Η 23χρονη Marita Veron από την πόλη Tucuman της Αργεντινής, πριν από δέκα χρόνια άφησε στη μητέρα της, τη Susana Trimarco, την τρίχρονη κόρη της να την προσέχει προκειμένου να πάει σε ένα προγραμματισμένο ραντεβού που είχε με το γυναικολόγο της. Η μικρή Micaela μάταια περίμενε τη μητέρα της…Η Marita δεν επέστρεψε ποτέ…
"Κι εγώ και ο σύζυγός μου νιώσαμε ότι κάτι τρομερό είχε συμβεί…Η 3η Απριλίου του 2002 είναι η πιο θλιβερή ημέρα της ζωής μου. Είναι η ημέρα που καταστράφηκε η ζωή της κόρης μου".
Η Susana και ο σύζυγός της Daniel ,ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2010, δήλωσαν την εξαφάνιση της κόρης τους στην αστυνομία και βγήκαν στους δρόμους να τη βρουν. Ρώτησαν στα νοσοκομεία, στη γειτονιά...Κανείς όμως δεν ήξερε. Μετά από λίγες ημέρες κάποιος τους είπε ότι την είδε σε ένα αυτοκίνητο με τρεις άνδρες ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα οι χειρότεροι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν…Μία πόρνη τους αποκάλυψε ότι η κόρη τους "πωλήθηκε" σε σωματέμπορους.
Η ολιγωρία της αστυνομίας ανάγκασε τη Susana Trimarco να ξεκινήσει μόνη της την έρευνα για τον εντοπισμό του παιδιού της…Έτσι άρχισε το οδυνηρό "ταξίδι" της στα σκοτεινά, παράνομα σπίτια του έρωτα, όπου οι γυναίκες-θύματα εξαναγκάζονται να ενδώσουν στις ορέξεις των πελατών–βιαστών τους. Υποδυόμενη άλλοτε την πόρνη κι άλλοτε την ενδιαφερόμενη για "αγορά" γυναικών άρχισε να ψάχνει για ένα σημάδι της Marita…Για ένα στοιχείο που θα την οδηγούσε κοντά της…Σύντομα ήρθε αντιμέτωπη με ένα κύκλωμα trafficking στο οποίο συμμετείχαν και αστυνομικοί. Η ζωή της κινδύνεψε…Δύο φορές αποπειράθηκαν να τη δολοφονήσουν, της έκαψαν το σπίτι αλλά τίποτα δε μπορούσε να τη σταματήσει…Η επιθυμία της να αντικρίσει το παιδί της ήταν πιο δυνατή από το φόβο της...
Σε αυτό το "ταξίδι" άκουσε πολλές θλιβερές ιστορίες γυναικών που έπεσαν στα δίχτυα του κυκλώματος και ένιωσε πως έπρεπε να κάνει κάτι για αυτές...Να τις βοηθήσει να ξεφύγουν…Να τους δώσει τη ζωή τους πίσω…Έτσι ξεκίνησε έναν παράλληλο αγώνα για τη διάσωσή τους και την καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών. Το 2007 δημιούργησε το ίδρυμα "Maria De Los Angeles", το οποίο παρέχει βοήθεια στα θύματα trafficking και στις οικογένειές τους και μέχρι σήμερα έχει σώσει εκατοντάδες γυναίκες.
Την ίδια χρονιά η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Condoleezza Rice της απένειμε το βραβείο "Women of Courage" για τον αγώνα της κατά της εμπορίας ανθρώπων, ένας αγώνας που το 2008 οδήγησε στην ψήφιση νόμου σύμφωνα με τον οποίο η σωματεμπορία αποτελεί έγκλημα. Φέτος ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης ενώ πριν από λίγες ημέρες, η πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernandez της απένειμε το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Ζω για αυτό και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια θλιβερή, πολύ θλιβερή ζωή που δεν εύχομαι σε κανέναν", έχει δηλώσει η 58χρονη σήμερα Trimarco.
Η δημοσιότητα που πήρε ο αγώνας της να βρει την κόρη της, ανάγκασε τις Αρχές να κάνουν έρευνα και πριν από 11 μήνες κάθισαν επιτέλους στο εδώλιο του κατηγορουμένου 13 άτομα. Περισσότεροι από 150 μάρτυρες κατέθεσαν, μεταξύ των οποίων και 12 γυναίκες- θύματα του κυκλώματος, οι οποίες περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια αυτά που βίωσαν στα σκοτεινά υπόγεια…Οι κατηγορούμενοι, 7 άνδρες και 6 γυναίκες, δήλωσαν αθώοι. Αρνήθηκαν ότι γνωρίζουν τη Marita και ισχυρίστηκαν ότι οι γυναίκες που εργάζονται στους οίκους ανοχής που διατηρούν το κάνουν με τη θέλησή τους. Η Trimarco δε λύγισε ούτε λεπτό, κάτι που οφείλει στην πρώτη γυναίκα που έσωσε. Όπως η ίδια έχει πει αυτή η γυναίκα τη δίδαξε κάτι πολύ σημαντικό, να είναι δυνατή..."Μου είπε να μην τους αφήσω ποτέ να με δουν να κλαίω, γιατί αυτοί οι ξεδιάντροποι άνθρωποι που είχαν την κόρη μου θα γελούσαν μαζί μου, θα γελούσαν με τον πόνο μου…Από τότε δεν έχω κλάψει ξανά. Έκανα τον εαυτό μου δυνατό και όταν νιώθω έντονη συγκίνηση, θυμάμαι αυτά τα λόγια και συγκρατούμαι".
Την περασμένη Τρίτη, παρά το γεγονός ότι οι εισαγγελείς είχαν προτείνει έως 25 χρόνια φυλάκισης, το δικαστήριο αθώωσε όλους τους κατηγορουμένους λόγω του ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία. Η Trimarco βγαίνοντας από το δικαστηριο δήλωσε ότι τίποτα δεν τελείωσε και δεν πρόκειται να σιωπήσει ποτέ. "Αυτό που συνέβη είναι η απόλυτη ντροπή, η απόλυτη απάτη. Δείχνει ακριβώς το επίπεδο της δικαιοσύνης. Τι άλλο θέλετε; Έχετε τις μαρτυρίες από όλα τα κορίτσια που υπέφεραν στα χέρια τους!".
Στο Buenos Aires εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αθώωση των κατηγορουμένων, ενώ στο πλευρό της Susana τάχθηκαν η Πρώτη Κυρία της Αμερικής Μichelle Οbama και η Πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez, η οποία στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της, της είπε ότι δε μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη.
Η κόρη της Marita, 13 χρόνων σήμερα, βρίσκεται στο πλευρό της γιαγιάς της συμβάλλοντας στις εκστρατείες κατά της εμπορίας ανθρώπων και διατηρώντας τη μνήμη της μητέρας της ζωντανή. Η Trimarco δηλώνει "νιώθω εδώ, στο στήθος μου ότι είναι ζωντανή και δε θα σταματήσω μέχρι να τη βρω. Αν δεν είναι πλέον στη ζωή, θέλω το σώμα της…".