Πώς να ελέγχετε το θυμό σας!

Οι συχνές εκρήξεις θυμού σίγουρα μόνο δυσάρεστα αποτελέσματα μπορούν να έχουν στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Σύμφωνα με ειδικούς-ψυχολόγους, όποιος έχει τον έλεγχο της ζωής του, είναι πιο ισορροπημένος και κατά συνέπεια πιο υγιής. Ο θυμός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ευτυχία μας, ειδικά όταν ξεφεύγει από τα όρια και επιβάλλεται στη ζωή μας, ορίζοντας απόλυτα τις πράξεις μας.

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που δε μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους, ήρθε η ώρα να εξασκηθείτε με κάποιες έξυπνες και χρήσιμες τεχνικές.

Όταν έρχεστε αντιμέτωπη με έναν δύσκολο άνθρωπο ή όταν νιώθετε ότι σας έχουν προσβάλλει, αδικήσει ή θίξει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προλάβετε το θυμό πριν καν εξελιχθεί μέσα σας! Αν καταφέρετε να ελέγξετε από νωρίς το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα, πριν δηλαδή σας καταβάλλει ολοκληρωτικά, θα είναι πιο ελεγχόμενη και η αντίδραση σας προς το άτομο που τον προκάλεσε. Τα παρορμητικά-εκρηκτικά άτομα δυσκολεύονται πολύ περισσότερο στη διαχείριση του θυμού, λόγω του χαρακτήρα τους, όμως είναι πολύ σημαντικό να κυριαρχεί την κρίσιμη στιγμή ψυχραιμία!

Η πιο απλή τεχνική είναι να παίρνετε βαθιές αναπνοές πριν αντιδράσετε. Παίρνετε μια βαθιά εισπνοή, κρατάτε την αναπνοή σας όσο αντέχετε και εκπνέετε αργά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία 3 φορές και μετά χειριστείτε την κατάσταση σε χαμηλούς τόνους. Τη στιγμή που εισπνέετε, μπείτε στη θέση του άλλου και προσπαθήστε να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους σας φέρθηκε με αυτόν τον τρόπο. Προσπαθήστε να μην είσαστε επικριτική με τους ανθρώπους που λειτουργούν διαφορετικά από εσάς. Δεχθείτε και αποδεχθείτε τη διαφορετικότητα. Προσπαθήστε να καταλάβετε τον άλλον και να γεφυρώσετε το χάσμα με επικοινωνία.

Μην ξεχνάτε ότι μετά από μια ακραία έκρηξη θυμού, σχεδόν πάντα μετανιώνετε, νιώθετε άσχημα, χάνετε το σεβασμό του άλλου, αλλά πάνω απ’όλα χάνετε και το δίκιο σας.