Η Ευαγγελία Ράντου στο Watermill Center του Robert Wilson

Η Ευαγγελία Ράντου στο Watermill Center του Robert Wilson

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Φωτογραφίες: John Messinger

Η είδηση ότι η Ευαγγελία Ράντου παρουσίασε το σόλο με τις καρέκλες από τη Μήδεια 2 του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Watermill του Robert Wilson, πραγματικά μας έκανε υπερήφανους. Η εξαιρετική χορεύτρια επιλέχτηκε μαζί με 30 ακόμα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο από το σπουδαίο σκηνοθέτη και μάγεψε το κοινό παρουσιάζοντας το δεκάλεπτο σόλο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 20 χρόνια λειτουργίας του δημιουργικού κέντρου. Ανάμεσα στους επώνυμους θεατές ήταν η Marina Abramović, η Winona Rider, η Lucinda Childs και η Lady Gaga.

Θα ήθελα αρχικά να μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας για αυτή την τόσο σημαντική στιγμή στην καριέρα σας.

Η εμπειρία του Watermill ήταν κάτι το συναρπαστικό κι αυτό μπορώ να το πω τώρα με απόλυτη σιγουριά ενώ έχει ήδη τελειώσει και αναπολώ τις στιγμές μου εκεί! Νιώθω τυχερή και ευγνώμων που επιλέχθηκα να συμμετάσχω…Ήταν πολύ δημιουργική, πολύ απαιτητική και κουραστική αλλά και μια πάρα πολύ σημαντική διαδικασία αυτή που πέρασα! 

Πώς σας έγινε η πρόταση και πώς νιώσατε; 

Εφέτος γιόρταζαν τα 20 χρόνια του Watermill Center και σημαντικοί καλλιτέχνες και πρόσωπα ήταν καλεσμένοι τη βραδιά του Benefit. O Robert Wilson γνωρίζοντας τη δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου και με την ευκαιρία ότι βρισκόμουν στο Κέντρο μου πρότεινε να παρουσιαστεί τη βραδιά αυτή το σόλο με τις καρέκλες από τη Μήδεια 2 καθώς θεωρούσε ότι είναι μια εξαιρετικά δυνατή δουλειά και ο κόσμος έπρεπε να τη δει. Για μένα το γεγονός ότι καταπιανόμουν και πάλι με αυτό το σόλο ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να το ξαναδουλέψω μετά από κάποια χρόνια κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές του θεάτρου. Η Μήδεια είναι μια παράσταση και μια διαδικασία που πέρασα βαθιά χαραγμένη μέσα μου. Ήταν συγκινητικό να βρίσκομαι πάλι εκεί και πολύ γνώριμο…σαν να μην είχε περάσει μια μέρα!

Πόσο εύκολο ήταν για εσάς να παρουσιάσετε την κορύφωση του έργου χωρίς να έχει προηγηθεί η όλη πλοκή της τραγωδίας;  

Η προσέγγιση ερμηνευτικά έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της παράστασης και μπορώ να πω ότι ήταν και μια μεγάλη πρόκληση. Με το Δημήτρη είχαμε συνεχή επικοινωνία έτσι ώστε να με κατευθύνει ανάλογα και να αποφύγουμε το ενδεχόμενο το σόλο να μοιάζει αποκομμένο και ξένο για μένα. Οι οδηγίες του και η κατεύθυνση που μου έδωσε ήταν πολύ σημαντικές για να μπορέσω να το προσεγγίσω.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού και ποιος από τους τόσο ξεχωριστούς θεατές σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν τόσο μεγάλη που επί δύο συνεχόμενες ώρες έκανα το σόλο σε λούπα καθώς πολλοί επισκέπτονταν το χώρο που γινόταν η παράσταση δύο και τρεις φορές! Κάποια στιγμή χρειάστηκε κόσμος από το Κέντρο για να μπορέσει να απομακρύνει κάποιους θεατές καθώς δε χωρούσαν άλλοι. Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η παρουσία της Marina Abramovic και της Lady Gaga στο κοινό, μαζί με το Wilson παρακολούθησαν το σόλο και όπως καταλαβαίνεις για μένα αποτέλεσε μοναδική στιγμή για ευνόητους λόγους!

Υπήρξε κάποιο σχόλιο που σας έκαναν το οποίο δε θα ξεχάσετε ποτέ;

Ναι! Δε θα ξεχάσω ποτέ τα σχόλια και τον αντίκτυπο που είχε το σόλο αυτό στη Marina Abramovic, την οποία εκτιμώ και θαυμάζω τόσο πολύ και επίσης την παρουσία της Lucinda Childs, η οποία ήρθε να δει το σόλο τρεις φορές και αυτό ήταν το ωραιότερο σχόλιο που μου έκανε, ήταν τιμή μου!

Τι λατρεύετε στη Μήδεια και τι όχι; Υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ σας;

Όχι δεν νομίζω ότι έχω κάτι κοινό με τη Μήδεια και δεν υπάρχει τίποτα πάνω της που να μη λατρεύω, έτσι κι αλλιώς νομίζω ότι δε μπορώ να έχω αντικειμενική άποψη...Συναισθηματικά με δένουν πολλά πράγματα με τη διαδικασία κυρίως που πέρασα για την ολοκλήρωση του έργου.

Πώς μπήκε ο χορός στη ζωή σας;

Πως μπήκε ο χορός στη ζωή μου; Απλά..όταν ήμουν 3,5 ετών μία ημέρα η μητέρα μου αποφάσισε να με γράψει σε μια σχολή χορού!

Πότε νιώσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το χορό;

Μάλλον θα μπορούσα να πω ότι δεν αναρωτήθηκα σχεδόν ποτέ…Ίσως το γεγονός ότι μεγάλωνα μέσα σε μια αίθουσα χορού, το έκανε αυτονόητο ότι θα ασχοληθώ με αυτό.

Τι έχετε κρατήσει από την πρώτη φορά που βρεθήκατε στη σκηνή;

Έχω κρατήσει μια φωτογραφία! Φοράω ένα κόκκινο κορμάκι χορού και πολύ υπερήφανη κάνω το αεροπλανάκι!

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας επαγγελματίας χορευτής, χορογράφος του επιπέδου σας στην Ελλάδα; 

Δυσκολίες πολλές υπήρχαν και προ κρίσης όμως δε νομίζω ότι θέλω αυτή τη στιγμή να τις απαριθμήσω…Πολλές φορές επιλέγω απλά να μου υπενθυμίσω ότι έτσι κι αλλιώς έχω επιλέξει ένα δύσκολο από τη φύση του επάγγελμα και συνεχίζω…Θέλω να είμαι ενεργή και δημιουργική και θα βρω τον τρόπο να το κάνω έστω κι αν ζω σε μια χώρα που όχι μόνο εγώ αλλά και πολύ άξιοι συνάδελφοί μου είμαστε απλά ανύπαρκτοι!

Έχει υπάρξει στιγμή στην καριέρα σας που σκεφτήκατε λόγω των δυσκολιών που ενδεχομένως αντιμετωπίζατε να τα παρατήσετε και να ασχοληθείτε με κάτι άλλο κι αν ναι τι σας συγκράτησε; 

 Όχι δεν υπήρξε ποτέ κάποια στιγμή που να σκεφτώ σοβαρά να τα παρατήσω. Ναι, υπήρξαν πολλές, πάρα πολύ δύσκολες στιγμές και φαντάζομαι έρχονται κι άλλες όμως το στούντιο και η σκηνή για μένα είναι το σπίτι μου…Δε θα μπορούσα ποτέ να το παρατήσω!

Ποιες διαφορές έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχουν μεταξύ του ελληνικού κοινού και του κοινού στο εξωτερικό;

Για μένα το κοινό είναι διαφορετικό έτσι κι αλλιώς σε κάθε παράσταση. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικό κράμα ενεργειών, διαφορετικό κίνητρο για τον καθένα να έρθει στο θέατρο…Οπότε δεν το κρίνω μόνο σε εξωτερικού/εσωτερικού.

Ποια είναι η πιο όμορφη στιγμή που έχετε βιώσει μέχρι στιγμής στην καριέρα σας και ποια θέλετε να ξεχάσετε;

 Δεν υπάρχει κάποια στιγμή που θέλω να ξεχάσω, όλες κάπου με οδήγησαν και το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό. Και όμορφη στιγμή δεν υπάρχει μόνο μια…Όλο είναι μια όμορφη στιγμή και οι λέξεις δε φθάνουν να το περιγράψουν…

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας; 

Το ανθρώπινο σώμα, αυτό είναι η πηγή έμπνευσής μου..Απίθανο εργαλείο και δώρο!

Πόσο διαφορετική είναι η Ευαγγελία όταν χορεύει;

Η Ευαγγελία όταν χορεύει είναι η Ευαγγελία..Όταν δε χορεύει είναι διαφορετική!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Τα επόμενα σχέδια μου είναι να αφιερώσω το χρόνο και την ενέργειά μου στο Garage Performing Arts Center. Είναι ο χώρος στην Κέρκυρα που ιδρύσαμε με την αδελφή μου Μαίρη Ράντου και ευελπιστούμε να γίνει το meeting point ελλήνων και ξένων δημιουργών.