Aν δε νιώθω ευτυχισμένη τα Χριστούγεννα…

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται από τις πιο χαρούμενες περιόδους του χρόνου, δεν είναι όμως απαραίτητο, ότι όλες οι γυναίκες νιώθουμε χαρά και ευτυχία κατά τη διάρκεια των γιορτών. Για πολλές γυναίκες τα Χριστούγεννα είναι πηγή στρες και θλίψης και σε αυτό συμβάλλει πολύ η προσωπική και επαγγελματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Τι κάνουμε λοιπόν, πώς αντιδρούμε όταν νιώθουμε παρόμοια συναισθήματα εμείς ή οι άνθρωποι του κοντινού μας περιβάλλοντος; Η κοινωνιολόγος Δώρα Φούντα αναλύει.

Σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε κάποιο μαγικό ραβδί που να μας ακουμπάει και να μας κάνει να γινόμαστε ξέγνοιαστες και ευτυχισμένες. Μία όμως προσέγγιση που θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο να νιώσουμε καλύτερα είναι να αλλάξουμε την οπτική που βλέπουμε τα πράγματα και  να δούμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Καταρχήν, τα Χριστούγεννα δεν είναι οι διαφημίσεις με τα υπέροχα σπίτια, τα τεράστια στολισμένα δέντρα, τις τέλειες οικογένειες, τις τέλειες σχέσεις και τους τέλειους συντρόφους. Αυτά  ως επί το πλείστον ανήκουν στις αμερικάνικες ταινίες που επιμένουν να ενισχύουν το πρότυπο των τέλειων Χριστουγέννων και να μας προτρέπουν σε «υποχρεωτική χαρά». Τα Χριστούγεννα είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, τα Χριστούγεννα είναι αγάπη και ελπίδα κάτι που έχουμε ξεχάσει προ πολλού και έχουμε θάψει κάτω από τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Αυτές τις γιορτές, λοιπόν, ας αποστασιοποιηθούμε για λίγο από τον εαυτό μας και τα μέχρι τώρα μας πιστεύω, ας  γίνουμε πιο ρεαλίστριες και ας κατεβάσουμε τις προσδοκίες μας γιατί  δε γινόμαστε ευτυχισμένες απλά γιατί είμαστε σε εορταστικό κλίμα  και έτσι «πρέπει». Δε φτιάχνει η σχέση μας με το σύντροφό μας, ούτε γινόμαστε η τέλεια οικογένεια επειδή απλά είναι Χριστούγεννα. Η ισορροπία στη ζωή μας είναι αποτέλεσμα συνεχούς και αέναους προσπάθειας.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια νέα αρχή αυτά τα Χριστούγεννα και ας  αποκτήσουμε μεγαλύτερη κατανόηση και ενσυναίσθηση, ας  αφήσουμε πίσω μας τις πίκρες του παρελθόντος και ας οραματιστούμε ένα καλύτερο μέλλον. Ας αρχίσουμε να αγαπάμε πάλι τον εαυτό μας και τους γύρω μας…Αγάπη, όραμα και ελπίδα είναι μάλλον αυτά μας λείπουν περισσότερο από ποτέ αυτά τα Χριστούγεννα και αυτά θα πρέπει να καλλιεργήσουμε για να νιώσουμε πραγματικά ήρεμες και ευτυχισμένες!

Δώρα Φούντα

Κοινωνιολόγος, Life & Career Coach

[email protected]