Πώς να απαντάτε στις ερωτήσεις του παιδιού σας για τον πόλεμο!

Στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο γίνεται λόγος για πόλεμο και τρομοκρατία και το παιδί σας έχει αρχίσει να σας κάνει ερωτήσεις! Αναρωτιέστε τι πρέπει να του απαντάτε;

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε πως για τα παιδιά οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους καλούς και τους κακούς ενώ γνωρίζουν πως στη ζωή υπάρχουν πράγματα που επιτρέπονται και κάποια που απαγορεύονται. Τα παιδιά νιώθουν σιγουριά γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αστυνομικοί, οι οποίοι πιάνουν τους κλέφτες και τα προστατεύουν από τους κακούς ανθρώπους.

Πώς να απαλύνετε τις απορίες του

Εάν το παιδί σας σας ρωτάει για τον πόλεμο θα πρέπει να του δώσετε μία απλή εξήγηση. Για παράδειγμα πείτε του "υπάρχουν κακοί που θέλουν να κατακτούν χώρες και να διώχνουν τους κατοίκους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να αμυνθούν. Σε κάθε χώρα υπάρχει στρατός ο οποίος προστατεύει τους κατοίκους και πολεμάει για να υπάρχει ειρήνη και για να εμποδίζει τους κακούς" και συμπληρώστε "υπάρχουν κι άλλες μορφές πολέμου, όπως το να επιτίθεσαι σε μια χώρα και να σπέρνεις το φόβο στους κατοίκους της κι αυτό το λέμε τρομοκρατία".

Στη συνέχεια καθησυχάστε το λέγοντάς του για παράδειγμα ότι "ευτυχώς σήμερα οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τρόπους να υπάρχει ειρήνη στο κόσμο" επισημαίνοντάς του ότι "τις περισσότερες φορές οι κακοί συλλαμβάνονται και μπαίνουν φυλακή".