Το ημερολόγιο της Renee

Μας κέρδισε ως Bridget Jones, όπου γελάσαμε με τις γκάφες και τις περιπέτειές της 30χρονης εργένισσας που ψάχνει τον αληθινό έρωτα. Η βραβευμένη με Oscar Renee Zellweger διαφέρει από όλους τους stars του Χόλιγουντ. Δε φωτογραφίζεται, αποφεύγει να μιλάει για τη ζωή της κι έχει επιλέξει να τα λέει όλα μέσα από τις εκπληκτικές ερμηνείες της.

Γεννημένη τον Απρίλιο του 1969, από Σουηδό πατέρα και Νορβηγίδα μητέρα, στο Katy, ένα προάστιο του Houston, το αγοροκόριτσο που ακούει στο όνομα Renne ασχολείται με τη γυμναστική αλλά και με το θεατρικό εργαστήρι του σχολείου της. Ακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Austin όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία ενώ παράλληλα εργαζόταν ως σερβιτόρα για να εξασφαλίζει το χαρτζιλίκι της. Η Renne δεν είναι από τις περιπτώσεις των ηθοποιών που έγιναν star μέσα σε ένα βράδυ. Δούλεψε αρκετά από τις αρχές της δεκαετίας του '90 συμμετέχοντας με μικρούς ρόλους σε ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού.

Ο ρόλος της στην ταινία "Jerry Maguire" με τον Tom Cruise, ο οποίος αρχικά προοριζόταν για τη Winona Ryder, το 1996 εκτόξευσε τη φήμη της. Για τη Renee το γεγονός ότι κέρδισε αναγνωρισιμότητα από τη συγκεκριμένη ταινία δε σήμαινε ότι οι καλές οικονομικές προτάσεις που δέχθηκε στη συνέχεια θα την έβγαζαν από την πορεία που ήθελε να ακολουθήσει, για παράδειγμα αρνήθηκε ένα εκατομμύριο δολάρια για να εμφανιστεί στην ταινία "Godzilla".

Η ταινία "Nurse Betty" το 2000 ήταν η επόμενη μεγάλη επιτυχία της για την οποία κέρδισε την πρώτη της Χρυσή Σφαίρα, ένα Satellite και πολλές υποψηφιότητες για βραβεία ενώ ένα χρόνο μετά μας συστήθηκε ως Bridget Jones. H Zelweger αρχικά θεωρήθηκε ακατάλληλη για το ρόλο καθώς ούτε Bρετανίδα ήταν ούτε διέθετε τα παραπανίσια κιλάκια που χρειάζονταν. Εκτός του ότι τα καταφερε με τη βρετανική προφορά, πήρε δέκα κιλά και μαζί εγκωμιαστικές κριτικές και υποψηφιότητες για Oscar, BAFTA και Χρυσή Σφαίρα αλλά και 4 εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή.

Η επιτυχία της ταινίας οδήγησε το 2004 στο sequel Bridget Jones: The edge of reason, το οποίο δεν απέσπασε το ίδιο καλές κριτικές ωστόσο σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία και πρόσθεσε 11 εκατομμύρια δολάρια στο λογαριασμό της ενώ ηταν ξανά υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα. Μέσα στο 2013 αναμένεται η τρίτη ταινία της σειράς, όπου η Bridget θα είναι μανούλα.

Ο ρόλος της Roxie Hart το 2002 στην ταινία "Chicago" με την Catherine Zeta Jones την ταλαιπώρησε πολύ καθώς ξεκίνησε μαθήματα χορού και τραγουδιού δέκα μήνες πριν αρχίσουν τα γυρίσματα ωστόσο αποζημιώθηκε κερδίζοντας τη δεύτερη Χρυσή Σφάιρα στην καριέρα της και μια υποψηφιότητα για Oscar.

Τον επόμενο χρόνο πήρε διαφορετική κατεύθυνση στην καριέρα της και εμφανίστηκε στην ταινία "Cold Mountain", με τους Jude Law και Nicole Kidman, όπου κέρδισε την τρίτη Χρυσή Σφαίρα και επιτέλους ένα Oscar για β’ γυναικείο ρόλο.

Το 2003 έδωσε τη φωνή της στην πολύ επιτυχημένη ταινία κινούμενων σχεδίων "Shark Tale", στην οποία συμμετείχαν και οι Will Smith, Robert De Niro, Jack Black, Martin Scorsese και Angelina Jolie ενώ το 2004 ήρθε άλλη μια υποψηφιότητα για βραβείο αυτή τη φορά για Empire για την ερμηνεία της στην ταινία "Cinderella Man" με τον Russell Crowe.

Το 2005 απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ και το 2006 μαζί με τον Ewan McGregor μετέφεραν τη ζωή της συγγραφέως Beatrix Potter στη μεγάλη οθόνη με την ταινία "Miss Potter". Το 2007 έδωσε για άλλη μια φορά τη φωνή της στην ταινία "Bee Movie" πριν εμφανιστεί στην ταινία "Leatherheads" το 2008 με τον George Clooney ενώ την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στο western "Appaloosa" με τους Viggo Mortensen και Ed Harris. To 2009 ήταν μια πολύ παραγωγική χρονιά για τη Renne καθώς εμφανίστηκε στις ταινίες "New in Town" και "My One and Only" ενώ τo 2010 εμφανίστηκε στις "My Own Love Song" και "Case 39".

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, το Σεπτέμβριο του 2010 αποκαλύφθηκε ότι η ηθοποιός είχε δεσμό με τον Bradley Cooper, ωστόσο το περιοδικό People το Μάρτιο του 2011 ισχυρίστηκε ότι το ζευγάρι δεν είναι πια μαζί. Στο παρελθόν είχε σχέση με τον Jim Carrey με τον οποίο μάλιστα είχαν αρραβωνιαστεί αλλά και με τον τραγουδιστή των White Stripes, Jack White με τον οποίο έμειναν μαζί δύο χρόνια.

Το Μάιο του 2005 παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Kenny Chesney, τον οποίο συνάντησε σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση για τα θύματα του τσουνάμι στην Ταϊλάνδη αλλά οι δρόμοι τους χώρισαν στο τέλος του ίδιου χρόνου.