Beautiful Susan

Είναι μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς με τις ερμηνείες της να έχουν μείνει στην ιστορία...Είναι από τα πιο σεβαστά πρόσωπα του Χόλιγουντ λόγω της έντονης ακτιβιστική της δράσης...Η βραβευμένη με Oscar, Susan Sarandon, στα 67 της χρόνια σήμερα παραμένει το ίδιο γοητευτική όπως όταν μας συστήθηκε ως Melissa, αποδεικνύοντας ότι η ομορφιά και η θηλυκότητα δεν έχουν ηλικία...

Η Susan Abigail Tomalin γεννήθηκε στο Queens της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο του 1946. Ήταν το πρώτο από τα εννέα παιδιά της Lenora Marie και του Phillip Leslie Tomalin, ο οποίος εργαζόταν ως τηλεοπτικός παραγωγός. Η Susan μεγάλωσε στο Edison του New Jersey και πήγε σε Καθολικό σχολείο. Όταν αποφοίτησε από το Edison High School το 1964, φοίτησε στο Catholic University of America. Μέχρι τότε δεν είχε εκφράσει κανένα ενδιαφέρον για την υποκριτική μέχρι που συνάντησε τον πρώτο της σύζυγο, τον ηθοποιό Chris Sarandon με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1967.

Το 1969, η Sarandon συνόδευσε το σύζυγό της σε μια οντισιόν για την ταινία "Joe". Ο Chris Sarandon μπορεί να μην κατάφερε να πάρει το ρόλο αλλά η Susan κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, η οποία κυκλοφόρησε το 1970 ενώ πολύ σύντομα εμφανίστηκε στην καθημερινή σαπουνόπερα "A World Apart".

Ωστόσο, η λαμπερή κοκκινομάλλα ενώ είχε εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες, άρχισε να απασχολεί κοινό και κριτικούς αφού εμφανίστηκε στο "Pretty Baby" του Louis Malle το 1978.

Ο γάλλος σκηνοθέτης, με τον οποίο διατηρούσε σχέση αφού έπεσαν οι τίτλοι τέλους στο γάμο της με τον Sarandon, το 1980 της έδωσε έναν ρόλο στην ταινία "Atlantic City" και χάρη στην εκπληκτική ερμηνεία της κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Oscar.

To 1986 τράβηξε την προσοχή πάνω της με την επίσης εξαιρετική ερμηνεία της στην ταινία "The Witches of Eastwick" ενώ δύο χρόνια μετά μπήκε στη λίστα με τις πιο λαμπερές star σε ηλικία 40 χρόνων μετά την εμφάνισή της στην κωμωδία "Bull Durham". Η ταινία ήταν ιδιαίτερα σημαντική και για την προσωπική της ζωή καθώς η σχέση της με τον ιταλό σκηνοθέτη Franco Amurri με τον οποίο απέκτησε το 1985 την κόρη της Eva είχε τελειώσει και η συνάντηση με τον ηθοποιό Tim Robbins ήταν η αρχή ενός μεγάλου έρωτα που κράτησε 23 χρόνια.

 

Ίσως ο πιο γνωστός ρόλος της ήταν ως Louise στην κλασική πια ταινία "Thelma & Louise" του Ridley Scott το 1991, χάρη στην οποία αυτή και η συμπρωταγωνίστρια της Geena Davis κέρδισαν υποψηφιότητες για Oscar κι άλλα σημαντικά βραβεία.

Με την ερμηνεία της στην ταινία "The Client" κέρδισε την τέταρτη υποψηφιότητα της για Oscar αλλά τελικά το πήρε ένα χρόνο μετά για την ταινία "Dead Man Walking".

Με τους funs ολοένα και να αυξάνονται, η Sarandon κέρδισε περαιτέρω αναγνώριση όταν υποδύθηκε το 1988 τη Jackie Harrison στην ταινία "Stepmom". Εκτός από το San Diego Film Critics Society Award, ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και για Satellite Award.

Μετά από αρκετές ταινίες που ακολούθησαν, το 2002 εμφανίστηκε στο "Igby Goes Down" όπου παρά την αποτυχία της ταινίας στο box office, εκείνη κέρδισε το Las Vegas Film Critics Society Award ενώ ήταν για άλλη μια φορά υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα. Η Susan Sarandon έχει λάβει τουλάχιστον 40 βραβεία και 30 υποψηφιότητες για τις υπέροχες ερμηνείες της, ωστόσο παράλληλα με την καριέρα της στη μεγάλη οθόνη από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει μεγάλη ακτιβιστική δράση.

Είναι Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Unicef, το 2003 εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή της για της εισβολή στο Ιράκ, ενώ η παρουσία της σε αντιπολεμικές πορείες είναι σχεδόν καθιερωμένη. To 2006 έλαβε το ανθρωπιστικό βραβείο Action against Hunger Humanitarian, ενώ έχει τιμηθεί για την προσφορά της και από τη Unicef.