Διακρίθηκε ξανά…με το σπαθί της!

Διακρίθηκε ξανά...με το σπαθί της!

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Το 2010 αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια ξιφασκίας...Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου μας συγκίνησε με τη δύναμή της όταν συνέχισε να αγωνίζεται τραυματισμένη κερδίζοντας την πέμπτη θέση...Φυσικά αναφερόμαστε στην πανέμορφη Βάσω Βουγιούκα, η οποία δε σταματάει να μας κάνει υπερήφανους…Πριν από λίγες ημέρες ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξιφασκίας του Ζάγκρεμπ κι από εκεί ταξίδεψε στη Μερσίνα της Τουρκίας, όπου κέρδισε χάλκινο στους Μεσογειακούς Αγώνες. Η Βάσω Βουγιούκα, φοιτήτρια σήμερα στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, αγάπησε την ξιφασκία από την ηλικία των δέκα χρόνων, όταν ένας προπονητής επισκέφτηκε το σχολείο της προκειμένου να μιλήσει στα παιδιά για το άθλημα. Με τη στήριξη της οικογένειάς της κατάφερε να γίνει μία από τις κορυφαίες ξιφομάχους του κόσμου. Μάλιστα η Τουρκική Ομοσπονδία Ξιφασκίας πριν από περίπου ένα χρόνο της πρόσφερε πολλές χιλιάδες ευρώ προκειμένου να αγωνιστεί με τα χρώματα της χώρας. Εκείνη όμως παρά το γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα σε σημείο που της έχει περάσει από το μυαλό να τα παρατήσει, απάντησε πως "στη ζωή δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται τα πάντα!".

Μέσα σε λίγες ημέρες ανεβήκατε δύο φορές στο βάθρο κατακτώντας ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξιφασκίας που διεξήχθη στο Ζάγκρεμπ και χάλκινο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνης, ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, ιδίως για το Πανευρωπαϊκό καθώς αυτός ήταν ο στόχος μου. Είναι η δεύτερη χρονιά που παίρνω μετάλλιο και μάλιστα τη δεύτερη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είμαι πολύ ευτυχισμένη διότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ δύσκολο τουρνουά, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι αθλητές και κατάφερα να είμαι στο βάθρο. Η συγκίνησή μου ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν επέστρεψα και είδα ότι ο κόσμος το αναγνωρίζει και συμμετέχει στη χαρά μου.

Ποια στιγμή θα "κρατήσετε";

Θα κρατήσω τη στιγμή που νίκησα την Ιταλίδα και μπήκα στον τελικό. Ήταν πολύ συγκινητική στιγμή…

Την οποία μοιραστήκατε…

Με τον προπονητή μου! Τις περισσότερες φορές είμαστε δυστυχώς μόνο οι δυο μας.

Φαντάζομαι ότι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίζετε λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας θα είναι πολλές…

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολλά, όπως ότι η Ομοσπονδία δε μπορεί να με στηρίξει ώστε να συμμετέχω σε όλα τα τουρνουά, αδυνατεί να με στείλει για προετοιμασία στο εξωτερικό και φυσικά ούτε συζήτηση για το να μου δίνει έστω κάποια χρήματα για τα οδοιπορικά. Στα περισσότερα τουρνουά συμμετέχω με δικά μου χρήματα. Πιστεύω όμως ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες και ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και αγαπάμε.

Όλα αυτά τα προβλήματα που μου αναφέρατε σας έχουν κάνει να σκεφτείτε ξανά την πρόταση της Τουρκίας;

Όχι, για μένα έχει λήξει το θέμα! Συμμετέχω σε διεθνείς αγώνες μόνο με τα χρώματα της Ελλάδας…

Τώρα που βρεθήκατε στην Τουρκία για τους Μεσογειακούς σας προσέγγισαν ξανά;

Με είχαν προσεγγίσει ξανά πριν από λίγους μήνες, όταν είχα βγει τρίτη σε ένα παγκόσμιο κύπελλο. Μου είπαν για άλλη μια φορά ότι οι πόρτες της Ομοσπονδίας είναι πάντα ανοικτές για μένα αλλά εγώ τους ευχαρίστησα και αποχώρησα.

Παρόλο που η πρότασή τους είναι ιδιαίτερα δελεαστική και θα σας διευκόλυνε τη ζωή…

Αναμφισβήτητα θα μου διευκόλυνε τη ζωή ωστόσο πώς να το κάνουμε…Στη ζωή δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται τα πάντα!

Σας έχει περάσει από το μυαλό να τα παρατήσετε;

Βεβαίως, ιδίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ομοσπονδία αδυνατούσε να κρατήσει τον προπονητή μου στη χώρα ωστόσο μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε και βρήκαμε έναν χορηγό, τον Ολυμπιακό κι έτσι συνεχίζουμε.

Ποια είναι η ομορφότερη στιγμή που έχετε ζήσει και ποια η πιο άσχημη;

H χειρότερη στιγμή που έχω βιώσει ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου μάλιστα έσπασα και τα δόντια μου και στερήθηκα ένα μετάλλιο. Η ομορφότερη στιγμή ήταν τώρα στους Μεσογειακούς όπου ήμουν σημαιοφόρος. Κράτησα τη σημαία ψηλά κι ένιωσα πολύ υπερήφανη. Η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές, όλοι μας περνάμε δύσκολες στιγμές αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να προσπαθούμε ο καθένας στον τομέα του για το καλύτερο. Δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω…Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε…Συνεχίζουμε δυνατά για ένα καλύτερο αύριο!

  

Ποιοι είναι οι στόχοι σας, τα όνειρά σας;

Οι αθλητικοί μου στόχοι είναι να καταφέρω να πάρω την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Ρίο και να είμαι σε καλή κατάσταση ώστε να μπορέσω να διεκδικήσω και πάλι ένα μετάλλιο. Σε προσωπικό επίπεδο να πάρω το πτυχίο μου γιατί πέρασα μια πολύ δύσκολη χρονιά και φυσικά να γίνω μαμά.