ότι η έγκυος αφήνει λίγο το σεξ πίσω της. Ίσως να αισθάνεται λιγότερο επιθυμητή ή να έχει μειωμένη επιθυμία. Αν πραγματικά θέλει να έχει σεξουαλικές σχέσεις πρέπει να το εκφράσει στο σύντροφό της, αλλά και εκείνος με τη σειρά του να της δείξει ότι την επιθυμεί. Η ερωτική ζωή μπορεί να υπάρχει κατά την περίοδο της κύησης, εκτός αν ο γιατρός συστήσει αποχή ή δώσει άλλες οδηγίες.
Αυτά και πολλά άλλα επηρεάζουν τη σχέση του ζευγαριού κατά την εγκυμοσύνη. Οι δύο μέλλοντες γονείς χρειάζεται να αντιδρούν ψύχραιμα σε όλα αυτά, να μοιράζονται τα συναισθήματά τους και να διευκολύνουν ο ένας τον άλλο, προετοιμάζοντας το κατάλληλο έδαφος για το τρίτο αγαπημένο πρόσωπο που περιμένουν. Αν δυσκολεύονται στο χειρισμό αυτών των συναισθήματων, τότε χρειάζονται βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχολόγο, για να ανακουφιστούν και να νιώσουν πιο ελεύθερα.