Διαχρονική ομορφιά

Διαχρονική ομορφιά

Ξεκίνησε την καριέρα της από το χώρο του modeling και στη συνέχεια διέγραψε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στο χώρο της υποκριτικής με εξαιρετικές ερμηνείες και πολλές βραβεύσεις. Έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται από την απόλυτα σέξι γυναίκα στο κορίτσι της διπλανής πόρτας και παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο όμορφες γυναίκες που πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο γυναικείο φύλο. Η Andie MacDowell αποδεικνύει ότι η γυναικεία ομορφιά είναι σαν το παλιό καλό κρασί...

Η Rosalie Anderson MacDowell ή αλλιώς όπως τη γνωρίζουμε Andie MacDowell γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1958 στο Gaffney, της South Carolina. Είναι η μικρότερη από τις τέσσερις κόρες της Pauline "Paula" Johnston, η οποία ήταν καθηγήτρια μουσικής και του Marion St. Pierre MacDowell. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν έξι χρόνων και η Andie κατά τη διάρκειά της εφηβείας αναγκάστηκε να εργαστεί ως σερβιτόρα στα McDonald's και την Pizza Hut, προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά της. Μετά την αποφοίτησή της γράφτηκε στο κολέγιο Winthrop για να συνεχίσει τις σπουδές της, τις οποίες εγκατέλειψε δύο χρόνια μετά καθώς κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο Los Angeles την προσέγγισε ένας ατζέντης και της πρότεινε να ασχοληθεί με το modeling. Σε ηλικία 20 χρόνων υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων Elite και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η Andie πόζαρε για τη Vogue και πρωταγωνίστησε στις διαφημιστικές καμπάνιες των Yves Saint Laurent, Vassarette, Armani perfume, Sabeth-Row, Mink International, Anne Klein και Bill Blass.

Οι διαφημίσεις για τον Calvin Klein στην Times Square και σε εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα τράβηξαν τα βλέμματα πάνω της και το 1984 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία "Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes", ενώ ένα χρόνο μετά ακολούθησε ένας μικρός ρόλος στην ταινία "St. Elmo's Fire".

Τέσσερα χρόνια μετά κι ενώ ήδη η Andie είχε παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής, ο σκηνοθέτης Steven Soderbergh την επέλεξε για την ταινία του "Sex, Lies, and Videotape". Η εξαιρετική ερμηνεία της χάρισε ένα Independent Spirit Award, ένα Los Angeles Film Critics Association Award, αρκετές υποψηφιότητες μεταξύ των οποίων και για Χρυσή Σφαίρα αλλά και προτάσεις για εμφανίσεις σε αρκετές ταινίες όπως οι "Green Card" απέναντι στο Gerard Depardieu για την οποία κέρδισε τη δεύτερη υποψηφιότητά της για Χρυσή Σφαίρα, "Hudson Hawk", "The Object of Beauty" και "Short Cuts". Τη δεκαετία του ’90 η καριέρα της απογειώθηκε μετά την εμφάνισή της σε δύο μεγάλες επιτυχίες του box office, στις ταινίες "Groundhog Day", για την οποία κέρδισε ένα Saturn Award και "Four Weddings and a Funeral" με το Hugh Grant, για την οποία ήταν για άλλη μια φορά υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα.

Μετά τις εμφανίσεις της στις ταινίες "Bad girls", "Unstrung Heroes", "Michael", "Multiplicity", το 1997 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Wim Wenders, "The End of Violence". Την ίδια χρονιά η ηθοποιός έλαβε ένα Cesar d'Honneur από τη γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία γα το σύνολο της δουλειάς της κι ένα Golden Camera Award από τη γερμανική.

Η Andie, η οποία από το 1986 συμμετέχει σε διαφημίσεις για την εταιρεία καλλυντικών L'Oréal, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται κυρίως στη μικρή οθόνη και σε ανεξάρτητες ταινίες. Τελευταία της δουλειά η τηλεοπτική σειρά "Cedar Cove" με τον Dylan Neal, η οποία έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο Hallmark Channel.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, η Andie ήταν παντρεμένη από το 1986 μέχρι το 1999 με το πρώην μοντέλο Paul Qualley με τον οποίο συναντήθηκε σε μια φωτογράφηση για την εταιρεία Gap. Η Andie και ο Paul απόκτησαν τρία παιδιά, τον Justin το 1986, τη Rainey το 1989 και τη Sarah Margaret το 1995.

Το 2001 παντρεύτηκε τον παιδικό της φίλο, τον επιχειρηματία Rhett Hartzog αλλά το ζευγάρι χώρισε τρία χρόνια μετά ενώ τον Ιανουάριο του 2006 αρραβωνιάστηκε τον επιχειρηματία Kevin Geagan αλλά έμειναν μαζί μικρό χρονικό διάστημα.