Casting γυναικών: Μια ιστορία… εκμετάλλευσης

Μια ομάδα γυναικών απαγγέλλει πολύ σεξιστικές περιγραφές ρόλων που εντοπίστηκαν, διαδικτυακά, σε ανακοινώσεις κάστινγκ

-«Για την οντισιόν φορέστε κάτι, που θα φορούσατε αν αποφασίζατε να αυτοκτονήσετε»

-«Ανδρικός ρόλος: αρχιτέκτονας. Γυναικείος ρόλος: η ελκυστική φίλη του»

-«Ζητείται γυναίκα με αμερικάνική προφορά για να πει ένα ανδρικό όνομα με χαριτωμένο τρόπο».

-«Γυναίκα 18-24 ετών που δείχνει τέλεια με ποδιά κουζίνας (και τίποτα άλλο)»

-«Ακίνδυνη βιβλιοθηκονόμος που περνάει στη 'σκοτεινή πλευρά'. Τόπλες»

-«Ρόλος κατάλληλος για σένα που έχεις μπουχτίσει, διότι δεν είσαι αρκετά λεπτή για πρωταγωνίστρια».

Σε αφορά μόνο αν είσαι λεπτή και πολύ νέα. Είσαι όμορφη χωρίς μακιγιάζ; Σου αρέσει να φοράς εμπριμέ ποδιές; Αν ναι, είσαι τέλεια για το ρόλο της γυναίκας που έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης.

Τρεις ηθοποιοί, η Τζούλι Ασριγιάν, η Λόρα Μπρέι και η Τζένα Σιράλι εμπνεύστηκαν από το μπλογκ Casting Call Woe και έφτιαξαν ένα σατιρικό βίντεο όπου μια ομάδα γυναικών απαγγέλλει πολύ σεξιστικές περιγραφές ρόλων που εντοπίστηκαν, διαδικτυακά, σε ανακοινώσεις κάστινγκ.

Η δημιουργός του μπλογκ γνωστή μόνο ως «Ελ» , ηθοποιός για περίπου 9 χρόνια, ξεκίνησε αυτό το πρότζεκτ με στόχο να μάθει ο κόσμος το σεξιστικό περιεχόμενο των ανακοινώσεων για κάστινγκ και να ξεσκεπάσει-έστω κι έτσι-αυτή την αθέατη πλευρά της βιομηχανίας του θεάματος.

Εδώ το βίντεο των τριών γυναικών «casting call the project»:

Αυτά τα καλέσματα για κάστινγκ που έχει συγκεντρώσει το Casting Call Woe είτε είναι δωρεάν αγγελίες για ρόλους, είτε από ιστοσελίδες οι οποίες χρεώνουν περισσότερα από 200 ευρώ το χρόνο σε ηθοποιούς, γυναίκες και άνδρες, που θέλουν να ενημερώνονται για τις δουλειές που προκύπτουν και να κάνουν αίτηση για αυτές.

«Η επίδραση της πορνογραφίας στην γενική κουλτούρα δεν πρέπει να υποτιμηθεί» είχε δηλώσει η «Ελ» στην εφημερίδα Guardian.