Από την 9χρονη Flora…στη σέξι Sookie

Σε ηλικία 11 χρόνων βραβεύτηκε με Oscar για την ερμηνεία της στην ταινία "The Piano" και είναι η δεύτερη νεότερη ηθοποιός που το κερδίζει στην ιστορία του θεσμού. Σήμερα, η Anna Paquin υποδύεται τη Sookie στην επιτυχημένη αμερικάνικη σειρα "True Blood" και είναι ίσως η πιο ποθητή γυναίκα που πέρασε ποτέ από τη μικρή οθόνη.  

Η Anna Helene Paquin γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1982 στον Καναδά. Είναι το τρίτο παιδί των εκπαιδευτικών Mary και Brian. Η οικογένεια μετακόμισε στη Νέα Ζηλανδία όταν η Anna ήταν τεσσάρων χρόνων, η οποία από πολύ μικρή έδειξε την αγάπη της για τη μουσική καθώς έπαιζε βιόλα, βιολοντσέλο και πιάνο. Το 1991 η 9χρονη Anna, ακολούθησε την αδερφή της σε μια οντισιόν που είχε ανακοινώσει μέσω αγγελίας στις εφημερίδες η σκηνοθέτις Jane Campion, η οποία έψαχνε ένα κοριτσάκι για να παίξει στην ταινία "The Piano". Η Campion την επέλεξε ανάμεσα σε 5000 υποψήφιες και της έδωσε το ρόλο της Flora McGrath.

Όταν η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1993, κέρδισε κοινό και κριτικούς και απέσπασε πολλά βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ ενώ η ερμηνεία της Paquin βραβεύτηκε με Oscar β’ γυναικείου ρόλου.

Η Anna είναι η δεύτερη νεότερη ηθοποιός στην ιστορία των Oscar που κερδίζει το χρυσό αγαλματάκι μετά τον Tatum O Neal, ο οποίος το 1974 σε ηλικία 10 χρόνων βραβεύτηκε για την ταινία "Paper Moon". Η Paquin δεν είχε αρχικά σκοπό να συνεχίσει στο χώρο της υποκριτικής για αυτό και όταν δέχθηκε προτάσεις για νέους ρόλους από το William Morris Agency, εκείνη αρνήθηκε ωστόσο το 1994 εμφανίστηκε σε τρία διαφημιστικά. Η Anna μετά το διαζύγιο των γονιών της το 1995 μετακόμισε στο Los Angeles με τη μητέρα της. Αποφοίτησε από το Windward School το 2000 και μπήκε στο Columbia University, το οποίο όμως παράτησε ένα χρόνο μετά προκειμένου να αφιερωθεί στην καριέρα της. Αφού απέρριψε αρκετές προτάσεις, το 1996 εμφανίστηκε στις ταινίες, "Jane Eyre" και "Fly Away Home" ενώ ακολούθησαν ρόλοι σε αρκετές άλλες μεταξύ των οποίων "A Walk on the Moon", "Amistad", "Hurlyburly", "She's All That" και "Almost Famous".

Η Paquin σημείωσε μεγάλη επιτυχία κι έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2000 παίζοντας τη Rogue στην ταινία "X-Men" με τους Hugh Jackman, Halle Berry και Patrick Stewart. Ακολούθησαν δυο ακόμα το "Χ 2" το 2003 και το "X-Men: The Last Stand" το 2006.

Το 2007 κέρδισε μία υποψηφιότητα για Emmy για την ερμηνεία της στην τηλεταινία "Bury My Heart at Wounded Knee" ενώ το 2008 υποδύθηκε τη Sookie Stackhouse στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά "True Blood" η οποία μεταδίδεται μέχρι σήμερα.

Για την ερμηνεία της μάλιστα κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα α' γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά και ήταν υποψήφια στην ίδια κατηγορία και την επόμενη χρονιά.

Τον Αύγουστο του 2009, η Paquin ανακοίνωσε τον αρραβώνα της με τον συμπρωταγωνιστή της στο "True Blood", Stephen Moyer με τον οποίο είναι μαζί από το 2007. Ένα χρόνο μετά παντρεύτηκαν στο Malibu της California ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο ήρθαν στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά τους.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2010, η ηθοποιός στο πλαίσιο καμπάνιας για τη σεξουαλική ισότητα με τίτλο "We Give a Damn", συμμετείχε σε βίντεο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού "True Colors Fund" της τραγουδίστριας Cyndi Lauper και παραδέχτηκε πως είναι αμφιφυλόφιλη. Στο video που παρουσιάστηκε στο www.wegiveadamn.org, η ηθοποιός είπε: "Είμαι η Anna Paquin, είμαι αμφιφυλόφιλη και δίνω δεκάρα". Η Anna υποστηρίζει αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων το Children's Hospital Los Angeles και το Make-A-Wish Foundation.