Soldier of Love

Soldier of Love

Το τραγούδι της "Smooth Operator" αποτέλεσε τον "ύμνο" της δεκαετίας του ’80. Είναι η πιο επιτυχημένη solo καλλιτέχνις στην ιστορία της Βρετανίας έχοντας πωλήσει πάνω από 110 εκατομμύρια album σε όλον τον κόσμο. Το 2002 τιμήθηκε με OBE από τη βασίλισσα για τις υπηρεσίες της στη μουσική και εκείνη αφιέρωσε το βραβείο "σε όλες τις μαύρες γυναίκες της Αγγλίας". Η βελούδινη φωνή της στρατιωτίνας της αγάπης, Sade έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους και παρά το γεγονός ότι στην καριέρα της, η οποία μετρά σχεδόν τριάντα χρόνια, έχει κυκλοφορήσει μόλις έξι album, τα τρία εκ των οποίων τη δεκαετία του ’80, παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες τραγουδίστριες της soul.

H Helen Folasade Adu, γνωστή ως Sade γεννήθηκε στη Νιγηρία τον Ιανουάριο του 1959. Ο Νιγηριανός πατέρας της Adebisi Adu, Λέκτορας Οικονομικών Επιστημών και η Αγγλίδα μητέρα της, η οποία ήταν νοσοκόμα, γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν το 1955 στο Λονδίνο ενώ αμέσως μετά πήγαν να ζήσουν στη Νιγηρία. Όταν η Sade ήταν τεσσάρων χρόνων οι γονείς της αποφάσισαν να χωρίσουν και μαζί με τη μητέρα της και το μεγαλύτερο αδερφό της Banji μετακόμισαν στο Essex της Αγγλίας. Η Sade, η οποία δεν είχε από μικρή το όνειρο να γίνει τραγουδίστρια, στα 18 της, αφού τελείωσε το σχολείο, πήγε στο Λονδίνο προκειμένου να σπουδάσει στο Central Saint Martins College of Art and Design. Ενώ ήταν στο κολλέγιο άρχισε να γράφει τραγούδια και να τραγουδάει σε μια μπάντα με το όνομα "Pride". Το εκπληκτικό "Smooth Operator", προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών δισκογραφικών εταιρειών με αποτέλεσμα η Sade να υπογράψει συμβόλαιο το 1983 με την Epic, παίρνοντας μαζί της άλλα τρία μέλη της μπάντας.

Το πρώτο της album με τίτλο "Diamond Life" κυκλοφόρησε το 1984 σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Έφθασε στο Νο 2 των ΗΠΑ και στο Νο 3 των βρετανικών charts, καθιστώντας τη Sade ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο μουσικό στερέωμα στα μέσα της δεκαετίας του '80. Το album βραβεύτηκε με Brit Award και την εποχή εκείνη όλα τα περιοδικά προσπαθούσαν μάταια να μάθουν περισσότερα για τη ζωή της.

Το επιτυχημένο ντεμπούτο ακολούθησε το album "Promise", το οποίο κυκλοφόρησε το 1985. Η Sade εμπνεύστηκε το όνομα του δίσκου από ένα γράμμα που της είχε στείλει ο πατέρας της, ο οποίος εκείνη την περίοδο έδινε μάχη με τον καρκίνο και της είχε δώσει την υπόσχεση ότι θα την κερδίσει. Τρία χρόνια μετά κυκλοφόρησε το album "Stronger than Pride" και το 1989 η Sade παντρεύτηκε τον ισπανό σκηνοθέτη Carlos Pliego, όμως έξι χρόνια μετά έπεσαν οι τίτλοι τέλους στη σχέση τους.

Το τέταρτο album της με τίτλο "Love Deluxe" κυκλοφόρησε το 1992 και μετά από ένα διάλειμμα οκτώ χρόνων, στο οποίο αφοσιώθηκε στο μεγάλωμα της κόρης της Ila Adu, η οποία ήρθε στον κόσμο το 1995 και ήταν ο καρπός του έρωτά της με τον Τζαμαϊκανό μουσικό παραγωγό Bob Morgan επέστρεψε το 2000 με το album "Lovers Rock" για το οποίο κέρδισε ένα Grammy Award.

Μετά από αυτή την επιτυχία της, η τραγουδίστρια εξαφανίστηκε για δεύτερη φορά. Αργότερα σε συνέντευξή της μιλώντας για εκείνη την περίοδο είχε πει "με τσάκισε η δημοσιότητα… Κάθε μέρα που ξυπνούσα ένιωθα όλο και περισσότερο σαν το κατάλληλο εργαλείο στα χέρια μιας βιομηχανίας που επιθυμεί να κάνει υψηλές πωλήσεις. Από ένα σημείο και μετά μόνο οι συναυλίες μου έδιναν χαρά. Μόνο σε αυτές βλέπεις πρόσωπα που ξέρεις ότι έρχονται για τη μουσική σου".

Το 2010, ύστερα από δέκα χρόνια αποχής από τη δισκογραφία κυκλοφόρησε το βραβευμένο με Grammy "Soldier of Love", το οποίο από την πρώτη κιόλας εβδομάδα έφθασε στο Νο 4 των βρετανικών charts και στο Νο 1 των αμερικανικών πωλώντας 502 χιλιάδες αντίτυπα.  

"Κυκλοφορώ δίσκους μόνο όταν έχω κάτι να πω. Δε με ενδιαφέρει να βγάζω μουσική απλά για να πουλάω μερικά αντίτυπα. Η Sade δεν είναι εμπορικό λογότυπο", έχει πει σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της κάτι που έχει αποδείξει δεδομένου ότι στα 29 χρόνια καριέρας έχει κυκλοφορήσει μόλις έξι δίσκους. Ελπίζουμε να έχει να μας πει κάτι σύντομα…

Σχετικά Tags
Sade