Σας ζήτησε να μάθει πιάνο και εσείς όχι μόνο το γράψατε στο ωδείο, του αγοράσατε και πιάνο! Μετά από δύο μήνες σας είπε ότι τελικά δεν του αρέσει και σας ζήτησε να κάνει κολύμβηση. Προς μεγάλη σας έκπληξη τα παράτησε σε δεκαπέντε ημέρες και τώρα εκδήλωσε το ενδιαφέρον να ασχοληθεί με το τένις! Αναρωτιέστε τι συμβαίνει στο παιδί σας και πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση;
Η εφηβεία είναι η περίοδος των παθών. Ενώ μέχρι πρότινος το παιδί είχε απλώς διάφορες δραστηριότητες τώρα τις αντικαθιστά με πάθη ή τις εγκαταλείπει. Ανακαλύπτοντας κάποιο πάθος το παιδί ξεσηκώνεται και εξερευνά τις δυνατότητές του. Πρόκειται για μια αναζήτηση κατά βάθος του ίδιου του του εαυτού που του επιτρέπει να βάλει τάξη στα συναισθήματα και να τα χειριστεί. Τα πάθη γεννούν δημιουργικότητα, οδηγούν σε καταπληκτικές ανακαλύψεις και μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο επάγγελμα ή σχέδια ζωής. Όσο πιο πολύ ταλέντο έχει στον τομέα που επιλέγει τόσο πιο πολύ διαρκεί το πάθος. Μερικοί έφηβοι για τους οποίους το πάθος είναι απλώς μια διέξοδος της αναστάτωσής τους περνούν από το ένα στο άλλο εγκαταλείποντας τα πάντα κάθε φορά που συνειδητοποιούν πως πρέπει να καταβάλλουν κάποια προσπάθεια για να πετύχουν. Τέλος, υπάρχουν έφηβοι που δεν νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και οι οποίοι μπορούν να εγκλωβιστούν σε κάποια δραστηριότητα όπως τα παιχνίδια στον υπολογιστή και να αποκοπούν από το περιβάλλον τους προκειμένου να ξεχάσουν τις δυσκολίες τους.
Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση
Θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί σας καθώς η εμπειρία του πάθους θα του επιτρέψει να συνειδητοποιήσει την απόσταση ανάμεσα στους στόχους και στις δυνατότητές του, δείχνοντάς του το δρόμο που πρέπει να διανύσει ανάμεσα στα δύο. Μαθαίνει δηλαδή την απαραίτητη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει πέρα από το ταλέντο και τις φιλοδοξίες του.
Είναι ανώφελο να μπείτε στη διαδικασία των απαγορεύσεων θέλοντας να περιορίσετε το παιδί σας. Είναι προτιμότερο να το αφήσετε να ζήσει το πάθος του και να βάλετε αλλού τα όρια.