Έχει συμπεριληφθεί τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα από το περιοδικο Time. Είναι το πιο ακριβοπληρωμένο πρόσωπο στην τηλεόραση και η πιο πλούσια αυτοδημιούργητη γυναίκα. Οι εκπομπές της έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ θεαματικότητας και αποτελεί ίνδαλμα για εκατομμύρια ανθρώπους. Η επιρροή της στην κοινή γνώμη είναι αδιαμφισβήτητη. Συγκαταλέγεται στους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη. Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι η ταλαντούχα κυρία Γουίνφρει, της οποίας το στίγμα θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ιστορία του πλανήτη.
Η Όπρα Γουίνφρει γεννήθηκε στο Κοσιούσκο του Μισισιπή στις 29 Ιανουαρίου 1954 και είναι γόνος του παράνομου έρωτα του Βέρνον Γουίνφρεϊ και της Βερνίτα Λι. Μέχρι τα έξι της χρόνια μεγάλωσε κοντά στη θρησκευόμενη γιαγιά της, η οποία της πρόσφερε πολλή αγάπη και στοργή. Αυτή ήταν και η καλύτερη περίοδος των παιδικών της χρόνων. Το 1960, η εξάχρονη Όπρα μετακόμισε στο Μιλγουόκι για να ζήσει με τη μητέρα της, η οποία εργαζόταν σε ένα σπίτι ως εσωτερική οικιακή βοηθός. Όταν η μητέρα της έλειπε από το σπίτι κάποιοι συγγενείς της οικογένειας και ένας επισκέπτης την κακοποιούσαν σεξουαλικά. Η Όπρα ζούσε αυτή την κόλαση από τα εννέα της χρόνια έως τα δεκατρία. Στην προσπάθεια της να ξεφύγει από το μαρτύριο, ζήτησε βοήθεια από ένα ίδρυμα στο οποίο όμως της έκλεισαν την πόρτα καθώς δεν υπήρχε χώρος για εκείνη. Σε ηλικία 14 χρόνων η Όπρα βρέθηκε μόνη στο δρόμο. Χωρίς τη γονική επιτήρηση έζησε μια ζωή που δεν άρμοζε στην τρυφερή ηλικία της. Αφού έφερε στη ζωή ένα αγοράκι, το οποίο πέθανε λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του, πήγε να ζήσει με τον πατέρα της στο Νάσβιλ του Τενεσί. Ο πατέρας της, αν και ιδιαίτερα αυστηρός και καταπιεστικός, της έδωσε την αγάπη και την οικογενειακή θαλπωρή που είχε στερηθεί. Προκειμένου να τη φέρει στον "ίσιο δρόμο", της έδινε κάθε εβδομάδα να διαβάσει ένα βιβλίο και μετά της ζητούσε να γράψει μία έκθεση πάνω σε αυτό. Η ίδια μιλώντας για τον πατέρα της έχει πει "Ο πατέρας μου είχε πολλές ανησυχίες σε σχέση με την καλυτέρευση της ζωής μου. Δε δεχόταν τίποτα λιγότερο από αυτό που πίστευε ο ίδιος ότι ήταν για το καλό μου". Πράγματι, η ζωή της Όπρα δίπλα στον πατέρα της άλλαξε. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε μια άριστη μαθήτρια με διακρίσεις και επαίνους.
Στα 17 της , η Όπρα πήρε μέρος στα καλλιστεία του Τενεσί κερδίζοντας τον τίτλο Miss Black Βeauty , ο οποίος της εξασφάλισε μία ραδιοφωνική εκπομπή στο σταθμό WVOL για την αφρικανική αμερικανική κοινότητα και μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί .Δεν ολοκλήρωσε όμως τις σπουδές της καθώς υπέγραψε συνεργασία με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ως ρεπόρτερ και παρουσιάστρια ειδήσεων. Ήταν η πρώτη μαύρη αμερικανή που κατόρθωσε κάτι ανάλογο σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.
Το 1976 πήρε μεταγραφή στον τηλεοπτικό σταθμό της Βαλτιμόρης WJZTV για να αναλάβει την παρουσίαση δελτίων ειδήσεων. Εκεί, της πρότειναν να αναλάβει την παρουσίαση ενός τοκ σόου στην πρωινή ζώνη με τίτλο "Οι άνθρωποι μιλούν", το οποίο σύντομα ανέβηκε στην πρώτη θέση της τηλεθέασης .
Το 1984 η Όπρα υπέγραψε συμβόλαιο με το WLS-TV για την παρουσίαση του τοκ σόου “Σικάγο π.μ”. Μέσα σε λίγους μήνες η εκπομπή μετονομάστηκε σε "Σόου της Όπρα Γουίνφρεϊ" κι ένα χρόνο μετά άρχισε να μεταδίδεται σε παναμερικανικό δίκτυο. Εκείνη τη χρονιά η εκπομπή κέρδισε τρία Emmy και ένα χρόνο αργότερα η Όπρα κέρδισε το βραβείο "Καλύτερης Παρουσιάστριας". Ήταν η νεότερη που το είχε πάρει ποτέ.
Από το 1985 άρχισε να εμφανίζεται στον κινηματογράφο. Η πρώτη της εμφάνιση, στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Το Πορφυρό Χρώμα", της χάρισε μια χρυσή σφαίρα και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου ενώ όσες ακολούθησαν κέρδισαν εξαιρετικές κριτικές.
Το 1986 ίδρυσε τη δική της εταιρία παραγωγής, τη Harpo Productions, η οποία σήμερα αποτελεί κορυφαία δύναμη στο χώρο του κινηματογράφου, των τηλεοπτικών παραγωγών, του διαδικτύου και της έκδοσης περιοδικών. Το 1988 η Harpo Productions ανέλαβε την ευθύνη της παραγωγής της δικιάς της εκπομπής, κάνοντας την Όπρα την πρώτη γυναίκα στην ιστορία που της ανήκει η παραγωγή του δικού της σόου.
Το 2010, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λάρυ Κίνγκ ανακοίνωσε το τέλος του τοκ σόου της προκειμένου να δημιουργήσει το δικό της τηλεοπτικό δίκτυο. Η τελευταία εκπομπή προβλήθηκε στις 25 Μαΐου του 2011, ύστερα από 24 χρόνια και πάνω από πέντε χιλιάδες εκπομπές. Αν και το νέο της εγχείρημα δεν πάει και τόσο καλά, σύμφωνα με το Forbes η Όπρα από το Μάιο του 2011 έως το Μάιο του 2012 αύξησε τον τραπεζικό της λογαριασμό κατά 165 εκατομμύρια δολάρια, μένοντας για τέταρτη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση των ακριβοπληρωμένων διασημοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί η φιλανθρωπική της δράση. Τα δύο φιλανθρωπικά της ιδρύματα στηρίζουν οικονομικά δράσεις σε όλο τον κόσμο για την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την προστασία βασικών δικαιωμάτων (Oprah’s Angel Network) και την εκπαίδευση φτωχών κοριτσιών από τη Ν. Αφρική (Τhe Oprah Winfrey Leadership Academy For Girls). Ενώ δεν πρέπει να λησμονηθούν οι αγώνες της κατά της παιδικής κακοποίησης που οδήγησαν σε νόμο που ψηφίστηκε επί προεδρίας Κλίντον, το 1994.