Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου
Έχει σπουδάσει Ξένες Γλώσσες και Φιλολογία στην Ιταλία, έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Πορτογαλική διδασκαλία, είναι υποψήφια Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και μιλά 9 γλώσσες. Η Μαρία Βλάχου παρόλο που είχε αφιερώσει πολλά χρόνια σε σπουδές δε δίστασε να ακολουθήσει νέο δρόμο στη ζωή της. Αφορμή στάθηκε ένα πιάτο με σαλιγκάρια σε εστιατόριο της Ελβετίας. Αποφάσισε να επιστρέψει στην Κόρινθο, την πόλη που μεγάλωσε, και μαζί με την αδερφή της να ασχοληθούν με την εκτροφή σαλιγκαριών.
Τέσσερα χρόνια μετά, η εταιρεία της παρέχει την τεχνογνωσία και τις ύλες σε όσους επιθυµούν να ασχοληθούν µε αυτή την εναλλακτική µορφή καλλιέργειας ενώ έχει λάβει αρκετές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το "Young entrepreneur of the year 2011" από το Στέλιο Χατζηιωάννου, για τη δημιουργικότητά της και τη συνεισφορά της στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας σε όλη τη χώρα.
Πριν από περίπου ένα χρόνο ξεκίνησε μια νέα σειρά τυποποιημένων προϊόντων σαλιγκαριών, η οποία βραβεύθηκε για τη συσκευασία της και ως ένα από τα 100 καλύτερα προϊόντα του 2012.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Η ιδέα ξεκίνησε στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Ελβετία ενώ γευόμουν ένα πιάτο σαλιγκαριών. Τότε μου τηλεφώνησε η Πένυ, η αδερφή μου, η οποία βρισκόταν εκείνη την ημέρα στην Κόρινθο κι όταν άκουσε πόσο κόστιζε το πιάτο είπε αστειευόμενη να μαζέψει σαλιγκάρια από τον κήπο για να τα πουλήσουμε στους Eλβετούς και όχι μόνο!
Τι αφήσατε πίσω σας προκειμένου να ασχοληθείτε με την εκτροφή σαλιγκαριών;
Δεν σκέπτομαι τόσο το τί άφησα πίσω, αλλά το τί βρήκα. Κι αυτό που βρήκα είναι μια ευκαιρία στην Ελλάδα να ασχοληθώ με κάτι δικό μου, με κάτι που αγαπώ διότι είναι κοντά στην φύση, είναι δημιουργικό, μου επιτρέπει να γνωρίζω ανθρώπους, να ταξιδεύω, να αναπτύσσω την επιχείρηση και να εξελίσσομαι κι εγώ.
Ποια βήματα ακολουθήσατε πριν υλοποιήσετε την ιδέα σας;
Αρχικά χρειάστηκε να γίνει μια τεράστια έρευνα αγοράς, μετά ακολούθησαν μαθήματα, σεμινάρια, διάβασμα, ταξίδια, business plan, η επιλογή του κατάλληλου χώρου... Και σε όλα αυτά νιώθω πολύ τυχερή στο ότι είχα και έχω δίπλα μου την αδερφή μου.
Ποια είναι η ψυχολογία του ανθρώπου που κάνει ένα νέο ξεκίνημα και τι θα συμβουλεύατε τους ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται στην ίδια θέση με εσάς;
Κάθε τι νέο, λογικό είναι να μας τρομάζει, να μας αγχώνει και κάθε ξεκίνημα προϋποθέτει ένα ρίσκο. Αυτό που θα συμβούλευα τους ανθρώπους που σκέφτονται να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα είναι να πιστέψουν στον εαυτό τους, να πιστέψουν σε αυτό που σκέπτονται να δραστηριοποιηθούν και να τολμήσουν. Μην περιμένετε τα πράγματα να συμβούν από μόνα τους, κάντε τα να συμβούν.
Είχατε αντιδράσεις από το περιβάλλον σας όταν ανακοινώσατε τι πάτε να κάνετε;
Κάποιοι χαμογέλασαν και άλλοι γέλασαν. Σημασία έχει ότι το οικογενειακό μου περιβάλλον μας στήριξε, μας υποστήριξε από την αρχή και πίστεψε σε εμας.
Υπήρξε κάποια στιγμή που αντιμετωπίζοντας κάποια δυσκολία μετανιώσατε;
Δυσκολίες υπήρξαν, υπάρχουν και σίγουρα θα υπάρξουν. Ίσως αυτό ακριβώς, οι δυσκολίες, τα εμπόδια, οι προκλήσεις να μας κάνουν να θέλουμε να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο.
Θα ενθαρρύνατε κάποιον σήμερα με την οικονομική κρίση να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλιγκαριών; Τι θα του λέγατε να προσέξει;
Αρχικά θα ενθάρρυνα οποιονδήποτε να ασχοληθεί και να δημιουργήσει κάτι δικό του. Η επιχειρηματικότητα πλεόν είναι επιτακτική ανάγκη στη χώρα μας. Εάν επέλεγε τον πρωτογενή τομέα, φυσικά και θα του έλεγα να συμπεριλάβει την εκτροφή σαλιγκαριών όπως και κάθε μορφή νέας καλλιέργειας. Καλό είναι να ενημερώνεται κανείς σωστά και να βρίσκει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα. Τώρα το τί να προσέξει, θα έλεγα τον ενθουσιασμό της επιστροφής στην επαρχία. Το συναντάμε καθημερινά, ανθρώπους που θέλουν να φύγουν από τα
μεγάλα αστικά κέντρα γιατί οραματίζονται έναν συγκερασμό βουκολικής, ουτοπικής ζωής, αλλά η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι συνειδητή.
Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλιγκαριών; Θα πρέπει να καταλάβει ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια που συνδυάζει φυτική και ζωική παραγωγή και απαιτεί δουλειά και χρόνο. Καλό είναι να έρθει να ενημερωθεί δωρεάν από τους γεωπόνους στο γραφείο και να δει το εκτροφείο από κοντά ώστε να καταλάβει έαν διαθέτει τις βασικές προϋποθέσεις (5 στρέμματα γης τουλάχιστον, εξασφαλισμένη εγκατάσταση νερού, καλή ποιότητα νερού και εδάφους) κι αν μπορεί να ανταπεξέλθει. Κατόπιν θα πρέπει να προβεί στις αναλύσεις εδάφους και νερού ώστε να φτιάξουμε την οικονομοτεχνική μελέτη. Σε σχέση με το κόστος υπολογίζεται περίπου στις 4.000 ευρώ το στρέμμα.
Γυναικεία επιχειρηματικότητα. Mπορεί να αναπτυχθεί στη χώρα μας;
Η επiχειρηματικότητα είτε γυναικεία είτε ανδρική μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί στη χώρα μας. Η αυτονομία αποτελεί ενδεχομένως τη λύση στην αβεβαιότητα και τις δυσχέρειες που επικρατούν στη σημερινή αγορά εργασίας.
Πόσο σας έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση;
Όλους μας έχει επηρεάσει η κρίση οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Εδώ θα δανειστώ μια αφρικανική παροιμία που μου έστειλε κάποτε ένας φίλος: ή είσαι μέρος του προβλήματος ή είσαι μέρος της λύσης. Κι αυτό που επιλέξαμε εμείς ως εταιρεία είναι το να βρούμε λύσεις, νέες υπηρεσίες και νέες κατευθύνσεις ώστε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε.
Τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο που ψάχνει τρόπους να καλυτερεύσει τη ζωή του;
Ευκαιρίες σίγουρα υπάρχουν και στην κρίση γινόμαστε εξωστρεφείς, καινοτόμοι και δημιουργούμε συνέργειες. Τώρα είναι η ευκαιρία μας για αλλαγή!
Ποια είναι τα σχέδια για την επιχείρηση σας;
Σίγουρα πρωταρχικός μας στόχος είναι να αναπτυχθούμε οργανικά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες υπηρεσίες, να εξάγουμε σε νέες αγορές έτσι ώστε να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας, να κάνουμε συνεργασίες με επιχειρήσεις, φορείς και ακαδημαικά ιδρύματα και να γίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μια πράσινη επιχείρηση που σέβεται το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο.