Τεχνικές επίλυσης στρες

Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα αλλάζουν με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να διακατέχονται από μια μόνιμη αγωνία για το μέλλον τους. Η αγωνία αυτή πολύ συχνά μετατρέπεται σε στρες, το οποίο προσβάλει πολύ περισσότερο τις γυναίκες και αποδεδειγμένα πλέον προκαλεί ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. Υποστηρικτικό ρόλο στη προσπάθεια καταπολέμησης του στρες προσφέρουν οι Life Coaches, ένα νέο επάγγελμα που αναπτύσσεται ταχύτατα και στην Ελλάδα. Η κοινωνιολόγος Δώρα Φούντα αναλύει.

Τι είναι όμως το life cοaching; Είναι μια νέα μέθοδος προσωπικής και επαγγελματικής συμβουλευτικής, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής μας η οποία απαιτεί γρήγορες παρεμβάσεις και λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. Δεν είναι ψυχοθεραπεία και δε σκάβει βαθιά στο παρελθόν. Δεν ψάχνει να βρει ποιος φταίει και δε γιατρεύει τις πληγές της παιδικής ηλικίας. Οι life coaches εστιάζουν στο παρόν της ζωής ενός ανθρώπου και επικεντρώνονται στη λύση - όχι στο πρόβλημα. Όπως στον αθλητισμό οι αθλητές χρειάζονται τους προπονητές τους για να τους εμψυχώνουν και να τους ενθαρρύνουν σε κάθε προσπάθεια ή δυσκολία, έτσι και στη ζωή, που είναι ένα είδος στίβου με "αγωνίσματα" μικρά και μεγάλα, κάποιοι χρειαζόμαστε τους "προπονητές" μας που έχουν, δίπλα μας, το ρόλο του Coach.

Η κύρια αποστολή των coaches είναι να μας υποστηρίξουν, να μας κινητοποιήσουν και να μας εξασφαλίσουν το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να βρούμε τη δύναμη για να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Αναλυτικότερα, οι life coaches διαπραγματεύονται θέματα αυτοπεποίθησης, στόχων, διαχείρισης σχέσεων, διαχείριση ενδο-οικογενειακών συγκρούσεων καθώς και γενικότερα θέματα καριέρας. Ως εκ τούτου δε θα έλειπε από την ατζέντα τους, η διαχείριση του στρες, η οποία απασχολεί εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη μας.

Μερικές πρακτικές που προτείνουν οι Life Coaches και θα  μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες   είναι οι παρακάτω:

• Εντοπίστε την πηγή του στρες σας και ανακαλύψτε τι ακριβώς είναι εκείνο που σας ενοχλεί διότι δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα όταν δεν ξέρουμε από πού ξεκινάει.

• Μάθετε να ακούτε εσάς και τα δικά σας θέλω και όχι τα απωθημένα και τις ανασφάλειες των άλλων.

• Επαναξιολογείστε την κατάσταση που σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και εντοπίστε τις σκέψεις εκείνες  που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

• Κρατήστε θετική στάση απέναντι στις καταστάσεις. Είναι εύκολο να χάνουμε την αντικειμενικότητα μας όταν είμαστε στρεσαρισμένοι.

• Βάλτε όρια και απομακρυνθείτε από εκείνους που σας κριτικάρουν και σας κάνουν να νιώθετε άσχημα.

• Βγείτε έξω, μην κλείνεστε στον εαυτό σας, μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί και ανταλλάξτε απόψεις.

• Η φυσική άσκηση βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες. Αναλυτικότερα, η γυμναστική, το περπάτημα, ο χορός, το κολύμπι και τα χόμπι ανακουφίζουν από την ένταση. 

Ας μη ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται τις καταστάσεις με το δικό του μοναδικό τρόπο ανάλογα με τις εμπειρίες του και την προσωπικότητά του. Η κάθε κατάσταση δε, αποκτά διαστάσεις ανάλογα με τη σημασία που εμείς της δίνουμε. Συνεπώς, ό,τι κι αν συμβαίνει, μας προκαλεί τόσο άγχος όσο εμείς επιτρέπουμε…   

Δώρα Φούντα

Κοινωνιολόγος, Life & Career Coach, BA,MPhil.,PhDcand

Diploma in Coaching, University of Cambridge

[email protected]