Έχετε καταφέρει να ξεπεράσετε την επώδυνη διαδικασία του διαζυγίου και η κανούργια ζωή που έχετε χαράξει με το νέο σας σύντροφο σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια και ευτυχία. Φοβάστε, όμως, να κάνετε το επόμενο βήμα καθώς δε γνωρίζετε πώς να χειριστείτε την κατάσταση σε σχέση με το παιδί σας. Ανησυχείτε μήπως αντιμετωπίσει τον ερχομό αυτού του ανθρώπου στη ζωή σας ως απειλή, αισθανθεί την ανασφάλεια που ένιωσε την περίοδο του διαζυγίου σας με τον πατέρα του ή μήπως δεν εγκρίνει το νέο σας σύντροφο…Παρά τους προβληματισμούς σας, όμως, δικαιούστε να κάνετε μια νέα αρχή και να ξαναφτιάξετε τη ζωή σας.
Η ηλικία του παιδιού σας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πώς θα αντιμετωπίσει τη νέα σας σχέση. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο δεκτικά, αντίθετα με τους εφήβους που αντιδρούν τις περισσότερες φορές με επιθετικότητα .
Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πως να χειριστείτε την κατάσταση:
-Επιδιώξτε να γνωριστεί το παιδί σας σταδιακά με το νέο σας σύντροφο. Αν νιώθει ότι είστε ευτυχείς μαζί του, θα είναι πιο εύκολο να ξεπεράσει τους φόβους ή τη ζήλια του.
-Θα πρέπει να το διαβεβαιώσετε με κάθε τρόπο ότι η αγάπη και η προσοχή σας δε θα αλλάξουν.
-Είναι πολύ χρήσιμο να επαναλαμβάνετε στο παιδί ότι αυτή η νέα ένωση διαφέρει από αυτό που εσείς και ο πατέρας του είχατε πριν από το χωρισμό. Αυτή η εξήγηση με απλά λόγια θα προσδιορίσει το καθεστώς και τη λειτουργία της νέας σχέσης και θα το ανακουφίσει.
-Όσο καλή και να είναι η σχέση του παιδιού σας με το νέο σύντροφό σας, μην ξεχνάτε ότι εσείς είσαστε η μητέρα του παιδιού και εσείς πρέπει κατά κύριο λόγο να ασχολείστε μαζί του και όχι ο σύντροφός σας, που μπορεί να διαδραματίζει συμπληρωματικό ρόλο.
-Να μην επιβάλλετε στο παιδί να αποκαλεί το νέο σύντροφό σας «μπαμπά»
-Να αποφεύγετε τις συζητήσεις και τις συγκρίσεις με το φυσικό γονιό του παιδιού σας.
-Αν το κρίνετε απαραίτητο, ενημερώστε εσείς τον πρώην σύντροφό σας, βεβαιώνοντάς τον ότι δε θα αλλάξει κάτι στη σχέση σας με το παιδί.