Η “σκοτεινή” βασίλισσα του αγγλικού κινηματογράφου

H  περιήγηση στο γενεαλογικό της δέντρο εντυπωσιάζει…Παρόλο που δεν έχει παρακολουθήσει μαθήματα σε κάποια σχολή δραματικής τέχνης έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται ανάλογα με το ρόλο που έχει να υποδυθεί κάθε φορά…Η Helena Bonham Carter είναι ίσως η πιο εκκεντρική ηθοποιός με μια σκοτεινή πλευρά που γοητεύει…

H Helena Bonham Carter γεννήθηκε το Μάιο του 1966 στο Golders Green. H αριστοκρατικής καταγωγής μητέρα της, Helena, είναι ψυχοθεραπεύτρια, η οποία μάλιστα τη βοηθάει με το ψυχολογικό προφίλ των χαρακτήρων που υποδύεται ενώ ο πατέρας της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2004, Raymond, ήταν ο γιος των πολιτικών Sir Maurice και Violet Bonham Carter. Ο προπάππους της ήταν ο Herbert Henry Asquith, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1908 ως το 1916. Η Helena βίωσε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς όταν ήταν μόλις πέντε χρόνων, η μητέρα της υπέστη ισχυρό νευρικό κλονισμό και για να επανέλθει πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια ενώ πέντε χρόνια μετά την ανάρρωσή της δέχθηκε δεύτερο πλήγμα όταν ο πατέρας της μετά από ένα ιατρικό λάθος κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης έμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Η Helena φοίτησε στο σχολείο θηλέων South Hampstead School και το 1979 κέρδισε σε έναν εθνικό διαγωνισμό ποίησης. Με το χρηματικό έπαθλο εξασφάλισε την εγγραφή της στην επίσημη λίστα των ηθοποιών με την ελπίδα να βρει κάποια δουλειά. Τρία χρόνια αργότερα κατάφερε να κάνει το πρώτο της βήμα συμμετέχοντας σε ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό ενώ λίγο καιρό μετά ήρθε ένας μικρός ρόλος στην τηλεταινία "A Pattern of Roses".

Η εκπληκτική ταινία "A Room with a View" το 1985 εξασφάλισε το μέλλον της στο χώρο της υποκριτικής ενώ ένα χρόνο μετά ακολούθησε ο πρώτος της ουσιαστικά πρωταγωνιστικός ρόλος στην ταινία "Lady Jane". Παράλληλα, εμφανίστηκε σε δύο επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς "Miami Vice", όπου υποδύθηκε την αγαπημένη του Don Johnson.

Το 1987 εμφανίστηκε στην ταινία "A Hazard Of Hearts" ενώ τρία χρόνια μετά υποδύθηκε την Ophelia στον "Hamlet" σε σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli. Ακολούθησαν οι ταινίες "Where Angels Fear to Tread", όπου η Helena άρχισε να καθιερώνεται ως η "βασίλισσα του κορσέ" και το κλασικό "Howards End" το 1992, όπου ήταν υποψήφια για BAFTA.

Η καριέρα της συνεχίστηκε με δύο πολύ διαφορετικούς ρόλους. Ήταν στριπτιζέζ στην ταινία "Dancing Queen" και θετή αδερφή και παράλληλα ερωμένη του Frankenstein στο σκοτεινό "Mary Shelley’s Frankenstein" το 1994. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας ερωτεύτηκε τον Kenneth Branagh με τον οποίο έμειναν μαζί για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ερμηνεία της στην τηλεταινία "Fatal Deception: Mrs Lee Harvey Oswald" το 1994 της χάρισε περαιτέρω αναγνώριση αλλά και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Το 1995 εμφανίστηκε στην ταινία "Margaret's Museum" ενώ το 1997 κέρδισε διθυραμβικές κριτικές, αρκετά βραβεία αλλά και την πρώτη της υποψηφιότητα για Oscar χάρη στην ερμηνεία της στην ταινία "The Wings of the Dove".

Το 1998 της δόθηκε ο ρόλος μια γυναίκας με κινητικά προβλήματα στην ταινία "The Theory of Flight" και για να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μελέτησε τη συμπεριφορά του πατέρα της.

Το πρόβλημα υγείας του πατέρα της ήταν ο λόγος που λίγα χρόνια πριν είχε αρνηθεί το ρόλο στην ταινία του Lars von Trier "Breaking the Waves", τον οποίο τελικά υποδύθηκε η συμπατριώτισσα της Emily Watson, καθώς η Helena πίστευε ότι δε θα μπορούσε να αποστασιοποιηθεί από το ρόλο και θα επηρεαζόταν πολύ ψυχολογικά λόγω της προσωπικής της εμπειρίας.

 

Στο "Fight Club" το 1999 με τον Brad Pitt ήταν ο πρώτος της ουσιαστικά ρόλος σε χολιγουντιανή υπερπαραγωγή όπου κέρδισε ένα Empire Award ενώ το 2001 φόρεσε ένα κοστούμι πιθήκου για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Tim Burton "Planet Of The Apes".

Η ταινία ήταν καθοριστική για τη ζωή της καθώς τότε ξεκίνησε η σχέση της με τον Tim, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά τον Billy Raymond και τη Nell.

Η οικογένεια Burton σήμερα ζει στο Belsize Park μόνο που το εκκεντρικό ζευγάρι έχει επιλέξει να μένει σε ξεχωριστές κατοικίες ώστε ο καθένας να έχει τον προσωπικό του χώρο.

Η Helena έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες του Burton μεταξύ των οποίων οι "Big Fish", "Charlie and the Chocolate Factory", "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street", "Dark Shadows" και "Alice in Wonderland", όπου ήταν υποψήφια για αρκετά βραβεία μεταξύ των οποίων και για MTV στην κατηγορία η καλύτερη...κακιά!

Ένας χαρακτηριστικός επίσης ρόλος κακιάς που έχει υποδυθεί η Helena είναι αυτός της Bellatrix Lestrange στις ταινίες του "Harry Potter".

Μία ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα της ήταν το 2010 όταν ενσάρκωσε τη βασίλισσα Ελισάβετ στην ταινία "The King's Speech", όπου κέρδισε ένα BAFTA και ένα British Independent Film Award αλλά και τη δεύτερη υποψηφιότητά της για Oscar. Στις 22 Φεβρουαρίου του 2012 η Helena τιμήθηκε με τον τίτλο της Διοικητού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες της στη δραματική τέχνη, τον οποίο αφιέρωσε στον πατέρα της.

Η βρετανίδα ηθοποιός στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στις ταινίες "Toast", "Great Expectations","Les Miserables" ενώ σύντομα πρόκειται να τη δούμε στην καινούργια της συνεργασία με τον Johnny Depp στην ταινία "The Lone Ranger", στο "The Young and Prodigious Spivet" αλλά και να υποδύεται την Elizabeth Taylor στην τηλεταινία του BBC "Burton & Taylor", η οποία είναι αφιερωμένη στη ζωή της σταρ και στη θυελλώδη σχέση της με τον Richard Burton.