Σβήσιμο Τατουάζ: ποιες μέθοδοι υπάρχουν ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί κάποια στιγμή να θελήσετε να σβήσετε κάποιο τατουάζ σας, είτε για να το τροποποιήσετε είτε για να το απομακρύνετε τελείως. Πριν το κάνετε θα πρέπει να γνωρίζετε για τις διαθέσιμες μεθόδους και ποια ταιριάζει καλύτερα σε εσάς!

Μέθοδος laser: αποτελεί το πιο δημοφιλή τρόπο απομάκρυνσης. Το φως του laser στοχεύει στο μελάνι του τατουάζ και με παλμούς το διασπά σε μικρότερα κομμάτια τα οποία απομακρύνονται από μόνα τους μέσω της διαδικασίας ανανέωσης του δέρματος από τον ίδιο τον οργανισμό μας. Όμως δεν αρκεί μόνο μια συνεδρία για να απομακρυνθεί πλήρως. Ανάλογα με το είδος του χρώματος (ανοιχτό ή σκούρο) και την πυκνότητα του, χρειάζεται μια σειρά συνεδριών με στόχο μετά από κάθε θεραπεία το μελάνι να είναι ακόμα λιγότερο μέχρι να απομακρυνθεί. Το βάθος εισχώρησης του laser είναι αρκετό και για αυτό το λόγο η διαδικασία μπορεί να γίνει επίπονη όπως και η αποθεραπεία καθώς μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιδερμίδα. Η θεραπεία με laser διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ανάλογα την ηλικία του, το μέγεθος και τον τύπο του τατουάζ καθώς και το χρώμα της επιδερμίδας. Ένα από τα αρνητικά της είναι ότι δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν μείνει έστω και κάποιο ελαφρύ σημάδι είτε από το τατουάζ είτε από την θεραπεία με το laser.

Μέθοδος IPL: το IPL ή Intense pulsed light therapy, χρησιμοποιεί εξαιρετικά έντονο φως με παρόμοιο τρόπο όπως αυτός του laser. Κατά την συνεδρία, εφαρμόζεται στο σημείο ένα gel και στην συνέχεια με την χρήση μιας ράβδου διοχετεύονται παλμοί φωτός. Αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο επίπονη από το laser και έχει καλύτερα αποτελέσματα, συνήθως χρειάζονται ακόμα περισσότερες συνεδρίες και το κόστος είναι πολύ περισσότερο.

Δερμαπόξεση: μπορεί να παρομοιαστεί με «αμμοβολή» πάνω στην επιφάνεια απομάκρυνσης του τατουάζ, μέσω της οποίας απομακρύνεται η πρώτη στιβάδα του δέρματος μέσω αρκετά δυνατής τριβής. Είναι αρκετά επίπονη μέθοδος και πλέον δεν συνιστάται.

Με τομή: η μέθοδος αυτή είναι χειρουργική και στη ουσία κόβεται η επιφάνεια του τατουάζ και κλείνεται με ράμματα. Εξίσου επίπονη και τα αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικά αφού το σημάδι της τομής μπορεί να είναι πιο έντονο και από το ίδιο το τατουάζ.