Το γυναικείο σώμα κατα την διάρκεια και μετά μια εγκυμοσύνη υποβάλλεται σε τεράστιες αλλαγές οι οποίες δεν έχουν απλά να κάνουν με την αύξηση του βάρους αλλά και με αλλαγές στα σημεία εναπόθεσης λίπους, και είναι όλες απόλυτα συνήθεις και φυσιολογικές. Αν η πλαστική επέμβαση είναι κάτι το οποίο θα καταφεύγατε για να «διορθώσετε» ότι άφησε πίσω μια εγκυμοσύνη, πρέπει πρώτα να αφήσετε το σώμα σας να επανέλθει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που ήταν πριν. Παρόλα αυτά αν ακόμα δεν είστε ευχαριστημένες με το αποτέλεσμα και θέλετε κάτι παραπάνω, μάθετε ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες πρακτικές πλαστικής μετά την γέννα!
Ανόρθωση στήθους: κατά την εγκυμοσύνη το σώμα προετοιμάζεται και για τον θηλασμό, με αποτέλεσμα οι γαλακτοφόροι αδένες τους στήθους να γεμίζουν αντικαθιστώντας τον λιπώδη ιστό και έτσι το στήθος πρήζεται. Μετά την γέννα, οι αδένες συρρικνώνονται σταδιακά και έτσι το στήθος «αδειάζει». Το δέρμα όμως έχει «ξεχειλώσει» κάνωντας το στήθος να φαίνεται πεσμένο. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με δύο τρόπους: είτε με απλή ανόρθωση αν το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, είτε με αυξητική ανόρθωση όπου ταυτόχρονα προστίθενται ενθέματα σιλικόνης.
Κοιλιοπλαστική: το σημείο αυτό σίγουρα δέχεται την μεγαλύτερη πίεση, αφού καθώς η κοιλιά μεγαλώνει, το δέρμα και οι μυς εκτείνονται, αφήνοντας πίσω τους πιθανή χαλάρωση, αποδυναμωμένους κοιλιακούς μυς και ραγάδες. Είναι σημαντικό πριν σκεφτείτε την πλαστική να δώσετε χρόνο στο σώμα σας και να το βοηθήσετε με γυμναστική να επανέλθει όσο το δυνατόν κοντά στην προ-γέννας κατάσταση. Στην περίπτωση όμως που οι μυες έχουν κυριολεκτικά σκιστεί, δεν είναι δυνατή η επαναφορά τους με άλλο τρόπο να επανασυνδεθούν στηρίζοντας την κοιλιά, πέρα από την κοιλιοπλαστική. Υπάρχουν δύο επιλογές, η μίνι-κοιλιοππλαστική όπου αφαιρούνται οι ραγάδες στο κάτω μέρος της κοιλιάς και συνδέονται οι κάτω κοιλιακοί μύες, είτε η κανονική κοιλιοπλαστική όπου εκτείνεται σε ολόκληρη την κοιλιακή περιοχή, μαζεύεται το περιττό δέρμα και ράβονται όλοι οι μύες.
Λιποαναρρόφηση: είναι η πιο δημοφιλής αισθητική επέμβαση μετά την εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να χάσουν το τοπικό λίπος στους μηρούς, στου γλουτούς και στους βραχίονες. Παρόλα αυτά, δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις που η γυναίκα είναι υπέρβαρη. Θα πρέπει πρώτα να φύγουν τα περιττά κιλά και μετά να γίνει η επέμβαση.
Αιδιοπλαστική: η ευαίσθητη περιοχή στην γυναίκα, τεντώνεται και πολλές τραυματίζεται κατά την διάρκεια του τοκετού, αφήνοντας πίσω αλλοιώσεις στο σχήμα και την ελαστικότητα. Η πλαστική αυτή επέμβαση δεν σχετίζεται μόνο με αισθητικούς λόγους αλλά και με λειτουργικούς όπως η σεξουαλική απόλαυση και η δυνατότητα να φοράει η γυναίκα άνετα ρούχα όπως τα jeans.
Ευρειαγγείες: κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η διόγκωση της μήτρας που αυξάνει την ροή αίματος αλλά και το επιπλέον βάρος και οι ορμονικές αλλαγές, κάνουν τα αγγεία να διαστέλλονται ασκώντας πίεση στις φλέβες των ποδιών. Ως αποτέλεσμα μετά την γέννα, πολλές γυναίκες παρατηρούν έντονες ευρειαγγείες στα πόδια που όμως μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα εξαφανίζονται. Αν επιμείνουν, οι επιλογές για την αντιμετώπιση τους είναι είτε σκληροθεραπεία ή laser. Αν όμως μετατραπούν σε κιρσούς, τότε ίσως είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.