Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου
Εάν λόγω της οικονομικής κρίσης έχετε αναγκαστεί να πείτε "αντίο" στις επώνυμες τσάντες που τόσο λατρεύετε και ο μισθός σας πλέον φθάνει για να αγοράσετε ένα…ταγάρι δεν υπάρχει λόγος να μελαγχολείτε! Δείτε το σαν μια καλή ευκαιρία να απομυθοποιήσετε όλα αυτά που θαυμάζατε στο παρελθόν, να αναθεωρήσετε τις αντιλήψεις σας και επιτέλους να βρείτε το αληθινό νόημα της ζωής! Το ίδιο έκανε και η Ιόλη, η ηρωίδα του μυθιστορήματος της Ισμήνης Μπάρακλη "Από τα Gucci στο…ταγάρι". Η κυρία Μπάρακλη μιλώντας στο news.gr επισημαίνει πώς για να αλλάξει η ψυχολογία μας θα πρέπει "να εκτιμήσουμε όσα έχουμε κερδίσει στη ζωή, να έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και να μη σταματούμε ποτέ τον αγώνα…προς το καλύτερο".
Το μυθιστόρημα "Από τα Gucci στο...ταγάρι" είναι το πρώτο σας βιβλίο, τι σας ώθησε να το γράψετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας;
Οι συνθήκες της ζωής, σε σπρώχνουν να ανακαλύψεις τρόπους εκτόνωσης και να "ξορκίσεις" τα κακώς κείμενα. Το γράψιμο λειτουργεί για εμένα ως φυσικός τρόπος εκτόνωσης, διασκέδασης και ξεκούρασης...Αν αυτό λειτουργεί και από την αντίστροφη πλευρά των αναγνωστών σε σχέση με τα βιβλία μου… τότε έχουμε τον τέλειο συνδυασμό! Πηγή έμπνευσης είναι οι γυναίκες, όλες αυτές οι ανώνυμες ηρωίδες που ξυπνούν το πρωί και προσπαθούν να χωρέσουν μέσα σε ένα 24ωρο όλες τις υποχρεώσεις τους. Πραγματεύεται, λοιπόν, όλα αυτά τα ευτράπελα που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας, που αν την δεις με χιούμορ και καλή διάθεση, σίγουρα θα διασκεδάσεις με τις αστείρευτες κωμικοτραγικές καταστάσεις που προκύπτουν, αλλά και τα προβλήματα...
Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου; Τι μηνύματα δεχθήκατε;
Το βιβλίο αγαπήθηκε πολύ από τις γυναίκες, που βρήκαν κομμάτια του εαυτού τους μέσα στις σελίδες του. Αν και με το βιβλίο αυτό έκανα την πρώτη μου εμφάνιση στις εκδόσεις…με χαρά και έκπληξη, το είδα να "σκαρφαλώνει" στα ευπώλητα μεγάλων βιβλιοπωλείων…Σε έναν καταιγισμό εκδόσεων, που το ένα βιβλίο διαδέχεται το άλλο με ταχύτητα μαχητικού αεροσκάφους, αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το ουσιαστικό "μήνυμα" του κόσμου και το πιο αληθινό...Το χιούμορ του βιβλίου και η αισιόδοξη διάθεσή του έκαναν τους αναγνώστες να το ξεχωρίσουν και να το φέρουν μπροστά…Νομίζω πως ένα χαρούμενο βιβλίο είναι ο καλύτερος τρόπος διαφυγής και το "Από τα Gucci στο… ταγάρι" αυτήν τη χαρά την προσφέρει σε γενναιόδωρες δόσεις…
Μιλήστε μας για την Ιόλη, τι την αναγκάζει να αναθεωρήσει και να μπορεί να είναι ευτυχισμένη και με το ταγάρι;
Η ηρωίδα, η Ιόλη, είναι μια αληθινή γυναίκα, εξωτερικά εύθραυστη, αλλά κατά βάθος πολύ δυνατή. Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη ζωή της, αλλά και να ανταπεξέλθει στους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους που υπηρετεί…ως σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, κόρη…Στην προσπάθειά της αυτή, πολλές φορές αισθάνεται αδικημένη, καταπιεσμένη, χαμένη μέσα στον πύργο της Βαβέλ και ίσως κάποιες φορές…θύμα πλεκτάνης που της έχει στήσει μια συμπαθέστατη ομάδα ανθρώπων…οι περισσότεροι συγγενείς της! Μέσα στην πορεία αυτή, κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσει πως η αληθινή ευτυχία δε βρίσκεται στα υλικά αγαθά, τα ταξίδια και τις Gucci τσάντες…αλλά στην απλότητα της ζωής και στις αληθινές αξίες.
Πώς τα καταφέρνει;
Σίγουρα με ειλικρίνεια, αλλά και με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Αυτά τα δυο τελευταία στοιχεία, βοηθούν πολύ στην αυτογνωσία. Είναι πιο εύκολο και αποτελεσματικό για την ηρωίδα μου να παραδεχτεί τις νευρώσεις της με χιούμορ, καθώς αυτό σημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η ηρωίδα μου, είναι μια αληθινή γυναίκα, γνήσια, αυθόρμητη που δεν της ταιριάζει η σοβαροφάνεια, τα δήθεν, οι ταμπέλες και τα στεγανά. Μοιάζει πολύ με όλες εμάς και έχει κάτι απ’ όλες εμάς. Προσπαθεί να επιβιώσει κόντρα στους δύσκολους καιρούς, να μη χάσει τις ισορροπίες της, να μην την κερδίσουν οι νευρώσεις και οι υστερίες που φλερτάρουν συχνά με το γυναικείο νευρικό σύστημα και να επαναφέρει στη ζωή της τη χαμένη αισιοδοξία.
Ποιο "μάθημα" μπορούμε να πάρουμε μέσα από τη δοκιμασία της;
Να είμαστε αισιόδοξοι, να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά μας, να τολμάμε στροφές στη ζωή μας και αλλαγές πλεύσης…Η Ιόλη αντλεί δύναμη από τη φιλία, την επαφή με τη φύση, την αγάπη και τα μετουσιώνει σε υπομονή, θάρρος, αλληλεγγύη…Τολμά αλλαγές και βρίσκει λύσεις στην απλότητα της ζωής και στην επιστροφή στις ρίζες. Το μυθιστόρημα εμπνέει για ευχάριστες αλλαγές στην πορεία του βίου, που δε θα έπρεπε να είναι σύνθετος, ούτε φυσικά οι μεταξύ μας σχέσεις. Επιστροφή στις παλιές συνήθειες, στη φύση, στις αληθινές σχέσεις, στις απλές και ουσιαστικές χαρές της ζωής!
Διαβάστε ακόμα : Ο Οδηγός Αισιοδοξίας του news.gr
Τι κατά τη γνώμη σας μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να "ξεχάσουμε" την οικονομική κρίση και να είμαστε χαρούμενοι με αυτά που έχουμε και αισιόδοξοι για το μέλλον;
Να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και τις δυνάμεις μας στους ανθρώπους, στις σχέσεις, στην αλληλεγγύη, που γεμίζουν τις μπαταρίες μας ανέξοδα και μας προσφέρουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Να εκτιμήσουμε όσα έχουμε κερδίσει στη ζωή, να έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και να μη σταματούμε ποτέ τον αγώνα…προς το καλύτερο.
Η οικονομική κρίση φαντάζομαι θα έχει αναγκάσει κι εσάς να περάσετε από τα Gucci στο ταγάρι; Ποια είναι η φιλοσοφία σας;
Η οικονομική κρίση μας δοκιμάζει καθημερινά όλους και θεωρώ πως η ψυχολογική πίεση που μας ασκεί, είναι η μεγαλύτερη φθορά. Όμως, είναι μια εποχή που μας δίνει τη δυνατότητα, μέσα από αυτή τη δοκιμασία, να γίνουμε καλύτεροι, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, να μετρήσουμε πάλι τις δυνάμεις μας, να παλέψουμε και το σημαντικότερο…να μεταφέρουμε στα παιδιά μας το μήνυμα της προσπάθειας…να βλέπουμε το καλό πίσω από κάθε αρνητική εξέλιξη!
Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται μια γυναίκα για να νιώθει ευτυχισμένη κρατώντας ακόμα και ένα ταγάρι;
Να τα έχει βρει με τον εαυτό της, να αισθάνεται καλά μέσα της, να έχει κατακτήσει την ψυχική γαλήνη…Στην περίπτωση αυτή, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τα υλικά αγαθά στις ουσιαστικές και αληθινές ανάγκες.
Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάσατε το παιδικό βιβλίο "Το Ημερολόγιο ενός Κακομαθημένου". Μιλήστε μας για αυτό.
Ήταν μια πρωτότυπη παρουσίαση παιδικού βιβλίου, που ανέτρεψε τα δεδομένα και ως προς τη δομή αλλά και το μέγεθος. Ένα μεγάλο παιδικό πάρτι που προσέλκυσε πάνω από πεντακόσιους καλεσμένους και διασκέδασε τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους φίλους του Κακομαθημένου. Νομίζω πως δεν έχει ξαναγίνει παρόμοια παρουσίαση παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα…Τα παιδιά χόρεψαν, τραγούδησαν και γνώρισαν τον ήρωα του βιβλίου μέσα από θεατρική παράσταση αλλά και την ανατρεπτική αφήγηση του μοναδικού κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκου. Η μεγαλύτερη όμως ικανοποίηση και χαρά είναι όταν βλέπεις τα παιδιά να γελούν μέσα από την καρδιά τους, διαβάζοντας το βιβλίο σου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο του δημιουργού. "Το Ημερολόγιο Ενός Κακομαθημένου", είναι ένα διασκεδαστικό μυθιστόρημα σε κόμικς, ένα είδος που αγαπούν πολύ τα παιδιά, αλλά και εμείς οι μεγάλοι. Είναι η πρώτη ελληνική προσπάθεια στο συγκεκριμένο είδος και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη. Κέρδισε αμέσως τα παιδιά, που το έχουν αγαπήσει τόσο πολύ…και μου μεταφέρουν τον ενθουσιασμό τους με την αγνότητα και την ειλικρίνεια τους. Επίσης, είναι ένα βιβλίο που εκτός από τον ξεκαρδιστικό του χαρακτήρα, μεταφέρει όμορφα μηνύματα και ωραίες ιδέες, που βοηθούν πολύ το παιδί στο κτίσιμο του χαρακτήρα του.
Τι ετοιμάζετε στο μέλλον;
Είναι ήδη έτοιμο το επόμενο μυθιστόρημα, αλλά και ο Κακομαθημένος Νο 2! Εύχομαι να βρουν την ίδια αγάπη και να αγκαλιαστούν ζεστά όπως τα πρώτα μου…