Περπατούσατε με το παιδί σας στο κέντρο της Αθήνας όταν σας πλησίασε ένας άστεγος και σας ζήτησε χρήματα προκειμένου να φάει όπως είπε. Το παιδί σας κρύφτηκε από πίσω σας και έβαλε τα κλάματα. Αναρωτιέστε τι πρέπει να του πείτε;
Εάν το παιδί σας είναι κάτω των τεσσάρων χρόνων ναι μεν του φαίνεται παράξενη η εικόνα κυρίως όμως αισθάνεται τη δική σας ενόχληση. Εάν είναι πάνω από τεσσάρων συλλαμβάνει το νόημα από τα λόγια που ακούει όπως "δεν έχω να φάω", "δεν έχω δουλειά" και είναι κάτι που το αναστατώνει καθώς κλονίζονται τα σημεία αναφοράς του ενώ παράλληλα φοβάται μήπως ένας από τους γονείς του βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση.
Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση
Εάν το παιδί σας είναι μέχρι τεσσάρων χρόνων δεν έχει νόημα να του δώσετε λεπτομερείς εξηγήσεις. Αυτό που πρέπει να του επισημάνετε όμως είναι ότι "ο κύριος αυτός δεν είναι κακός". Εάν είναι πάνω από πέντε χρόνων μπορείτε να πείτε περισσότερα με στόχο να το καθησυχάσετε. Πρέπει να του επισημάνετε πως θα κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας ώστε εκείνο να μη βρεθεί ποτέ σε αυτή την κατάσταση και επιπλέον ότι εσείς και ο μπαμπάς του δεν κινδυνεύετε.
Θα πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για την αλληλεγγύη, για τους ανθρώπους εκείνους που εθελοντικά προσφέρουν το χρόνο τους προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και έχουν ως στόχο στη ζωή τους να αλλάξουν αυτή την κατάσταση και να βρεθούν λύσεις.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσφέρει κάτι σε αυτόν τον κύριο και συγχαρείτε το. Πείτε του "αυτός είναι ο τρόπος που εσύ μπορείς να βοηθήσεις και είμαι υπερήφανη για σένα, για τη γενναιοδωρία σου".
Εάν σας ρωτήσει για ποιο λόγο δε λέτε στον κύριο να έρθει σπίτι σας, εξηγήστε του πως δεν είναι τόσο απλό και πως δε θα άλλαζε τη ζωή αυτού του ανθρώπου για πάντα, θα ήταν μια προσωρινή λύση, τονίζοντάς του ότι δεν είναι δυνατόν να βοηθάτε όλους τους δυστυχισμένους ανθρώπους που βλέπετε καθημερινά στους δρόμους.