Η ζωή της σιδηράς κυρίας της Ευρώπης

Το παγερό της βλέμμα, ο αινιγματικός της χαρακτήρας, το κακόγουστο ντύσιμό της αλλά κυρίως η έλλειψη ευαισθησίας είναι ορισμένα από τα στοιχεία της προσωπικότητας της Άνγκελα Μέρκελ.
 
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η νεαρή ξανθιά φοιτήτρια που εργαζόταν ως σερβιτόρα σε ντίσκο της Λειψίας, θα ήταν σήμερα η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

H 58χρονη Καγκελάριος της Γερμανίας από πολύ μικρή εργάστηκε σκληρά για να πετύχει τους στόχους της.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο πατέρας της, ο λουθηρανός πάστορας Χορστ Κάσνερ, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ψυχρός και αυστηρός μαζί της και συνεχώς την πίεζε να έχει καλές επιδόσεις στο σχολείο.
 
Η Άνγκελα Μέρκελ γεννήθηκε στο Αμβούργο αλλά σε ηλικία 3 χρόνων μετακόμισαν στην Ανατολική Γερμανία, στην πόλη Τέμπλιν, όπου ο πατέρας της ανέλαβε ένα άσυλο για διανοητικά καθυστερημένα παιδιά. Τέσσερα χρόνια αργότερα κατασκευάστηκε το Τείχος. Μεγαλώνοντας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Μέρκελ έμαθε να μη μοιραζεται σκέψεις και απόψεις. Η ίδια έχει πει ότι έζησε διπλη ζωή στα νιάτα της μιλώντας ανοιχτά μόνο όταν βρισκόταν σπίτι της.

Η Ανγκελα Μέρκελ σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εκεί γνώρισε και το πρώτο της έρωτα,  τον συμφοιτητή της Ulrich Merkel. Το 1977, σε ηλικία 23 χρόνων παντρεύτηκαν αλλά ο γάμος κράτησε μόλις πέντε χρόνια. "Μπορεί να ακουστεί ανόητο, αλλά δε μπήκα σε εκείνο το γάμο με τη δέουσα σοβαρότητα", είχε παραδεχθεί η ίδια σε συνέντευξη της. Ήδη όμως είχε γνωρίσει τον άνδρα που έμελλε να είναι ο δεύτερος σύζυγός της, τον χημικό Joachim Sauer, ο οποίος ήταν διαζευγμένος και πατέρας δύο παιδιών. 

Η πρώτη της επαφή με την πολιτική ήρθε στην ηλικία των 35 όταν τέσσερις εβδομάδες πριν την πτώση του Τείχους προσχώρησε σε μια ομάδα για τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτή η ομάδα αργότερα ενώθηκε με τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Γερμανίας, εκεί γνώρισε και το Χέλμουτ Κολ. 

 
Ο Χέλμουτ Κολ την ξεχώρισε αμέσως. Έγινε ο μέντοράς της κι άρχισε να την προωθεί ταχύτατα στην Κυβέρνηση. Μάλιστα την αποκαλούσε "το κορίτσι μου" καθώς της είχε μεγάλη συμπάθεια και ήταν η προστατευόμενή του.  Ήρθε όμως η στιγμή που το "κορίτσι του" όχι μόνο δε στάθηκε στο πλευρό του αλλά του έδωσε και τη χαριστική βολή. Όταν ενεπλάκη το όνομα του σε διάφορα σκάνδαλα , εκείνη όχι μόνο δεν τον στήριξε αλλά ζήτησε και την παραίτησή του!

Η σιδηρά κυρία της Ευρώπης κρύβει καλά την προσωπική της ζωή και αποφεύγει τις συνεντεύξεις. Ωστόσο δέχεται συχνά επιθέσεις για την προσωπικότητα της. Οι περισσότεροι την κατηγορούν για έλλειψη ευαισθησίας  και εμμονή με την εξουσία. Η ίδια όμως με το χαρακτηριστικό της χαμόγελο έχει πει "Δεν είναι κακό να έχεις φιλοδοξίες".