Είναι κολλημένο μπροστά στην τηλεόραση!

Κάποτε απολαμβάνατε τις ώρες που μπορούσατε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ανενόχλητη ενώ το παιδί σας παρακολουθούσε κάποιο παιδικό πρόγραμμα στην τηλεόραση. Τώρα που ακόμα και για να το ντύσετε πρέπει να βλέπει τηλεόραση, έχετε αρχίσει να αγχώνεστε!

Αναμφισβήτητα η τηλεόραση μπορεί να έχει έναν εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο, ωστόσο τα παιδιά μπορεί να επηρεαστούν πολύ αρνητικά. Χωρίς να πέσουμε στις υπερβολές παλαιότερων γενεών, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτές οι ώρες ησυχίας όταν το παιδί βλέπει τηλεόραση έχουν κάποιο τίμημα:

Ο υπερβολικός ερεθισμός των εικόνων και των θορύβων οδηγεί μετά από κάποιο διάστημα σε μια αύξηση του εκνευρισμού και της επιθετικότητας.

Αν και οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως η τηλεόραση δεν εμποδίζει το παιδί να σκέφτεται, η υπερβολική δόση καθιστά το παιδί όλο και πιο ευάλωτο στις εικόνες και καταλήγει να το βυθίσει σε μια κατάσταση ύπνωσης.

Πολλές φορές η τηλεόραση είναι βίαιη ή χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Τα ακατάλληλα προγράμματα μπορούν να εθίσουν τα παιδιά στη βία και σε άλλες κακές συμπεριφορές, μπορεί να προκαλέσουν φόβο και άγχος.

Αναχαιτίζει την όρεξη για πρωτοβουλία και ρίσκα που είναι απαραίτητα για την ευεξία κάθε παιδιού.

Το παιδί που ζωγραφίζει ή φτιάχνει ένα παζλ στο δωμάτιό του αντιμετωπίζει πιο σωστά τη μοναξιά από το παιδί που ανοίγει την τηλεόραση όταν δεν έχει τίποτα να κάνει.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Εάν το παιδί σας είναι μεταξύ δύο και τριών χρόνων να αποφεύγετε να το αφήνετε μπροστά στην τηλεόραση πάνω από είκοσι λεπτά. Μετά τα τρία με τέσσερα χρόνια μπορείτε να του επιτρέπετε να παρακολουθεί κάποιο παιδικό πρόγραμμα ή ντοκιμαντέρ, το οποίο μπορεί να διαρκεί μια με μιάμιση ώρα.

Πριν από τα πέντε του χρόνια είναι καλό να βρίσκεστε στο πλάι του ώστε να ξεκαθαρίζετε τις πιθανές παρερμηνείες ενώ γύρω στα έξι με επτά του χρόνια όταν θα το αφήνετε να βλέπει κι άλλα προγράμματα εκτός από κινούμενα σχέδια θα πρέπει να του διδάξετε βασικές αρχές όπως να ξεχωρίζει την πραγματικότητα από το ψεύτικο, ότι οι διαφημίσεις είναι φτιαγμένες για να μας επηρεάζουν ώστε να θέλουμε να αγοράσουμε προϊόντα κ.α.

Όποια κι αν είναι η ηλικία του φροντίστε να ελέγχετε αυτά που βλέπει, αποφεύγοντας να του γίνεται καθημερινή συνήθεια.

Μην ανοίγετε την τηλεόραση μόλις γυρίζετε στο σπίτι το βράδυ. Ακόμα και αν έχετε να κάνετε πολλά πράγματα και θέλετε χρόνο, προτρέψτε το παιδί σας να απασχοληθεί με άλλον τρόπο.

Μην έχετε πολλές συσκευές στο σπίτι και σίγουρα αποφύγετε να έχετε τηλεόραση στα υπνοδωμάτια.

Μην έχετε ανοικτή τηλεόραση την ώρα του φαγητού γιατί διακόπτεται η επικοινωνία.

Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να την ανοίγει μόνο του ή να κάνει ζάπινγκ. Πρέπει να καταλάβει πως μόνο εσείς θα αποφασίζετε τι μπορεί να δει.

Η τηλεόραση δε μπορεί να είναι τρόπος επιβράβευσης για μια καλή συμπεριφορά.