Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου
Πριν από δέκα χρόνια η Θεσσαλονικιά Χριστίνα Μουράτογλου βρέθηκε στο Εδιμβούργο για σπουδές στην Επικοινωνία. Μόλις πήρε το πτυχίο της, πήγε στο Λονδίνο για να κάνει τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα. Στην αρχή εργάστηκε στο χώρο της μόδας και στην προώθηση της μουσικής. Η Χριστίνα όμως είχε ένα όνειρο…Να ανοίξει το δικό της εστιατόριο…Πριν από ένα χρόνο το όνειρό της έγινε πραγματικότητα καθώς με το γάλλο σύντροφό της Adrien Carre, άνοιξαν στο Notting Hill το εστιατόριο "Mazi" με ελληνική gourmet κουζίνα. Τη συνέχεια όμως ίσως να μην την είχε ονειρευτεί...Το "Mazi" πριν από λίγο καιρό αποθεώθηκε από τους Financial Times, η Standard το συμπεριέλαβε στα 10 καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς, μπήκε στον κατάλογο του Michelin 2013 για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία του Λονδίνου, ενώ πριν από λίγες ημέρες έπινε το ελληνικό κρασάκι του ο σχεδιαστής μόδας, Sir Paul Smith. Η Χριστίνα Μουράτογλου, η οποία ήταν "η γυναίκα του μήνα" για το τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Olive μιλάει "Mazi" μας για το "Mazi".
Πώς ξεκίνησε η ιδέα να ανοίξετε εστιατόριο;
Η ιδέα για το "Mazi" ήρθε όταν είχα ακόμα το πρώτο μου εστιατόριο, ένα μικρό στη Walton Street του South Kensington. Ζώντας μια δεκαετία στη Μεγάλη Βρετανία, ένιωθα ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη από καλό ελληνικό φαγητό και από ένα καλό ελληνικό εστιατόριο.
Πόσο δύσκολο ήταν; Αντιμετωπίσατε τη γραφειοκρατία της Ελλάδας;
Ήταν αρκετά δύσκολο και χρειάστηκε πολλή δουλειά, όπως για κάθε καινούργια επιχείρηση που ανοίγει. Η γραφειοκρατία όμως της Ελλάδας ευτυχώς δεν υπάρχει στην Αγγλία.
Τι κρύβεται πίσω από την ονομασία "Μazi";
Το "Mazi" σημαίνει μοντέρνα και παραδοσιακή κουζίνα μαζί, επίσης μοιραζόμαστε τα πιάτα μας, οπότε τρώμε όλοι μαζί και τέλος σαν λέξη έχει ακριβώς τους ίδιους χαρακτήρες και στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Ποια είναι η εντύπωση που έχουν οι Λονδρέζοι για την ελληνική κουζίνα και τι αλλάζει όταν έρχονται να φάνε στο "Μazi";
Είναι η στερεότυπη...Μουσικάς, κλέφτικος, καλαμαράκια, γύρος και όλα τα σχετικά από τις διακοπές τους στην Ελλάδα ή από κάποιες ελληνικές ταβέρνες που υπάρχουν στην πόλη. Στο "Mazi" δοκιμάζουν μια πιο δημιουργική ελληνική κουζίνα, τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση των πιάτων.
Σε ποιο πιάτο έχουν ιδιαίτερη προτίμηση;
Στη "feta tempura" με lemon marmalade και στη "broken spanakopita".
Ποια είναι τα σχόλια των Ελλήνων που έρχονται να φάνε στο εστιατόριό σας;
Ότι τόσο καλά δεν τρώνε ούτε στην Ελλάδα κι αυτό ειλικρινά για εμάς είναι μεγάλη ικανοποίηση.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
Πολλή δουλειά, πολλή αγάπη για αυτό που κάνουμε και μεράκι.
Πώς νιώσατε όταν γράφτηκαν τόσο καλά σχόλια στους Financial Times;
Πολύ υπερήφανη για τη δουλειά μας αλλά και για την Ελλάδα.
Τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε είναι ελληνικά;
Ναι, μέλι από τον Ταϋγετο, μαστίχα από τη Χίο, τσάι από τον Όλυμπο, φέτα από τη Βασιλίτσα, λάδι από την Κρήτη, ελιές από την Καλαμάτα και από τη Χαλκιδική, πετιμέζι και αυγοτάραχο από το Μεσολόγγι.
Η ελληνική γαστρονομία μπορεί να είναι ένα δυνατό χαρτί για την οικονομία μας;
Φυσικά, διαθέτουμε μία υπέροχη κουζίνα και τόσο καλά προϊόντα...Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε σωστά και να κάνουμε καλό marketing.
Ο σύντροφός σας είναι Γάλλος, πώς τον πείσατε να ανοίξετε εστιατόριο με ελληνική κουζίνα;
Του αρέσει πολύ η ελληνική κουζίνα και επιπλέον συμφώνησε ότι υπάρχει μεγάλο κενό στην αγορά.
Σκέφτεστε την επιστροφή στην Ελλάδα;
Δυστυχώς προς το παρόν όχι αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να ανοίξω ένα εστιατόριο στην Ελλάδα.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Εχουμε πολλές ιδέες και concepts πάντα με βάση την ελληνική κουζίνα, προς το παρόν όμως θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις ακόμα πιο βαθιά στο "Mazi" και αργότερα να επεκταθούμε.