200.000 Ιρανοί υποβάλλονται σε πλαστική μύτης κάθε χρόνο!

Με τους αστέρες του Χόλιγουντ, της τηλεόρασης και πληθώρα ικανών χειρούργων, είναι λογικό κάποιος να πιστεύει ότι η Αμερική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πλαστικών επεμβάσεων στον κόσμο. Όλως περιέργως όμως, αυτόν τον τίτλο καταλαμβάνει το Ιράν!

Σύμφωνα με μια έρευνα του ρινολογικού ινστιτούτου του Ιράν και του πανεπιστημίου John Hopkins, η χώρα αυτή έχει εφτά φορές περισσότερες ρινοπλαστικές επεμβάσεις στο εσωτερικό της, σε σύγκριση με την Αμερική.

Περίπου 200.000 Ιρανές γυναίκες και άντρες, μπαίνουν κάτω από το νυστέρι για μια ρινοπλαστική επέμβαση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, οι γυναίκες μικραίνουν τις μύτες του και μετά της διαμορφώνουν ώστε να μοιάζουν σαν κούκλες, στην προσπάθεια τους να μιμιθούν τα δυτικά πρότυπα των διασήμων της τηλεόρασης και του σινεμά.

Προφανώς κάποιες γυναίκες, βρίσκουν την Ισλαμική πρακτική της «μαντίλας» αρκετά περιοριστική όσο αφορά τις αισθητικές επιλογές. «Είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλεις να ελκύεις την προσοχή με μια όμορφη εμφάνιση, ωραία μαλλιά, δέρμα… η «μαντίλα» δεν σε αφήνει να το κάνεις. Οπότε πρέπει να ικανοποιήσουμε αυτό το ένστικτο δείχνοντας την «τέχνη» στο πρόσωπο μας» λεέι μια ιρανή γυναίκα στον δημοσιογράφο της Guardian.

Κορίτσια μόλις δεκατεσσάρων ετών κάνουν ρινοπλαστική ενώ το 1/5 των γυναικών που κάνουν αυτή την επέμβαση, υποστηρίζουν ότι είναι για λόγους αυτοπεποίθησης και τα υπόλοιπα 160.000 κινητοποιούνται από αντιλήψεις αυτή του γάμου. Με παρόμοιο τρόπο, οι άντρες καταφεύγουν στην ρινοπλαστική ως έναν παράγοντα για να αυξήσουν τις πωλήσεις του στο μαγαζί που δουλεύουν, εν ολίγοις…να είναι εμφανίσιμοι προς του πελάτες τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάθε αισθητική επέμβαση περιέχει ρίσκο αλλά στο Ιράν, οι γυναίκες διακινδυνεύουν πραγματικά την υγεία τους. Αυτό γιατί, υπάρχουν μόνο 157 αδειοδοτημένοι χειρούργοι στην Τεχεράνη αλλά 7.000 χειρούργοι που λειτουργούν χωρίς άδεια, κάτι που οδηγεί σε αρκετές κακοφτιαγμένες πλαστικές και επικίνδυνες διαδικασίες.