La belle Vanessa

La belle Vanessa

Έγινε παγκοσμίως γνωστή σε ηλικία 16 χρόνων όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι "Joe le Taxi". Στα 17 της έκανε την πρώτη εμφάνιση στον κινηματογράφο κερδίζοντας για την αξέχαστη ερμηνεία της στην ταινία "Noce blanche" ένα Cesar ενώ από τα 18 της μέχρι και σήμερα είναι μούσα του οίκου Chanel. Η Γαλλίδα superstar Vanessa Paradis, μέχρι πρότινος σύντροφος του Johnny Depp, έχει καταφέρει να χτίσει μία αξιοζήλευτη καριέρα διατηρώντας χαμηλούς τόνους και χωρίς ποτέ να προκαλέσει, άλλωστε όπως η ίδια δηλώνει αδιαφορεί για τα φώτα της δημοσιότητας ενώ καταλαβαίνει όλους όσοι δεν τη συμπαθούν.

Η Vanessa Chantal Paradis γεννήθηκε στο Saint-Maur-des-Fosses στη Γαλλία το Δεκέμβριο του 1972. Οι γονείς της Andre και Corine ήταν διακοσμητές εσωτερικών χώρων. Η Vanessa ξεκίνησε να τραγουδάει από πολύ μικρή ηλικία και στα 8 της ο θείος της, ο παραγωγός Didier Pain, εξασφάλισε για εκείνη μία εμφάνιση στο δημοφιλές talent show "L'Ecole Des Fans" στο οποίο μικρά παιδιά ερμήνευαν γνωστά τραγούδια. Η Paradis ερμήνευσε ένα τραγούδι από το μιούζικαλ "Emilie Jolie" του Philippe Chatel, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Σε ηλικία 13 χρόνων ηχογράφησε το πρώτο της single "La Magie Des Surprises-Parties" αλλά η καριέρα της απογειώθηκε τρία χρόνια μετά όταν κυκλοφόρησε το single "Joe le Taxi". Το τραγούδι έγινε νούμερο ένα hit στη Γαλλία κι ένα χρόνο μετά συμπεριλήφθηκε στο πρώτο της album "M&J".

Το 1989 πέρασε στο χώρο της υποκριτικής κάνοντας το ντεμπούτο της σε ηλικία 17 χρόνων στην ταινία "Noce blanche", στην οποία υποδύθηκε μία έφηβη τοξικομανή η οποία διατηρούσε ερωτική σχέση με τον καθηγητή της. Η Vanessa βραβεύτηκε για την εξαιρετική ερμηνεία της με ένα Cesar.

Το επόμενο album της "Variations Sur Le Mme T'aime" το οποίο κυκλοφόρησε το 1990 και περιείχε διασκευή του "Walk on the Wild Side," του Lou Reed, έφθασε στο νούμερο 6 των γαλλικών charts και δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές. Την ίδια χρονιά προσέλκυσε το ενδιαφέρον του οίκου Chanel και έγινε το πρόσωπο της σειράς Coco.

Όταν έκλεισε τα 20 της χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο αγγλόφωνο album της με τίτλο "Vanessa Paradis". Το album, στην παραγωγή του οποίου τη βοήθησε ο σύντροφός της εκείνη την εποχή, ο αμερικανός μουσικός Lenny Kravitz, έφθασε στο νούμερο 1 των γαλλικών charts ενώ το single "Be My Baby" ήταν στο Top 40 στη Βρετανία, τη Σουηδία και την Αυστρία. Μετά την επιτυχία του τρίτου δίσκου ξεκίνησε την ευρωπαϊκή περιοδεία της. Έδωσε τουλάχιστον 70 συναυλίες και το 1994 κυκλοφόρησε το album "Vanessa Paradis Live" πριν επιστρέψει στη Γαλλία για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία "Elisa" δίπλα στο Gerard Depardieu.

Για άλλη μια φορά η ερμηνεία της κέρδισε εξαιρετικές κριτικές και η Vanessa αποφάσισε να αφοσιωθεί στην υποκριτική. Γνωστή για τους σκοτεινούς δραματικούς ρόλους εξέπληξε το κοινό με την επιλογή της επόμενης ταινίας που ήταν η ρομαντική κομεντί "Un Amour de Sorciere" ενώ το 1998 ακολούθησε η ταινία "Une Chance Sux Deux".

Την ίδια χρονιά συνάντησε τον αμερικανό ηθοποιό Johnny Depp, ο οποίος βρισκόταν στη Γαλλία για τα γυρίσματα της ταινίας "The Ninth Gate". Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και μέχρι το τέλος του χρόνου ανακοίνωσαν ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Το Μάιο του 1999 πήρε στην αγκαλιά της την κόρη της Lily-Rose Melody και εμφανίστηκε στην ταινία "La Fille du Pont". Εμπνευσμένη από την οικογενειακή ζωή, το 2000 κυκλοφόρησε το album με τίτλο "Bliss", στο οποίο ο Depp έπαιξε κιθάρα ενώ ακούστηκε και η φωνούλα της κόρης της. Το album έφθασε στο νούμερο 1 και το 2001 κυκλοφόρησε το δεύτερο live album της με τίτλο "Au Zenith". Τον Απρίλιο του επόμενου έτους ήρθε στον κόσμο ο γιος της John Christopher "Jack".

Το 2004 εμφανίστηκε στην ταινία "Mon Ange" ενώ παράλληλα πρωταγωνίστησε στην καμπάνια του οίκου Chanel. Το 2007 επέστρεψε στα φώτα με το album "Divinidylle", το οποίο απέσπασε πολλά βραβεία και ακολούθησε περιοδεία ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην ταινία "La clef".

Το 2008 έγινε το πρόσωπο του οίκου Miu Miu, δύο χρόνια μετά εμφανίστηκε στις ταινίες "L'arnacoeur" και "Un monstre a Paris" και το 2011 στην ταινία "Café de Flore", για την οποία κέρδισε ένα Genie Award.

Το Νοέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε το album της "Une nuit à Versailles" και το 2011 πραγματοποίησε διεθνή περιοδεία με συναυλίες σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη και Τουρκία.

Η Vanessa και ο Johnny στις 19 Ιουνίου του 2012 ανακοίνωσαν επίσημα το χωρισμό τους με τη Vanessa να επισημαίνει ότι δε μετάνιωσε ποτέ για τη σχέση τους κι αν γύριζε ο χρόνος πίσω θα τα ξαναέκανε όλα από την αρχή.