Τα διαδικτυακά κοινωνικά μέσα συνδέονται απόλυτα με το να βλέπουμε και να μας βλέπουν και σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη πόσο πολύ μπορεί να τροφοδοτήσουν την ανθρώπινη ματαιοδοξία. Η συνεχής προσήλωση και παρακολούθηση άλλων ανθρώπων στα social media, μπορεί να δημιουργεί την αίσθηση της ενσωμάτωσης και σύνδεσης σε ένα κοινωνικό σύνολο αλλά παράλληλα μπορεί να πυροδοτήσει όχι και τόσο θετικά συναισθήματα.
Ερευνητές στο Βερολίνο, αναφέρουν ότι η παρακολούθηση «φίλων» και φωτογραφιών στο facebook μπορεί να δημιουργήσουν αισθήματα φθόνου ακόμα και μοναξιάς. Η ετήσια έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Επανορθωτικής Χειρουργικής, έδειξε ότι η δραστηριότητα μέσα στα ψηφιακά κοινωνικά μέσα, ίσως οδηγεί σε άνοδο της ζήτησης πλαστικών επεμβάσεων.
Στην έρευνα συμμετείχαν 752 χειρούργοι της ακαδημίας αυτής με θέμα τις τάσεις στην επανορθωτική και κοσμητική χειρουργική. Μέσω αυτής ξεχώρισε με διαφορά η 31% αύξηση σε ζήτηση πλαστικών επεμβάσεων που προέκυψαν από την επιθυμία της εικόνας που ήθελαν να έχουν οι ασθενείς στα social media.
Επίσης χαρακτηριστική ήταν η αύξηση στις κοσμητικές επεμβάσεις έναντι των επανορθωτικών, αποτελώντας το 73% όλων των πλαστικών επεμβάσεων που έγιναν μέσα στο 2012 σε σχέση με το 62% που κατείχαν το 2011. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλής επεμβάσεις βρίσκονται η ρινοπλαστική, το Botox και τα facelifts.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι τείνουν να επηρεάζονται από τις εικόνες που βλέπουν πιο συχνά, οι οποίες παλιότερα αφορούσαν τους διάσημους, αλλά πλέον συμπεριλαμβάνονται και αυτές των φίλων και γνωστών. Όλες αυτές οι φωτογραφίες που κατά καιρούς ένα άτομο εκτίθεται και παρακολουθεί μέσα από τα social media, μπορούν να αποτελέσουν συνεχή υπενθύμιση του πως είναι η δική του εικόνα προς τους άλλους και να δημιουργήσει την επιθυμία να βελτιώσουν όσα εκλαμβάνουν σαν «ελαττώματα» στην εμφάνιση τους.
Όλη αυτή η επιρροή μέσα από φωτογραφίες στα social media, δημιουργεί ανησυχία ως προς το πόσο συντελεί στην απόφαση των ασθενών να χειρουργηθούν και δυστυχώς δεν αποτελεί απλά πηγή πληροφόρησης και έρευνας των χειρούργων ή των μεθόδων.