Η κακοποίηση μέσα σε μία σχέση είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλες μας. Το θλιβερό όμως είναι ότι συχνά το θύμα αρνείται να παραδεχτεί αυτό που πραγματικά του συμβαίνει, εθελοτυφλεί και προσποιείται ότι είναι όλα καλά. Τα περισσότερα θύματα κακοποίησης διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια από φόβο για το το πώς μπορεί να αντιδράσει ο σύντροφός τους, αλλά και από τη λανθασμένη τους αίσθηση ότι φέρουν ευθύνη άρα "αξίζουν" τη βίαιη συμπεριφορά. Τα σημάδια που φανερώνουν κακοποίηση στη σχέση είναι τα ακόλουθα:
Υπερβολική ζήλια
Ο βίαιος σύντροφος έχει συχνά ξεσπάσματα υπερβολικής και παράλογης ζήλιας. Το θύμα ανακρίνεται πάντα για όλες του τις κινήσεις, ειδικά για εκείνες που σχετίζονται με την κοινωνική του ζωή. Συχνά κατηγορείται για απιστία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο θύτης εμφανίζεται απροειδοποίητα είτε στο χώρο εργασίας του θύματος, είτε σε κάποια άλλη κοινωνική εκδήλωση. Τα τηλεφωνήματα του βίαιου συντρόφου είναι ελεγκτικά, ασφυκτικά ενώ συνηθίζει να απαγορεύει στο θύμα τις εξόδους, από φόβο μήπως γνωρίσει κάποιον άλλον. Η δικαιολογία που προβάλλει προκειμένου να "εξηγήσει" την ακραία του συμπεριφορά είναι ότι "υποφέρει" από υπερβολική αγάπη.
Ελεγκτική συμπεριφορά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ελεγκτική συμπεριφορά αποτελεί το πιο τρανταχτό σημάδι κακοποίησης σε μία σχέση. Ο θύτης ξεκινάει πέφτοντας κυριολεκτικά με τα μούτρα στη σχέση, δείχνει παράφορα ερωτευμένος, αφιερώνει όλον του το χρόνο στη σύντροφό του (απαιτώντας βέβαια το ίδιο και από εκείνη) και μιλάει από πολύ νωρίς για γάμους και δεσμεύσεις. Χαρακτηριστική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η φράση "είσαι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί". Η κατάσταση όμως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ξεφεύγει από τα όρια με το θύτη να παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα και να ασκεί βία κάθε φορά που το θύμα διεκδικεί τον προσωπικό του χρόνο και χώρο. Επιπλέον, ο θύτης σχεδόν πάντα προσπαθεί να αποκόψει το θύμα από την οικογένεια και τους φίλους του ώστε να είναι ακόμα πιο ευάλωτο.
Ο θύτης διαρκώς μειώνει το θύμα και το κατηγορεί
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θύτες συνηθίζουν να προσβάλλουν, να μειώνουν και να κατηγορούν τα θύματά τους. Ασκούν πάντα έντονη κριτική για την εμφάνιση, την ευφυΐα, τους τρόπους και τις ικανότητες των συντρόφων τους. Αρέσκονται στο να διορθώνουν, να επιπλήττουν και να κάνουν μονίμως κηρύγματα και παρατηρήσεις για όλα, ακόμα και για λάθη που ίσως και να μην έγιναν ποτέ. Το θύμα νιώθει σαν να περπατάει σε τεντωμένο σκοινί, αφού στο πρώτο στραβοπάτημα γνωρίζει ότι θα δεχτεί άγρια επίθεση. Πολλές φορές μάλιστα την κακή του συμπεριφορά, ο θύτης την αποδίδει στο θύμα. Π.χ Μπορεί να οδηγεί νευρικά και επικίνδυνα κατηγορώντας τη σύντροφό του ότι εκείνη φταίει που άργησε δέκα λεπτά. Το θύμα αισθάνεται μια μόνιμη ανασφάλεια και συχνά αυτομαστιγώνεται, αφού στο τέλος πείθεται ότι η ευθύνη για όλα τα αρνητικά στη σχέση είναι πάντα δική του. Η κλασική τακτική του βίαιου συντρόφου είναι να κλονίζει την αυτοπεποίθηση του θύματος.
Βίαιη συμπεριφορά
Το καμπανάκι που προειδοποιεί και προδίδει την κακοποίηση σε μια σχέση είναι η βίαιη συμπεριφορά. Ο θύτης ξεσπάει το θυμό του χτυπώντας, κλωτσώντας ή βρίζοντας. Στην αρχή της σχέσης τα βίαια ξεσπάσματα περιορίζονται σε αντικείμενα, έπιπλα κλπ. Ο θύτης που έχει και στο παρελθόν ασκήσει σωματική βία σε κάποια σύντροφό του, δε θα παραδεχτεί εύκολα το λάθος του, θα αποδώσει τις ευθύνες στην άλλη πλευρά με τον ισχυρισμό ότι τον προκαλούσε με τις πράξεις και τη συμπεριφορά της.
Κυκλική συμπεριφορά
Σύμφωνα με ψυχολόγους, τα επεισόδια κακοποίησης σε μια σχέση κάνουν κύκλους. Μετά από μία βίαιη έκρηξη του θύτη σχεδόν πάντα έρχεται η συγγνώμη, η φαινομενική μετάνοια και η υπόσχεση ότι ήταν η τελευταία φορά...Στη συνέχεια αφού έχει επέλθει ηρεμία, ξεκινάει από την αρχή πάλι η φάση της έντασης, με μικρά ξεσπάσματα και προσβολές που σιγά σιγά οδηγούν ξανά σε μια μεγάλη έκρηξη που συνοδεύεται είτε από σωματική είτε από λεκτική βία. Το θύμα αρνείται να δει την πραγματικότητα και να λάβει δραστικά μέτρα, συνεχίζει να εθελοτυφλεί και να ελπίζει ότι ήταν όντως η τελευταία φορά. Ποτέ όμως δεν είναι...
Διαβάστε επίσης:
Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ελένης
Ενδοοικογενειακή βία