Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου
Πριν από περίπου δώδεκα χρόνια μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να σπουδάσει θέατρο...Σήμερα συγκαταλέγεται στη λίστα με τα αστέρια του stand-up comedy. Η Κατερίνα Βρανά πάλεψε πολύ προκειμένου να κάνει το όνειρό της για μια επιτυχημένη καριέρα πραγματικότητα και τα κατάφερε. Οι Βρετανοί λατρεύουν να βλέπουν τα show της ενώ έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε Αμερική και Αυστραλία με το CNN να την κατατάσσει στις "γυναίκες κωμικούς που πρέπει να δεις". Η ελληνίδα κωμικός μιλά στο news.gr για την πορεία της, τις εμπειρίες της και τους "θανάτους" που έχει βιώσει πάνω στη σκηνή.
Τι δουλειά έχει μια ελληνίδα κωμικός σε μια χώρα που φημίζεται για το κρύο χιούμορ ή μήπως πρόκειται για μύθο;
Κοιτάξτε, το χιούμορ είναι πολύ υποκειμενικό θέμα. Εγώ δε βρίσκω το βρετανικό χιούμορ καθόλου κρύο. Μ’αρέσει πάρα πολύ. Και το ελληνικό χιούμορ μ’αρέσει. Θα έλεγα μάλιστα ότι τα είδη χιούμορ που μου αρέσουν δεν έχουν να κάνουν με το από πού προέρχονται αλλά τί πραγματεύονται και τί είδος χιούμορ είναι.
Πώς βρεθήκατε στην Αγγλία και τι σας κράτησε εκεί;
Ήρθα να σπουδάσω και ξέμεινα. Με κράτησε ο ηλιόλουστος καιρός και το εκπληκτικό φαΐ. Και, πιο σοβαρά, οι επαγγελματικές ευκαιρίες.
Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία σας μέχρι σήμερα;
Η πορεία μου ως τώρα; Στάσιμη - στάσιμη - στάσιμη – ανοδική. Της υπομονής.
Πώς καταφέρατε να πετύχετε σε μια ξένη χώρα;
Να πω πρώτα ότι δεν είναι ότι έχω γίνει και πρώτο όνομα στη βρετανική κωμική σκηνή. Έχω απλώς καταφέρει να αρχίσει να ακούγεται το όνομά μου στη σκηνή του Λονδίνου. Αυτό έγινε γιατί κάνω stand-up αποκλειστικά τα τελευταία πέντε χρόνια, γιατί έτρεχα δύο βραδιές "όπεν μάικ" για δύο χρόνια - όπου επαγγελματίες κωμικοί δοκιμάζουν καινούριο υλικό και άνθρωποι που δεν έχουν κάνει ποτέ stand-up στη ζωή τους δοκιμάζουν για πρώτη φορά –και γιατί από το 2010 είμαι μέρος ενός γκρουπ κωμικών που ξεκίνησε ένα comedy club στο Angel στο Islington του Λονδίνου, το Angel Comedy, το οποίο έχει γίνει ένα από τα καλύτερα comedy clubs του Λονδίνου.
Έχουν γραφτεί εξαιρετικά σχόλια για εσάς, πώς αισθάνεστε για αυτό;
Τέλεια. Παρακαλώ πολύ να γραφτούν κι άλλα.
Πρόσφατα κληθήκατε να μιλήσετε στο BBC για την οικονομική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο άγχος σας;
Να μη φανώ απερίσκεπτη. Ήθελα να μπορέσω να εκφράσω πώς βλέπω τα πράγματα χωρίς να είμαι επιπόλαιη με το θέμα αλλά και χωρίς να γίνω μελοδραματική.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το stand-up comedy;
Ήταν μια φυσική εξέλιξη. Πάντα μου άρεσε το stand-up και η κωμωδία γενικότερα, οπότε όταν σπούδαζα θέατρο στην Αγγλία άρχισα να λαμβάνω μέρος σε παραστάσεις comedy improvisation (κωμικού αυτοσχεδιασμού) κι από εκεί ξεκινήσαμε ένα γκρουπ που κάναμε σκετσάκια κι άρχισα να κάνω stand-up.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας θέμα;
Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι πολύ με τις διαφορές Ελλήνων – Βρετανών και τις εμπειρίες μου ως Ελληνίδα στο εξωτερικό. Επίσης, με τα στερεότυπα και τα κλισέ και πώς χρησιμοποιούνται.
"Feta with the Queen" λέγεται το τελευταίο show σας. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.
Είναι ένα σόου για τις εμπειρίες μου ως Ελληνίδα στο εξωτερικό. Κι επειδή τα περισσότερα χρόνια έξω τα έχω ζήσει στην Αγγλία, το μεγαλύτερο μέρος του σόου ασχολείται με τις διαφορές Ελλάδας – Αγγλίας και πώς αυτές έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μου. Επίσης, όπως ανέφερα και νωρίτερα, ένα μεγάλο θέμα για μένα είναι τα κλισέ και τα στερεότυπα και πώς τα χρησιμοποιεί ή τα απορρίπτει κανείς οπότε ασχολούμαι και μ’αυτό στο σόου.
Ποιος είναι ο χειρότερος φόβος σας όταν ανεβαίνετε στη σκηνή;
Ότι δε θα γελάσουν από κάτω.
Μιλήστε μας για τη χειρότερη βραδιά σας που ό,τι κι αν λέγατε το κοινό δε γελούσε με τίποτα.
Να ‘τανε μόνο μία...Έχουν υπάρξει πολλές βραδιές που το κοινό απλώς με κοιτούσε με οίκτο και συμπόνια και "γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου, κοπέλα μου;" ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους. Όλοι οι κωμικοί το έχουν περάσει αυτό, ιδίως στην αρχή. Αυτοί οι "θάνατοι" πάνω στην σκηνή, όσο τραυματικοί κι αν είναι, είναι που σε βοηθάνε να εξελιχθείς.
Στην Ελλάδα αν και λατρεύουμε την κωμωδία και μας αρέσει να γελάμε, δεν είμαστε fun του stand-up comedy, γιατί κατά τη γνώμη σας;
Τώρα αυτό το θέμα είναι και λίγο περίεργο γιατί έχει να κάνει και με το τί ονομάζουμε stand-up comedy. Ο Χάρρυ Κλυνν, ας πούμε, ανήκει στην κατηγορία stand-up. Νομίζω δεν υπήρχε μέχρι τώρα γόνιμο έδαφος για να εξαπλωθεί το είδος στο στυλ που γίνεται σε Αμερική και Αγγλία αλλά αυτό αλλάζει τώρα.
Τι σας λείπει από την Ελλάδα και τι όχι;
Μου λείπουν οι ταβέρνες, το σουβλάκι με πίτα και το να μπορώ να πηγαίνω για ένα χαλαρό ποτό μετά τις 11 το βράδυ. Δε μου λείπουν καθόλου οι συναναστροφές με τις δημόσιες υπηρεσίες και η ευκολία με την οποία παρεξηγιόμαστε.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζετε στο Λονδίνο;
Η έλλειψη σουβλακιού με πίτα.
Υπάρχει στα σχέδιά σας η επιστροφή στην Ελλάδα;
Θα ήθελα να μπορούσα να έρχομαι πιο συχνά Ελλάδα και για προσωπικούς και για επαγγελματικούς λόγους. Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα επιστρέψω μόνιμα κυρίως γιατί αυτή τη στιγμή η καριέρα μου με έχει να ταξιδεύω ατελείωτα οπότε είμαι λίγο σε νομαδική φάση.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;
Να γίνω κυρίαρχος του κόσμου. Πλανητάρχης.