Η αθόρυβη…Julianne

Γοητευτική, αριστοκρατική, ταλαντούχα…Οι εξαιρετικές ερμηνείες της έχουν μαγέψει αμέτρητες φορές κοινό και κριτικούς ωστόσο αν και έχει συμπεριληφθεί στους δέκα ηθοποιούς που ήταν υποψήφιοι την ίδια χρονιά δύο φορές για Oscar, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι… Η Julianne Moore, η οποία διατηρεί ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους στην προσωπική της ζωή, αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του αμερικανικού κινηματογράφου.  

Η Julie Anne Smith γεννήθηκε στην πόλη Fayetteville, της North Carolina το 1960. Η σκωτσέζα μητέρα της Ann ήταν ψυχίατρος και κοινωνική λειτουργός και ο πατέρας της Peter στρατιωτικός, κάτι που ανάγκαζε την οικογένεια να μετακομίζει συνεχώς σε περιοχές όπου υπήρχαν στρατιωτικές βάσεις. Η Moore αποφοίτησε από το Frankfurt High School στη Γερμανία το 1979 και ο πρώτος που την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την υποκριτική ήταν ο καθηγητής της στο μάθημα των Αγγλικών. Οι γονείς της δε συμφωνούσαν καθόλου με το δρόμο που ήθελε να ακολουθήσει, δεδομένου ότι και οι δύο επιθυμούσαν για την κόρη τους ένα επάγγελμα που θα της πρόσφερε ασφάλεια και σταθερότητα. Η Moore φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βοστώνης, συνδυάζοντας την υποκριτική με ένα ακαδημαϊκό πτυχίο. Αφού πήρε το Bachelor of Fine Arts μετακόμισε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ακολουθήσει το όνειρό της. Όταν πήγε να γραφτεί στο σωματείο ηθοποιών ανακάλυψε πως υπήρχε μία άλλη ηθοποιός με το όνομα Julie Smith κι έτσι καταχωρήθηκε ως Julianne Moore. Στην αρχή της καριέρας της η Moore επικεντρώθηκε στο θέατρο και σύντομα βρήκε δουλειά σε off Broadway παραγωγές όπως οι "Serious Money" και "Ice Cream With Hot Fudge". Στη συνέχεια στράφηκε στην τηλεόραση και βρήκε δουλειά σε δημοφιλείς σαπουνόπερες όπως στη σειρά "As The World Turns" που μεταδιδόταν από το 1956. Η συμμετοχή της σε αυτή τη σειρά της εξασφάλισε το 1988 ένα βραβείο Emmy.

Η προσωπική της ζωή εκείνη την περίοδο είχε ανατροπές. Ο πρώτος της γάμος έφθανε στο τέλος του και μια καινούργια αγάπη έμπαινε στη ζωή της. Αναφερόμαστε στον ηθοποιό John Gould Rubin με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1986 αλλά οι δρόμοι τους χώρισαν εννέα χρόνια μετά. Η Moore εκείνο το διαστημα προσπαθούσε να αποδείξει το ταλέντο της μέσω ταινιών τρόμου όπως το "Tales From The Darkside". Όταν όμως υποδύθηκε τη Marlene Craven στην ταινία "The Hand That Rocks The Cradle", η καριέρα της άρχισε να έχει ανοδική πορεία.

Ένας μικρός άλλα σημαντικός ρόλος της δόθηκε στην ταινία "The Fugitive" με τον Harrison Ford, χάρη στον οποίο ο Steven Spielberg διέκρινε το ταλέντο της και της έδωσε το ρόλο της Dr Sarah Harding στο "Jurassic Park 2" το 1997.

Πριν όμως από αυτό το ρόλο η Moore συμμετείχε σε αξέχαστες ταινίες. Υποδύθηκε τη σύζυγο του Willem Dafoe στην ταινία "Body of Evidence" ενώ έγινε πρωτοσέλιδο για την εμφάνισή της στο "Short Cuts" του Robert Altman, όπου σε μια σκηνή ήταν γυμνή από τη μέση και κάτω!

Επίσης, υποδύθηκε τη Ruthie στην ταινία "Benny and Joon" αλλά και την πορνοστάρ Amber Waves στην ταινία του Paul Thomas Anderson, "Boogie Nights" το 1997. Η ερμηνεία της σε αυτή την ταινία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές ενώ ήταν υποψήφια για Oscar και για Χρυσή Σφαίρα.

Η Moore στη συνέχεια ενσαρκώνει όλο και πιο απαιτητικούς και σύνθετους ρόλους όπου ξετυλίγει το ταλέντο της  και το μεγάλο εύρος των υποκριτικών της ικανοτήτων. Κέρδισε διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της στην ταινία "Safe", όπου υποδύθηκε την Carol White ενώ ακολούθησαν άλλοι τρεις εξαιρετικοί ρόλοι. Έπαιξε την έγκυο φίλη του Hugh Grant στην ταινία "Nine Months", τη χάκερ στην ταινία "Assassins" με τους Antonio Banderas και Sylvester Stallone και, τέλος, υποδύθηκε τη Dora Maar, τη φίλη του Picasso, στο ρόλο του οποίου ήταν ο Anthony Hopkins, στην ταινία "Surviving Picasso".

Η επόμενη ταινία της "The myth of Fingerprints" ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την προσωπική της ζωή. Ο γάμος της με τον John Gould Rubin είχε φθάσει στο τέλος του και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, η 35χρονη τότε Moore ένιωσε έντονα συναισθήματα για τον 26χρονο σκηνοθέτη Bart Freundlich. Αγνοώντας τη συμβουλή της στενής της φίλης Ellen Barkin, η οποία της είπε να "κάνει πίσω", εκείνη εξέφρασε τα συναισθήματά της στο νεαρό σκηνοθέτη.

Η Julianne και ο Bart παντρεύτηκαν τον Αύγουστο του 2003 αφού είχαν αποκτήσει δύο παιδιά τον Caleb το 1997 και τη Liv Helen τo 2002. "Τα παιδιά μου και ο άντρας μου είναι το καταφύγιό μου, ο λόγος για τον οποίο κρατώ τα δυο μου πόδια γερά πατημένα στο έδαφος" έχει πει η ηθοποιός.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της Moore στη μεγάλη οθόνη ωστόσο δεν είχαν έρθει…Το 1998 πρωταγωνίστησε στην κλασική πλέον ταινία "The Big Lebowski" των αδερφών Coen ενώ το 2001 υποδύθηκε την Clarice στο "Hannibal". Προκειμένου να προετοιμαστεί σωστά για το ρόλο εκπαιδεύτηκε δίπλα στους άνδρες του FBI ώστε να μάθει να χειρίζεται το όπλο και να περνάει τις χειροπέδες σωστά.

Το 2002 ήρθε ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της καριέρας της μέχρι σήμερα στην ταινία "Far From Heaven". Η Moore προτάθηκε για Oscar και μπήκε στη λίστα με τους καλύτερους ηθοποιούς, οι οποίοι δε φοβούνται να ρισκάρουν.

Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στη ταινία "The Hours" όπου υποδύθηκε μία αυτοκαταστροφική γυναίκα, την Cathy Whitaker.

Η Moore κέρδισε μία υποψηφιότητα για Oscar αλλά έχασε από τη συμπρωταγωνίστρια της Nicole Kidman, ωστόσο συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους δέκα ηθοποιούς που έχουν προταθεί για Oscar δύο φορές την ίδια χρονιά.

Μετά την εμφάνισή της στη ρομαντική κομεντί "Laws Attraction" με τον Pierce Brosnan, η Moore επέστρεψε στο δράμα με την ταινία "The Forgotten". Άλλες επιτυχημένες ταινίες που συμμετείχε μετά το 2000, ήταν οι "The Prize Winner of Defiance, "Ohio", "The Shipping News", με τον Kevin Spacey, "Trust The Man", την οποία σκηνοθέτησε ο σύζυγός της, "Savage Grace", "Freedomland", "Children of Men" και "Blidness" το 2008, όπου κέρδισε πολλές υποψηφιότητες για βραβεία. Το 2009 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Tom Ford "A Single Man", όπου ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα ενώ κέρδισε ένα Hollywood Film Festival Award.

Το 2010 σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την ταινία "The Kids Are All Right", όπου κέρδισε ένα Comedy Film Award και ήταν υποψήφια για μια σειρά από βραβεία μεταξύ των οποίων Χρυσή Σφαίρα, Bafta, Screen Actors Guild και Satellite Award.

Το 2011 εμφανίστηκε στην κωμωδία "Crazy, Stupid, Love", η οποία σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία ενώ στη συνέχεια υποδύθηκε τη Sarah Palin στην τηλεοπτική ταινία "Game Change" όπου βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα.

Η Moore εκτός μεγάλης οθόνης, είναι ένα πολύ δραστήριο άτομο με ιδιαίτερες ευαισθησίες σε κοινωνικά θέματα. Υποστηρίζει ενεργά το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων,είναι Πρέσβειρα της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Save the Children" που βοηθά παιδιά σε όλον τον κόσμο, από το 2002 είναι μέλος του οργανισμού TS Alliance για το σύνδρομο της οζώδους σκλήρυνσης ενώ το 2006 ίδρυσε το "Julianne Moore Research Fund For A Cure".

Από το 2007 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων κάνοντας το λογοτεχνικό της ντεμπούτο με το "Freckleface Strawberry", το οποίο είναι βασισμένο στις εμπειρίες της ως παιδί ενώ ακολούθησε το "Freckleface Strawberry and the Dodgeball Bully" τον Απρίλιο του 2009.