Η άγνωστη Jodie

Η καριέρα της ξεκίνησε στα 3 της χρόνια και στα 14 προτάθηκε για Oscar. Ένας φανατικός θαυμαστής της αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον τότε αμερικανό πρόεδρο Ronald Reagan για να τραβήξει την προσοχή της ενώ ο αδερφός της στο βιβλίο που έγραψε αποκάλυψε όλα τα μυστικά της. Πριν συμπληρώσει τα 30 της χρόνια είχε κερδίσει δυο Oscar, την ώρα που τα Μέσα επέμεναν να σχολιάζουν την αμφιβόλου προσανατολισμού σεξουαλική της ταυτότητα. Η Jodie Foster πριν από λίγες ημέρες βραβεύτηκε στην 70η απονομή των Χρυσών Σφαιρών για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο, μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της και τα λόγια που έβγαιναν μέσα από την ψυχή της συγκίνησαν όλο τον πλανήτη.

Η Alicia Christian Foster γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1962. Τα τρία μεγαλύτερα αδέρφια της Buddy, Lucinda και Constance της έδωσαν το παρατσούκλι Jodie. Έχει ακουστεί πως το όνομά της ήταν αφιερωμένο στη σύντροφο της μητέρας της Jo. Ο πατέρας της Jodie, Lucius, ένας πρώην αξιωματικός της αμερικανικής αεροπορίας, εγκατέλειψε την οικογένεια όταν η μητέρα της Evelyn, πιο γνωστή ως Brandy, ήταν έγκυος σε εκείνη. H Brandy ήταν αυτή που ώθησε τη Jodie στην υποκριτική. Εργαζόταν για έναν παραγωγό ταινιών στο Los Angeles και ήδη είχε βρει αρκετές δουλειές για το γιο της Buddy. Μια μέρα η Jodie ακολούθησε τον αδερφό της σε μια οντισιόν και τα στελέχη της διαφημιστικής την ξεχώρισαν αμέσως για να εμφανιστεί σε ένα διαφημιστικό για την εταιρεία αντιηλιακών Coppertone ενώ ήταν 3 χρόνων. Η μητέρα της ανέλαβε χρέη ατζέντη και η πρώτη της επαφή με την τηλεόραση ήταν στην τηλεοπτική σειρά "Mayberry R.F.D" το 1968, στην οποία ήδη είχε ρόλο ο αδερφός της. Μέχρι την ηλικία των 8, η Jodie είχε ήδη στο ενεργητικό της τουλάχιστον 40 εμφανίσεις σε διαφημιστικά, shows και τηλεοπτικές σειρές, όπως "The Courtship of Eddie's Father", "Bonanza" και "The Partridge Family". Το ντεμπούτο της σε ταινία μεγάλου μήκους έγινε το 1972 στο "Napoleon and Samantha" του Disney.

Συνέχισε με τις ταινίες "One Little Indian" το 1973, "Freaky Friday" το 1976 και "Candleshoe" το 1977. Ο ρόλος όμως που άλλαξε τη ζωή της, όπως έχει πει και η ίδια, ήταν στην ταινία του Martin Scorsese "Τaxi Driver" το 1976, όπου η Jodie σε ηλικία 14 χρόνων υποδύθηκε μία έφηβη πόρνη.

Η Foster μιλώντας το 1991 στο περιοδικό "The New York Times" είχε πει:"ήταν η πρώτη φορά που μου ζητήθηκε να δημιουργήσω ένα χαρακτήρα που δεν ήμουν εγώ. Τότε συνειδητοποίησα ότι η υποκριτική δεν είναι χόμπι αλλά τέχνη". Για την ερμηνεία της ως Iris Steensma κέρδισε δύο BAFTA και μία υποψηφιότητα για Oscar.

Η Jodie φοίτησε στο γαλλικό σχολείο Lycée Francais και μέχρι την αποφοίτησή της το 1980 προσπαθούσε να συνδυάζει και την υποκριτική. Σε αντίθεση με πολλούς ηθοποιούς που ξεκίνησαν την καριέρα τους από μικρή ηλικία, εκείνη δεν παράτησε τις σπουδές της και μπήκε στο Yale με το όνειρο να πάρει ένα πτυχίο στη λογοτεχνία. Σε ένα άρθρο που έγραψε η ίδια αρκετά χρόνια μετά στο περιοδικό "Esquire" είχε πει πως η μεγαλύτερη πρόκλησή της όσο φοιτούσε στο Yale ήταν να "χαθεί" ανάμεσα στους φοιτητές αλλά δυστυχώς η φήμη της την έσπρωχνε πάντα στο προσκήνιο.

Δυστυχώς είχε τραβήξει και την προσοχή του John Hinckley, ο οποίος είχε ψύχωση μαζί της μετά την εμφάνιση της στην ταινία "Taxi Driver", είχε γράψει για εκείνη δεκάδες γράμματα και τελικά έφθασε στο σημείο να αποπειραθεί να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο της Αμερικής Ronald Reagan, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή της.

Η αστυνομία ανακάλυψε στο motel που έμενε φωτογραφίες της και τη διεύθυνση του Κολεγίου της. Η κατάσταση για τη Jodie έγινε ακόμα χειρότερη όταν εμφανίστηκε και δεύτερος "αρρωστημένος" fun, ο Edward Richardson, με αποτέλεσμα να αποτραβηχτεί από το δημόσιο προσκήνιο κάτι που κάνει μέχρι σήμερα. Η απόφασή της όμως να προστατεύσει την προσωπική της ζωή δεν επηρέασε καθόλου την επαγγελματική της σταδιοδρομία και συνέχισε να εμφανίζεται στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση μέχρι την αποφοίτησή της από το Yale το 1985 με έπαινο.

To 1988 υποδύθηκε τη Sarah Tobias, ένα θύμα βιασμoύ στην ταινία "The Accused' και η εξαιρετική ερμηνεία της βραβεύτηκε με ένα Oscar και μια Χρυσή Σφαίρα.

Το 1991 ενώ δεν είχε συμπληρώσει τα 30 της χρόνια κέρδισε άλλο ένα Oscar για την ερμηνεία της ως Clarice Starling, στην ταινία "The Silence of the Lambs".

 

Την ίδια χρονιά έχοντας καθιερωθεί ως ηθοποιός υψηλού επιπέδου, η Foster δημιούργησε τη δική της εταιρεία παραγωγής με το όνομα "Egg Productions", την οποία έκλεισε το 2001 για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα παιδιά της. Το 1992 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Polygram, η οποία δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει τρεις ταινίες. Ο όρος της Foster στο συμβόλαιο ήταν ότι θα μπορούσε εκείνη να επιλέξει αν θα παίξει, θα σκηνοθετήσει ή απλά θα είναι παραγωγός αυτών των ταινιών κάτι που σπάνια μπορεί να επιτύχει ένας ηθοποιός και μάλιστα γυναίκα στο Χόλιγουντ. Με την "Egg Productions" έκανε και το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στην ταινία "Little Man Tate" το 1991.

Η Jodie το 1998 απέκτησε το πρώτο της γιο Charles και τρία χρόνια μετά το δεύτερο Christopher, ωστόσο μέχρι σήμερα κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό την ταυτότητα του πατέρα τους. Φυσικά οι δημοσιογράφοι ποτέ δεν έπαψαν να τη ρωτούν και μια φορά η ίδια τους είχε απαντήσει ότι μετά από ένα κυνήγι διαρκείας βρήκε έναν ψηλό, μελαχρινό, όμορφο επιστήμονα με IQ 160.

Το 2007 έσπασε τη σιωπή της σε ό,τι αφορά την πολύχρονη σχέση που διατηρούσε τότε με την παραγωγό κινηματογράφου Cydney Bernard, στην οποία αφιέρωσε το βραβείο που την απένειμαν λέγοντας "στην όμορφη Cydney, που παραμένει στο πλάι μου και στις χαρές και στις λύπες". Ήταν η πρώτη δημόσια αναφορά της στην 54χρονη τότε Bernand, η οποία μοιραζόταν μαζί της τη φροντίδα των παιδιών της.

Λόγω της έλλειψης πληροφοριών για τη ζωή της Foster, το βιβλίο που έγραψε ο αδερφός της Buddy το 1997 για τη ζωή της έγινε ανάρπαστο. Με τίτλο "Foster Child: A Biography of Jodie Foster" αναφέρεται στην ιστορία μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη μητέρα τους. Ο Buddy την περιγράφει ως μια βίαιη γυναίκα που ενδιαφερόταν για τα χρήματα περισσότερο από ό,τι για τα παιδιά της. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, η μητέρα του του είχε πει ότι συνέλαβε την Jodie όταν πήγε στον πατέρα τους να παρακαλέσει να της δώσει χρήματα. Ο Lucius της είπε ότι πρώτα θα πρέπει να κάνουν έρωτα και μετά θα της τα δώσει. Εκείνη δεν αρνήθηκε και 9 μήνες μετά ήρθε στη ζωή η Joddie. "Πάντοτε είχα την αίσθηση ότι αδελφή μου είναι αμφισεξουαλική ή λεσβία" αναφέρει στις σελίδες του βιβλίου του μεταξύ άλλων ο Buddy. H Foster είχε επικρίνει τότε το βιβλίο αποκαλώντας το "μία φθηνή κραυγή για προσοχή και χρήματα με θολές αναμνήσεις και φαντασιώσεις. Ο Buddy σε όλη του τη ζωή δεν έκανε τίποτα άλλο από το να πονάει την καρδιά της μητέρας μας".

Για έναν ανεξήγητο λόγο η Foster συνέχισε να προσελκύει "αρρωστημένους" funs. Το 2008, ο 42χρονος Michael Smegal συνελήφθη και δικάστηκε στη Βοστώνη καθώς για περισσότερο από ένα χρόνο της έστελνε ανώνυμες επιστολές ενώ όπως αποκαλύφθηκε σχεδίαζε να της στείλει βόμβα.

"Αν και εσείς βρισκόσασταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας από όταν ήσασταν παιδάκι, αν είχε χρειαστεί να πολεμήσετε για μια ζωή που θεωρούσατε αληθινή και φυσιολογική παρά τις αντιξοότητες, τότε ίσως και εσείς θα υπολογίζατε την αξία της ιδιωτικής ζωής περισσότερο απ’ οτιδήποτε", είπε στην ομιλία της η Jodie στη λαμπερή τελετή των Χρυσών Σφαιρών. "Υπάρχουν κάποια μυστικά για να κρατήσεις άθικτη την ψυχή σου στη διάρκεια μιας τόσο μακροχρόνιας καριέρας. Πρώτα, να αγαπάς τους ανθρώπους και να στέκεσαι δίπλα τους. Δε θα μπορούσα να σταθώ εδώ χωρίς να αναγνωρίσω μια από τις πιο βαθιές αγάπες της ζωής μου, την ηρωική συν-μητέρα των παιδιών μου, την πρώην σύντροφό μου στον έρωτα, την ηθική αδελφή ψυχή μου στη ζωή, την εξομολογήτριά μου, παρέα στο σκι, σύμβουλο, πιο πολυαγαπημένη καλύτερη φίλη μου για 20 χρόνια, τη Cydney Bernand. Σε ευχαριστώ τόσο πολύ. Είμαι τόσο περήφανη για τη δική μας "σύγχρονη οικογένεια", τους δυο απίθανους γιους μας, όλο αυτό εδώ, να ξέρετε, είναι για σας", έκλεισε απευθυνόμενη στους δύο γιους της.