Πρωταθλήτρια ζωής

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην όραση κι όμως έχει καταφέρει να κερδίσει πέντε Παραολυμπιακά μετάλλια, με τελευταίο το χάλκινο στην Παραολυμπιάδα του Λονδίνου.
Έχει διακριθεί δεκάδες φορές σε τρία διαφορετικά αθλήματα του κλασικού στίβου, έχει πετύχει σημαντικές νίκες  σε Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διοργανώσεις ενώ το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο ΠΣΑΤ καλύτερου Έλληνα αθλητή με αναπηρία. Η Ανθή Καραγιάννη είναι αναμφισβήτητα μία κορυφαία αθλήτρια αλλά και η ζωντανή απόδειξη ότι όταν θέλουμε κάτι πολύ, τίποτα δεν είναι ικανό να μας σταθεί εμπόδιο… 

Άλλο ένα μετάλλιο στη συλλογή σας, συγχαρητήρια!
Άλλο ένα μετάλλιο στη συλλογή μου εντελώς διαφορετικό από τα άλλα...Ήρθε με πολλές δυσκολίες, μεγάλη προσπάθεια και ελάχιστη στήριξη…Όμως ευτυχώς ήρθε!

Μιλήστε μου για τη στιγμή στο βάθρο. Συναισθήματα, σκέψεις..
Τα συναισθήματα που νιώθεις την ώρα της απονομής πραγματικά δεν περιγράφονται.Επικρατεί συγκίνηση αλλά και ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου.

Δηλώσατε ότι δε θα συμμετάσχετε ξανά σε Παραολυμπιάδα. Πώς οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση;
Δεν ξέρω εάν όντως θα το κάνω γιατί ήδη έχω αρχίσει και το ξανασκέφτομαι…Ο αθλητισμός είναι η ζωή μου και πραγματικά δυσκολεύομαι να με σκέφτομαι χωρίς αυτό. Απλά ήμουν πολύ πιεσμένη και κουρασμένη -και ακόμα είμαι- αλλά νομίζω ότι μόλις ξεκουραστώ θα το σκεφτώ καλύτερα και θα πάρω την οριστική απόφαση.

 
Η Πολιτεία είναι δίπλα σας όλα αυτά τα χρόνια; Τα έξοδά σας ποιος τα καλύπτει;
Η Πολιτεία ήταν για άλλη μια φορά απούσα. Δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική βοήθεια. Τα έξοδα για όλους τους αγώνες που είναι απαραίτητοι για το στάδιο της προετοιμασίας μας, τα συμπληρώματα, τις φυσικοθεραπείες μας και τη διατροφή μας τα καλύπτουμε μόνοι μας. 

Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στους αθλητές με αναπηρία;
Στους αθλητές με αναπηρία υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε θέματα χορηγιών και διαφήμισης. Αν και εγώ ήμουν από τους τυχερούς γιατί είχα χορηγό τη Cyta Hellas, τους οποίους ευχαριστώ για την ουσιαστική βοήθειά τους.

Ποια ήταν η πιο όμορφη στιγμή της καριέρας σας και ποια η πιο δύσκολη;
Για μενα όλες οι στγμές στο βάθρο ήταν υπέροχες. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν η συμμετοχή μου στα 100 μέτρα στο Πεκίνο και η 7η θέση που κατέκτησα. Με στεναχώρησε πολύ γιατί ήμουν σε καλή κατάσταση αλλά δε μου βγήκε ο αγώνας.

Υπήρξε στιγμή που είπατε "δεν αντέχω, θα τα παρατήσω";
Ποτέ δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Δεν το βάζω κάτω και μου αρέσουν τα δύσκολα. Τα εύκολα με κάνουν και βαριέμαι!

Και για να σας γνωρίσουμε καλύτερα, τι σας αρέσει να κάνετε, πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Δυστυχώς σε αυτή τη φάση της ζωής μου δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος καθώς παρακολουθώ μαθήματα αγγλικών και ισπανικών.

Ποιά είναι η αγαπημένη σας "κακιά" συνήθεια;
Η αγαπημένη μου κακιά συνήθεια είναι τα γλυκά και το ποτό, που ευτυχώς δεν ξεπερνάω τα όρια.

 
Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία; Πιστεύετε ότι την έχετε βιώσει;
Δεν ξέρω εάν πραγματικά ευτυχία είναι η απόκτηση ενός μεταλλίου αλλά εγώ για όσα μετάλλια έχω αποκτήσει ένιωθα, νιώθω και θα νιώθω ευτυχισμένη.

Τι δεν έχει έρθει στη ζωή σας και ενδεχομένως σας αγχώνει που δεν έχει συμβεί ;
Δε με αγχώνει τίποτα. Δεν έχει έρθει το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που το ήθελα πάρα πολύ -και ποιος δεν το θέλει βέβαια- αλλά δεν αγχώνομαι ούτε στεναχωριέμαι.

 
Τι έχετε να πείτε στους ανθρώπους που σας αγαπούν και σας στηρίζουν με το χειροκρότημά τους στα στάδια όλα αυτά τα χρόνια;
Έχω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ θέλω να το πω στο Θεό, στην οικογένειά μου, στους προπονητές και στους φίλους μου. Χίλια ευχαριστώ.