Μια διαφορετική σταρ του Χόλιγουντ…

Μας συστήθηκε ως Ed στην ταινία των αδερφών Coen "Raising Arizona", μας μάγεψε ως Ada McGrath στην ταινία "The piano".Η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός Holly Hunter δεν έχει απασχολήσει ποτέ στην καριέρα της τις σκανδαλοθηρικές στήλες και ίσως να μην είναι από τις πιο εμπορικές φυσιογνωμίες του Χολιγουντιανού star system, ωστόσο ξέρει να "γεμίζει" την οθόνη με τις ερμηνείες της...

Η Holly Hunter γεννήθηκε το Μάρτιο του 1958 στη Georgia. Ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά της νοικοκυράς Opal Marguerite και του αγρότη Charles. Η αγάπη της Holly για την υποκριτική είχε εκδηλωθεί από πολύ μικρή ηλικία και στο σχολείο συμμετείχε σε όλες τις θεατρικές παραστάσεις. Αφού πήρε το πτυχίο της στο δράμα από το Carnegie Mellon University το 1980, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να ακολουθήσει το όνειρό της. Μια τυχαία συνάντησή της με τον θεατρικό συγγραφέα Beth Henley σε ένα ασανσέρ που είχε παρουσιάσει βλάβη με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν για αρκετή ώρα στάθηκε αφορμή για να κάνει το 1982 το ντεμπούτο της στο Broadway στο "Crimes of the Heart" ενώ λίγο καιρό μετά έκανε την πρώτη εμφάνισή της στη μεγάλη οθόνη στην ταινία "The Burning".

Σύντομα μετακόμισε στο Los Angeles όπου μετά την εμφάνισή της στην ταινία "Swing Shift", ήρθε το 1987 ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος στην ταινία των αδερφών Coen "Raising Arizona".

Την ίδια χρονιά η εκπληκτική ερμηνεία της στην ταινία "Broadcast News" της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Oscar. Στη συνέχεια ακολούθησαν καλύτεροι ρόλοι για εκείνη, μεταξύ των οποίων το 1989 στην ταινία "Miss Firecracker", την ίδια χρονιά στο "Always" αλλά και στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ "Roe vs. Wade" για το οποίο κέρδισε Emmy και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. 

Το 1993, η Holly ήταν για άλλη μια φορά υποψήφια για Oscar για την ερμηνεία της στην ταινία "The Firm" ωστόσο κατάφερε να κερδίσει το χρυσό αγαλματάκι για την εκπληκτική ερμηνεία της στην ταινία "The Piano" την ίδια χρονιά.

Δυστυχώς, όμως, μετά το βραβείο και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '90 ακολούθησαν ρόλοι σε λιγότερο καλές ταινίες όπως οι "Home for the Holidays" το 1995, "Crash" το 1996" και "A Life Less Ordinary" ένα χρόνο μετά. Ωστόσο, κέρδισε θετικές κριτικές το 1998 για την ταινία "Living Out Loud" ενώ το 2000 ήρθε άλλη μια ταινία των αδερφών Coen, "O Brother, Where Art Thou?". Το 2002 εμφανίστηκε στην ταινία "Moonlight Mile" και την επόμενη χρονιά στο "Levity" και στο "Thirteen", όπου ήταν υποψήφια για Oscar β΄γυναικείου ρόλου. Το 2004 πρωταγωνίστησε με τον Brittany Murphy στην ταινία "Little Black Book" κι ένα χρόνο μετά στην ταινία "The Big White" με τον Robin Williams. Το Ιούλιο του 2007 εμφανίστηκε στη δραματική τηλεοπτική σειρά "Saving Grace", η οποία διήρκησε έως το 2010. Η Holly ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, για Emmy και δύο Screen Actors Guild Award ενώ το Μαϊο του 2008 απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας.

Η Holly, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής από το αριστερό της αυτί, το 1995 παντρεύτηκε τον κινηματογραφιστή Janusz Kamiński αλλά ο γάμος τους κράτησε μέχρι το 2001. Μετά το χωρισμό της μπήκε στη ζωή της ο βρετανός ηθοποιός Gordon MacDonald με τον οποίο το 2006 απέκτησαν τα δίδυμα αγοράκια τους.