Είναι η πιο φθηνή τροφή αλλά ταυτόχρονα και η πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υπάρχει και δεν είναι άλλη από τα όσπρια! Σήμερα θα μάθετε για τη διατροφική αξία 5 βασικών οσπρίων της ελληνικής μεσογειακής διατροφής καθώς και πόσες θερμίδες έχει το κάθε ένα από αυτά.
1-Ρεβύθια: το χρώμα τους είναι καστανό ή άσπρο προς το ωχρό. Είναι πολύ θρεπτικά και γευστικά και το αλεύρι τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ζύμωμα εφτάζυμου ψωμιού. Μία μερίδα ρεβύθια νερόβραστα περιέχει 179 θερμίδες, ενώ 1 μερίδα ρεβύθια περιέχει 540 θερμίδες.
2-Φακές: υπάρχουν φακές πράσινου και κόκκινου χρώματος. Περιέχουν σίδηρο, φολικό οξύ σε υψηλά επίπεδα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου συνοδέψτε με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C. Ένα πιάτο φακή σούπα περιέχει 424 θερμίδες. Ανά 100 γραμμάρια περιέχουν 4 γραμμάρια φυτικές ίνες.
3-Μπιζέλια: περιέχουν σίδηρο, βιταμίνη Α και Β-καροτίνη. Χρησιμοποιούνται ως γαρνίρισμα σε κρέας και ρύζι και τρώγονται ξερά ή χλωρά. Μία μερίδα μπιζέλια ξερά γιαχνί περιέχει 423 θερμίδες και 1 μερίδα μπιζέλια ξερά σούπα 430 θερμίδες. Ανά 100 γραμμάρια περιέχουν 5 γραμμάρια φυτικές ίνες.
4-Φασόλια: περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο, καροτένια, ασβέστιο και ίνες. Υπάρχουν φασόλια χοντρά, μέτρια, μαυρομάτικα, πράσινα και κόκκινα. Μία μερίδα φασολάδα δίνει 467 θερμίδες, 1 μερίδα φασόλια ξερά γιαχνί 422 θερμίδες, 1 μερίδα μαυρομάτικα νερόβραστα περιέχει 330 θερμίδες και 1 μερίδα μαυρομάτικα γιαχνί 530 θερμίδες. Ανά 100 γραμμάρια τα ξερά φασόλια περιέχουν 7,5 γραμμάρια φυτικές ίνες.
5-Σόγια: περιέχει πολλά αμινοξέα και λευκώματα και βοηθάει στο μεταβολισμό του ασβεστίου και τη νεφρική λειτουργία. Ο σπόρος της σόγιας είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδάργυρου, φωσφόρου, μαγνησίου, φολικού οξέος και συμπλέγματος βιταμινών Β. Τα 100 γραμμάρια σόγια μείγμα για κιμά μπολονέζ περιέχουν 360 θερμίδες, τα 100 γραμμάρια σόγια μείγμα για μπιφτέκια 430 θερμίδες.
Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση