“Είμαι κακή μητέρα, και είμαι περήφανη γι αυτό”

"Μεγάλωσα στην πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου ήταν φυσιολογικό ένα 4χρονο να πηγαίνει μόνο του στο φούρνο"

"Πίτσα ή κέικ;", ρωτάει τους γιους της η Vanessa Coppes θέλοντας να ταΐσει τα πιτσιρίκια της το πρωί. Η 38χρονη επιχειρηματίας εξαιτίας μιας προθεσμίας στη δουλειά, δε κατάφερε να φτιάξει πρωινό για τους δυο γιους της, 7 και 4 ετών. "Οι άνθρωποι μπορούν να πουν ότι είτε είμαι η καλύτερη ή η χειρότερη μητέρα του κόσμου. Δε με ενδιαφέρει. Αυτό που εγώ ξέρω, είναι ότι το να είσαι γονιός δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και κάθε λεπτό καλούμαι να πάρω αποφάσεις που θα είναι καλές για όλους μας", λέει στο αφιέρωμα της New York Post, με αφορμή την κυκλοφορία στις ΗΠΑ της ταινίας "Bad Moms" (Κακές μαμάδες στα ελληνικά). 

H Vanessa Coppes με τους δυο γιους της

"Όταν γεννήθηκε ο πρώτος μου γιος, προσπάθησα να κάνω τα πάντα 'σωστά' και ήμουν δυστυχισμένη", λέει η Coppes. "Αγαπούσα τον γιο μου όσο τίποτα στον κόσμο, αλλά έχασα εμένα. Μου έλειπε το να ντύνομαι, να φορώ τακούνια και να βγαίνω με τις φίλες μου. Όταν γεννήθηκε και ο δεύτερος γιος μου, πήρα την απόφαση ότι η μητρότητα δεν θα με έκανε να χάσω 'εμένα'. Είχα ανάγκη να απολαμβάνω τη δουλειά μου, να απολαμβάνω την κοινωνική ζωή μου και το να είμαι μαμά."

Για την ίδια, αυτό σημαίνει ότι μπορεί και παίρνει μαζί της τα παιδιά της στα συμβούλια της εταιρείας, και τα αφήνει να παίζουν με τα iPads σε κάποιο καναπέ, όταν εκείνη συζητάει για δουλειές. "Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι όταν βάζω τις δικές μου ανάγκες ως προτεραιότητα, τότε έχω χρόνο για να είμαι 100% μαμά", συμπληρώνει η νεοϋορκέζα. "Και αν ο κόσμος με κρίνει ως κακιά μητέρα, τότε δε με πειράζει". 

H Alina Adams με δυο από τα 3 της παιδιά

Η Alina Adams είναι 48 ετών και επίσης "ενστερνίζεται" την ταμπέλα της "κακής μητέρας". Η συγγραφέας του βιβλίου "Getting Into NYC Kindergarten", είχε αφήσει κάποτε τον 10χρονο γιο της να διασχίσει το Σέντραλ Παρκ μόνο του μέχρι το διαμέρισμά τους, στο Upper West Side, και περιστασιακά άφηνε μόνο στο διαμέρισμα το νεότερο γιο της για τουλάχιστον 20 λεπτά. Όλα τα παιδιά της, έχουν μετακινηθεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μόνα τους πριν κλείσουν τα δέκα τους χρόνια. 

"Μεγάλωσα στην πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου ήταν φυσιολογικό για τους γονείς να στείλουν ένα τετράχρονο μόνο του στο φούρνο. Ήθελα να δώσω στα παιδιά μου αυτή την ελευθερία", λέει η Adams, μητέρα τριών παιδιών. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως δεν αγωνιά: "Η καρδιά μου πήγε να σπάσει όταν ο γιος μου ερχόταν σπίτι μόνος του από το Σέντραλ Παρκ. Αλλά κατά βάθος, ήξερα ότι θα τα κατάφερνε. Με έπαιρνε στο τηλέφωνο κάθε 20 λεπτά. Όταν τελικά έφτασε σπίτι, ήταν τόσο περήφανος για τον εαυτό του". 

Η Adam, τα παιδιά της είναι ηλικίας 9, 13 και 17, έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά από τους φίλους τους και όπως λέει η ίδια είναι κατά της καταπιεστικής λογικής.