Τα τελευταία χρόνια ο Νοέμβρης λειτουργεί για μένα σαν ένα μικρό «καμπανάκι» που μου υπενθυμίζει ότι έρχονται Χριστούγεννα! Δεν είναι και τόσο δύσκολο, βέβαια, να θυμηθεί κανείς ότι έρχονται γιορτές-δε λέω να μπει απαραίτητα σε εορταστικό mood με όλα αυτά που συμβαίνουν-καθώς η αγορά δείχνει έγκαιρα τα αντανακλαστικά της και φορά τα γιορτινά της από νωρίς.
Ωστόσο, ανήκω κι εγώ σε αυτούς που κάθε χρόνο αυτές τις μέρες διακατέχονται από το αίσθημα ότι όλα θα πρέπει να είναι στην εντέλεια, ότι όλα όσα δεν έχω κάνει για το σπίτι, για την οικογένεια, για την εξωτερική μου εμφάνιση, θα πρέπει να γίνουν πάση θυσία πριν το ρεβεγιόν. Καταλήγω, έτσι, πολλές φορές κουρασμένη και ανόρεχτη να ζήσω τελικά την εορταστική ατμόσφαιρα. Αξίζει τον κόπο όλη αυτή η κούραση;
Φέτος, λέω να αναθεωρήσω. Άλλωστε το νόημα των γιορτών δεν έχει να κάνει με την επιφάνεια των πραγμάτων αλλά με την ουσία. Με το να μαζευτούν συγγενείς και φίλοι γύρω από ένα τραπέζι και να ανταλλάξουν ευχές από καρδιάς. Με το να προσφέρουμε από το υστέρημά μας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (όχι, βέβαια, μόνο στις γιορτές). Με το να δούμε μια καλή θεατρική παράσταση ή να πάμε μια εκδρομή με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Απλά πράγματα, αλλά τόσο ουσιώδη τελικά.
Για να τα καταφέρω, έκανα μια λίστα με πράγματα που θα με βοηθήσουν να απολαύσω τα φετινά Χριστούγεννα όσο καλύτερα γίνεται. Τη χώρισα σε δύο βασικά μέρη: συμβουλές για να είμαι χαρούμενη και πράγματα που θα με κάνουν να είμαι και υγιής (όπως καταλαβαίνετε οι λιχουδιές και το αλκοόλ θέλουν και μέτρο). Αν θέλετε, μπορείτε να πάρετε κι εσείς ιδέες.
Tips για να είστε χαρούμενες στις γιορτές
- Καταρτίστε μια λίστα με τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Καμιά φορά-αν όχι, πάντα-θεωρούμε δεδομένο ότι είμαστε υγιείς, ότι πηγαίνουμε καλά στη δουλειά, ότι έχουμε παιδιά/φίλους. Επειδή, όμως, τίποτε δεν είναι δεδομένο, είναι καλό να εκτιμούμε την αξία του όσο το έχουμε.
- Μην το παρακάνετε με την καθαριότητα του σπιτιού. Ναι μεν ένα καθαρό και στολισμένο σπίτι είναι το ζητούμενο αυτές τις μέρες, αλλά, όπως όλες μας γνωρίζουμε, ποτέ ένα σπίτι με ανθρώπους που κινούνται μέσα σ' αυτό δεν μπορεί να είναι αψεγάδιαστο. Αν καταφέρετε να νικήσετε τους ψυχαναγκασμούς θα νιώσετε πιο ελεύθερες.
- Επιστρατεύστε όλη την οικογένεια για το στολισμό. Μπορεί οι άνδρες να το θεωρήσουν αγγαρεία αλλά σημασία έχει ο χρόνος που θα περάσετε μαζί. Προσπαθήστε να...συγκρατήσετε τον συγκεντρωτισμό σας και επιτρέψτε και στους άλλους να έχουν άποψη επί της διακόσμησης.
- Μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμα των εορταστικών υποχρεώσεων. Δεν χρειάζεται να πιεστείτε. Ρυθμίστε τα πιο σημαντικά ζητήματα ενόψει των γιορτών και αφήστε χρόνο για χαλάρωση.
- Ξεκλέψτε χρόνο για τους δικούς σας ανθρώπους. Δείτε φίλους που έχετε καιρό να δείτε, τηλεφωνήστε στους συγγενείς σας που μένουν μακριά. Η ανθρώπινη επαφή είναι το καλύτερο φάρμακο της ψυχής.
- Φτιάξτε τα δικά σας δώρα για τους αγαπημένους σας και μειώστε το budget. Πολλοί φίλοι μου καταπιέζονται αυτές τις μέρες καθώς τα οικονομικά των περισσοτέρων δεν επιτρέπουν πολλές αγορές. Στο δώρο, όμως, σημασία έχει η κίνηση, η χειρονομία και όχι η τιμή. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικες κάρτες, συνθέσεις με κεράκια και στολίδια από χαρτόνι και χαρίστε τα από καρδιάς στους δικούς σας. Η ανταλλαγή δώρων θα πρέπει να γίνεται με θετική διάθεση και όχι με κόπο και «πρέπει».
- Προσφερθείτε να βοηθήσετε. Είτε αυτό σημαίνει ότι θα αναλάβετε να μαγειρέψετε κάτι για το γιορτινό τραπέζι είτε ότι θα στολίσετε το δέντρο είτε οτιδήποτε άλλο. Το αίσθημα της προσφοράς μας χαρίζει αυτοπεποίθηση.
- Κάντε μια καλή πράξη. Επισκεφθείτε με τα παιδιά σας ένα κοινωφελές ίδρυμα, χαρίστε ρούχα που δεν φοράτε σε ανθρώπους που τα χρειάζονται. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για τους άλλους.
Tips για να παραμείνετε υγιείς στις γιορτές
Γιορτές με μέτρο δύσκολα γίνονται, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να φάμε και να πιούμε σε ανυπολόγιστες ποσότητες. Άλλωστε το πολύ φαγητό οδηγεί σε οκνηρία και ένα δυσάρεστο αίσθημα φουσκώματος (δεν σας έπεισα, έτσι;)
Όπως και να έχει, είναι καλό να θυμάστε ότι:
- οι γιορτές δε σημαίνουν απαραίτητα: φαγητό-φαγητό-φαγητό
- το ότι ο μπουφές μας...καλεί δε σημαίνει ότι θα πρέπει να φάμε όλα όσα έχει να προσφέρει.
- ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές μετά το φαγητό είναι μια χαρά ποσότητα.
- Λέμε «ναι» στο ένα (άντε δύο) ποτηράκια παραπάνω αλλά μέχρι εκεί. Άλλωστε ποιος έχει όρεξη για hangover;
Πηγή: k-mag.gr