There is only one you…

There is only one you...

Μυστηριώδης, γοητευτική, απόμακρη, εκκεντρική, αιθέρια…Η Tilda Swinton είναι τόσα πολλά που δε μπορεί να ενταχθεί σε καμία κατηγορία…Είναι η ιέρεια του avant-garde κινηματογράφου, η μούσα σχεδιαστών μόδας, η καλλιτέχνις, η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός…Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε φορά που εμφανίζεται στη μεγάλη οθόνη δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, κερδίζοντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς σινεφίλ.

Η Katherine Matilda Swinton γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1960 στο Λονδίνο. Η κόρη της Judith Balfour από την Αυστραλία και του στρατηγού Sir John Swinton, πήγε στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία μεταξύ των οποίων και το West Heath Girls School στο Kent, στο οποίο ήταν συμμαθήτρια με τη Lady Diana. Το 1983 αποφοίτησε από το Cambridge University με πτυχίο στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, δεδομένου όμως ότι το όνειρό της ήταν να ασχοληθεί με την υποκριτική επέστρεψε στη Σκωτία όπου συμμετείχε σε αρκετές παραστάσεις στο Traverse Theatre του Εδιμβούργου. Ακολούθησε η συνεργασία της με τη φημισμένη Royal Shakespeare Company του Λονδίνου πριν ξεκινήσει την καριέρα της στον κινηματογράφο στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Το 1986 κέρδισε το ρόλο της Julia στην τηλεοπτική σειρά "Zastrozzi: A Romance" ενώ την ίδια χρονιά έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Derek Jarman, "Caravaggio", με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά το 1988 στο "The Last of England", το 1989 στο "War Requiem" και το 1990 στο "The Garden", ένα χρόνο πριν κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για την ερμηνεία της ως βασίλισσα Isabella στην ταινία "Edward II", όπου βραβεύτηκε με Volpi Cup Best Actress Award.

Το 1992 ακολούθησε η ταινία "Orlando" που της χάρισε αρκετά βραβεία ενώ η νέα δεκαετία τη βρήκε να πρωταγωνιστεί στις ταινίες "The Beach", "The Deep End" όπου ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, "Vanilla Sky", "Adaptation", "Young Adam" όπου κέρδισε ένα BAFTA, "Constantine" στο ρόλο του αρχάγγελου Γαβριήλ ενώ το 2005 υποδύθηκε τη λευκή μάγισσα στην ταινία "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe", ένα ρόλο που επανέλαβε στα sequels της ταινίας "The Chronicles of Narnia: Prince Caspian" το 2008 και "The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader" το 2010.

Το 2007 ήταν μια σημαντική χρονιά για την καριέρα της καθώς η ερμηνεία της ως Karen Crowder στην ταινία "Michael Clayton" της χάρισε ένα Oscar, ένα BAFTA και πολλές υποψηφιότητες για βραβεία.

Το 2008 μετά την ταινία των αδερφών Coen, "Burn After Reading", κέρδισε αρκετά βραβεία και ήταν υποψήφια για Cesar για την εμφάνισή της στην ταινία "Julia" του Erick Zonca, ενώ ακολούθησε το "The Curious Case of Benjamin Button" με τον Brad Pitt όπου κέρδισε ένα Saturn.

Μετά το "I am love", το 2011 υποδύθηκε την τραγική μητέρα ενός μαθητή που δολοφονεί τους συμμαθητές του στην ταινία "We need to talk about Kevin" όπου έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας σαρώνοντας τα βραβεία.

Το Φεβρουάριο του 2013 υποδύθηκε τη σύζυγό του David Bowie στο video clip του τραγουδιού The Stars (Are Out Tonight), ενώ στο παρελθόν είχε συμμετάσχει στο Box των Orbital.

H Tilda το 1995 συνεργάστηκε με την καλλιτέχνιδα Cornelia Parker στην έκθεση με τίτλο "The Maybe", όπου επί επτά ημέρες ήταν ξαπλωμένη σε ένα γυάλινο κουτί ως ζωντανό έκθεμα στη γκαλερί Serpentine του Λονδίνου. Η έκθεση παρουσιάστηκε ξανά τον περασμένο Μάρτιο στο Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης.

Η Tilda όμως έχει αποτελέσει έμπνευση και στο χώρο της μόδας με τον Οίκο Chanel να στηρίζει πάνω της την κολεξιόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2013 -2014, λόγω της μοναδικής προσωπικότητάς της και της γοητείας της, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γνωστού οίκου, όμως και στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τους fashion designers Viktor και Rolf, οι οποίοι στο "One woman show" το 2003 έκαναν όλα τα μοντέλα να μοιάζουν σαν κλώνοι της ενώ η ίδια απήγγειλε ένα δικό της ποίημα με τίτλο "There is only one you. Only one".

Η Tilda σήμερα ζει στο Nairn της Σκωτίας με τα δίδυμα παιδιά της, Honor και Xavier και τον αρκετά νεότερό της ζωγράφο Sandro Kopp, δίπλα στο σπίτι του πρώην συζύγου και πατέρα των παιδιών της, του επίσης ζωγράφου John Byrne, με τον οποίο διατηρεί άψογες σχέσεις.