Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου
12 ημέρες απομένουν για να αρχίσει η περιπέτεια για τη Δώρα και τον αγαπημένο της, τον Έλπι…Η Δώρα Μπίτση και ο Έλπις Χρυσοβέργης είναι δύο 26χρονοι νέοι που γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο πριν από περίπου έξι χρόνια και η κοινή τους τρέλα τους έφερε πιο κοντά…Ποια είναι αυτή η τρέλα; Η επιθυμία να γνωρίσουν τον κόσμο…Έτσι πήραν την απόφαση πριν από περίπου δύο χρόνια να ζήσουν στο Κέιπ Τάουν και τώρα είναι έτοιμοι για το ταξίδι της ζωής τους….11 χώρες, 15.000 χιλιόμετρα σε 6 μήνες…Η Δώρα και ο Έλπις πρόκειται να διασχίσουν την Αφρική από το Κέιπ Τάουν μέχρι το Κάιρο και να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ με τις περιπέτειες τους και τους Έλληνες που θα συναντήσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Πότε και πώς βρεθήκατε στο Κέιπ Τάουν;
Η απόφαση για να ζήσουμε στο Κέιπ Τάουν πάρθηκε αρκετό καιρό πριν. Έκανα ακόμα το μεταπτυχιακό μου στο Μάντσεστερ όταν σκεφτόμασταν με το αγόρι μου, τον Έλπι, τι θα κάνουμε στη ζωή μας στο μέλλον. Βρισκόμασταν σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι αποφάσεων. Κυρίως ψαχνόμασταν για ένα μέρος στο εξωτερικό, κάπου που θα μπορούσαμε και οι δύο να βρούμε δουλειά. Ένας φίλος που ήταν ήδη στο Κέιπ Τάουν έκανε την πρόταση στον Έλπι για να δουλέψει εδώ. Ομολογουμένως, η Αφρική δεν ήταν στα σχέδια μας, ούτε καν για τουρισμό. Όπως είναι γνωστό βέβαια τα καλά έρχονται από εκεί που δεν το περιμένει κανείς και έτσι το τολμήσαμε! Τελείωσα το μεταπτυχιακό μου τον Αύγουστο του 2012 και Σεπτέμβρη ήμουν εδώ, έτοιμη για περιπέτειες!
Με τι ασχολείστε και πώς θα χαρακτηρίζατε τη ζωή σας εκεί;
Στο Κέιπ Τάουν δουλεύω στη Swiss International Airlines, όπου μαζί με άλλους πέντε Έλληνες καλύπτουμε το ελληνικό τμήμα τηλεφωνικών κρατήσεων. Γενικά από το 2012 έχουν έρθει εδώ τουλάχιστον είκοσι παιδιά από Ελλάδα στις δύο εταιρείες που προσλαμβάνουν Έλληνες. Η ποιότητα ζωής εδώ είναι απίστευτη. Το Κέιπ Τάουν δε μοιάζει με πόλη που θα περιέγραφε κανείς ως αφρικανική. Υπάρχει μείγμα πολιτισμών από Αφρική , Ασία και Ευρώπη που δίνουν στην πόλη απίστευτο χρώμα και δυναμική! Το φαγητό φτηνό αλλά πλούσιο σε γευστικές επιλογές, με την αγαπημένη να είναι η αιθιοπική κουζίνα. Φημίζεται για τα κρασιά του που μπορεί κανείς να τα γευτεί σε φανταστικούς αμπελώνες. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και το καλοκαίρι κρατάει 9 μήνες το χρόνο. Η ελληνική κοινότητα εδώ είναι μεγάλη και διοργανώνει εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά Έλληνες και μη. Κατά τα άλλα μια βόλτα το απόγευμα παραλιακά με το ποδήλατο μας γεμίζει απόλυτα!
Όταν ήσασταν μικρή, τι όνειρα κάνατε για τη ζωή σας; Με τι θέλατε να ασχοληθείτε;
Μικρή ήμουν πιο σοβαρή, ήμουν το ήσυχο παιδί της οικογένειας και σκεφτόμουν τον εαυτό μου στα τριάντα μου με μια δουλειά γραφείου με τακούνια, ταγέρ και κύρος. Βέβαια, μου άρεσαν πολύ οι ξένες γλώσσες και ταξίδευα πολύ με τους γονείς μου, από τους οποίους δεν είχα ποτέ πίεση ως προς τις επιλογές μου. Πήρα όμως τεχνολογική κατεύθυνση και ξεκίνησα σπουδές στα οικονομικά. Πέρασα την περίοδο "ανεξαρτησίας" μου ούσα στο Πανεπιστήμιο όπου άρχισα να εξερευνώ τα πάντα και προς κάθε κατεύθυνση. Όπως το βλέπω τώρα θα ήθελα να καταλήξω να κάνω κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση (θετική πάντα) στις ζωές των ανθρώπων. Με αυτό το σκεπτικό ακολούθησα και το μεταπτυχιακό στη Διοίκηση ανθρώπινου Δυναμικού. Τώρα ξέρω ότι δε θέλω να το κάνω απλά μέσα στο πλαίσιο μιας ανώνυμης εταιρείας. Θέλω να μεταδώσω στον κόσμο την αγάπη μου για τα ταξίδια και πώς μέσα από αυτά μπορεί κάποιος να γίνει πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος. Το κοινό μας όνειρο με τον Έλπι είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Το πώς θα το πετύχουμε είναι ακόμα προς ανακάλυψη. Είμαι ανοιχτή σε νέες προκλήσεις και ιδέες!
Μιλήστε μου για το σύντροφό σας...Πόσο καιρό είσαστε μαζί; Πώς γνωριστήκατε; Τι είναι αυτό που σας ενώνει περισσότερο μαζί του;
Με τον Έλπι βρεθήκαμε στην ΑΣΟΕΕ, στο ίδιο τμήμα ξεκινήσαμε ως φίλοι και τελικά η κοινή τρέλα μας μας έφερε πιο κοντά. Περάσαμε μαζί την περίοδο εξερεύνησης με τον έναν να συμπληρώνει τον άλλον στη διαδικασία αυτή. Εκείνος πιο εύκολος στις αλλαγές, εγώ πιο ρεαλιστική. Η σχέση μας μεγάλωσε μαζί μας, πέρασε στρατούς και Erasmus και μετράει τώρα τα 6 χρόνια.
Τι σας έκανε να αφήσετε το Κέιπ Τάουν και τι θα σας λείψει περισσότερο;
Ο μόνος λόγος που αφήνουμε το Κέιπ Τάουν είναι η επιθυμία μας να δούμε περισσότερα από την Αφρική και τον κόσμο. Θα μας λείψουν οι φιλίες που αφήνουμε πίσω και η απίστευτη ζωή εδώ. Ξέρουμε όμως πως αν το θελήσουμε ίσως και να επιστρέψουμε!
Πώς προέκυψε η ιδέα να πραγματοποιήσετε αυτό το μεγάλο ταξίδι;
Το AfriQuest γεννήθηκε από την επιθυμία μας να εξερευνήσουμε την Αφρική. Θέλαμε να έχουμε μια πιο αυθεντική εμπειρία και επαφή με την ήπειρο αυτή. Αρχικά, είχαμε τους ενδοιασμούς μας γιατί όπως είναι γνωστό πολλά ακούγονται από άποψη ασφάλειας, κυρίως. Τελικά αποφασίσαμε να ενημερωθούμε πάνω σε αυτό. Διαβάσαμε βιβλία, φιλοξενήσαμε και μιλήσαμε με παιδιά που είχαν κάνει παρόμοιο ταξίδι και καταλήξαμε κατενθουσιασμένοι! Αρχίσαμε να το διοργανώνουμε με βάση του τι είναι εφικτό και του τι ονειρευόμασταν να δούμε.
Ποια είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσετε;
Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε εξελίσσεται στη Σουαζιλάνδη, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, την Τανζανία, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, την Κένυα, την Αιθιοπία, το Σουδάν και καταλήγει λίγο πριν το πέρασμά μας στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο.
Τι θα παρουσιάσετε στο AfriQuest;
Στόχος μας είναι να γυρίσουμε ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ με όλα όσα θα δούμε στο ταξίδι μας στη Μαύρη Ήπειρο καθώς και με τους Έλληνες της Διασποράς που θα συναντήσουμε εκεί. Θα παρουσιάσουμε εντυπώσεις μας από τα τοπία και τους ανθρώπους, μέσα από εικόνες και συνεντεύξεις με ντόπιους που θα μας μιλούν για τα χαρακτηριστικά σημεία της κουλτούρας τους. Παράλληλα, θα προβάλλουμε τη δράση των Ελλήνων που θα συναντήσουμεστο ταξίδι (με αρκετούς έχουμε ήδη έρθει σε επαφή) για την οποία ομολογουμένως είναι γνωστά πολύ λίγα.
Υπάρχει κάτι που σας αγχώνει στο εγχείρημα;
Καταρχάς προσπαθούμε να μην αγχωνόμαστε γιατί έτσι δε θα είχε νόημα. Ξεκινάμε με θετική ενέργεια, την οποία σκοπεύουμε να μεταδίδουμε στον κάθε άνθρωπο που θα συναντούμε. Κατά τα άλλα, αν είναι κάτι που μας αγχώνει αυτό είναι να υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και γενικά το να βρεθούμε σε κάποια δύσκολη πολιτική κατάσταση. Σχετικά με αυτά προσπαθούμε να είμαστε όσο καλύτερα πληροφορημένοι μπορούμε για την κατάσταση στις χώρες που θα περάσουμε.
Η οικογένειά σας πώς αντέδρασε όταν ανακοινώσατε αυτό που πρόκειται να κάνετε; Τι σας είπαν;
Δυστυχώς η άποψη που επικρατεί στην Ελλάδα για την Αφρική, δεν είναι και η καλύτερη. Η πλειοψηφία θεωρεί πως κρύβει εγκληματικότητα και κινδύνους σε κάθε σημείο. Όσο λοιπόν και να αγαπάς τα παιδιά σου και να θες να σταθείς δίπλα τους στα όνειρά τους, δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να πάρεις ψύχραιμα από την αρχή μια τέτοια απόφαση! Οπότε τους καταλαβαίνουμε λιγάκι! Πλέον όμως έχουν ενθουσιαστεί και αυτοί αρκετά με το εγχείρημά μας και μας στηρίζουν αρκετά.
Πόσο θα κοστίσει το ταξίδι; Πώς θα καλύψετε τα έξοδα;
Βασικά θα ταξιδεύουμε με μέσα μαζικής μεταφοράς και θα κουβαλάμε τα κουζινικά μας για φαγητό. Επίσης, όπου μπορούμε θα κάνουμε camping με τη σκηνή μας ή θα μας φιλοξενούν ντόπιοι ή και Έλληνες που μένουν στις χώρες που θα περάσουμε και με τους οποίους έχουμε ήδη έρθει σε επαφή π.χ. στο Μαλάουι, στ Μοζαμβίκη και στο Σουδάν. Ακόμα και έτσι όμως δυστυχώς υπολογίζουμε πως το τελικό ποσό δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 10.000 δολάρια και για τους δύο μας. Για αυτό το λόγο ξεκινήσαμε και μια καμπάνια χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα indiegogo(http://igg.me/at/n1qp), όπου ο καθένας μπορεί να μας στηρίξει χρηματικά εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, διαλέγοντας μάλιστα και ένα αντίστοιχο δωράκι! Να σημειώσουμε πως μέρος από τα χρήματα που θα μαζέψουμε, θα διατεθεί σε δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα σε Τανζανία και Αιθιοπία, στα οποία θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας εθελοντικά.
Πότε ξεκινάτε και τι θα θέλετε να σας ευχηθούμε;
Ξεκινάμε το ταξίδι μας την 1η Ιουνίου παίρνοντας λεωφορείο προς τα ανατολικά της Νοτίου Αφρικής. Η καλύτερη ευχή πιστεύω θα ήταν να το διασκεδάσουμε όσο μπορούμε και να το ζήσουμε έντονα! Dream.Travel.Live είναι το μότο μας και το blog μας(www.dreamtravelive.com).
Όταν φθάσετε στην Ελλάδα τι θα κάνετε; Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Φθάνοντας στην Ελλάδα ξεκινάει στην ουσία η επεξεργασία, η σύνθεση και η προώθηση του ντοκιμαντέρ που θα μας πάρει όπως υπολογίζουμε ένα τρίμηνο. Παράλληλα, είμαστε ήδη σε αναζήτηση εργασίας στη Βόρειο Αμερική με στόχο τα επόμενα δυο χρόνια να καταφέρουμε να διασχίσουμε και την ονειρική Νότιο Αμερική.