Πρέπει να του δίνετε χαρτζιλίκι;

Όσο το παιδί σας μεγαλώνει αυξάνονται και οι ανάγκες του. Σας ζητάει χρήματα για να αγοράσει ρούχα, αντικείμενα, να πάει μία βόλτα με τους φίλους του…Εσείς είτε θεωρείτε πως μερικά πράγματα από αυτά που ζητάει δεν του είναι χρήσιμα είτε απελπίζεστε καθώς κοστίζουν πολύ. Αναρωτιέστε εάν πρέπει να του δίνετε χαρτζιλίκι ώστε να το ξοδεύει όπως εκείνο νομίζει;

Στο πλαίσιο της διαπαιδαγώγησης σίγουρα θα πρέπει να μάθουμε στον έφηβο την αξία του χρήματος και πώς πρέπει να το διαχειρίζεται. Οι ανάγκες των παιδιών όσο μεγαλώνουν αλλάζουν και πληθαίνουν, οπότε είναι καλό να τους δίνουμε ένα χαρτζιλίκι ώστε να μάθουν να τις αξιολογούν και να αποφασίζουν εάν θα τις καλύψουν ή όχι. Φυσικά οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο, όμως είναι ένας τρόπος για να μάθουν στα παιδιά τους να ζουν στην κοινωνία.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Θα πρέπει να υπολογίσετε τις ανάγκες του παιδιού σας ώστε να μην του δίνετε ούτε παραπάνω από όσα χρειάζεται αλλά ούτε και λιγότερα. Εάν του δίνετε παραπάνω, θα τα ξοδέψει και σίγουρα δε θα το βοηθήσετε να νιώσει την αξία του χρήματος. Είναι προτιμότερο να αισθάνεται πως του φθάνουν ίσα ίσα, όπως άλλωστε συμβαίνει στη ζωή των περισσότερων ενηλίκων.

Το παιδί σας είναι φυσικό να επιθυμεί πάντα περισσότερα από όσα μπορεί να έχει και πρέπει να μάθει να ελέγχει αυτή την επιθυμία. Όσο πιο νωρίς το μάθει τόσο πιο φυσικό θα του φαίνεται. Στόχος είναι να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει.

Το χαρτζιλίκι δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με τα δώρα ή τα σχολικά αποτελέσματα. Πρέπει να μπορεί να το ξοδεύει ελεύθερα χωρίς να σας δίνει λογαριασμό.

Για να το μάθετε να το διαχειρίζεται σωστά μπορείτε να αυξάνετε προοδευτικά το ποσό και τη συχνότητα που το δίνετε από την παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία.