Ήσασταν στο super market και το παιδί σας ήθελε να πάρει εκείνο το απορρυπαντικό από το ράφι. Του το πήρατε τρεις φορές από τα χέρια μέχρι τη στιγμή που έπεσε κάτω, άρχισε να φωνάζει και να χτυπιέται σε σημείο που όλοι γύρισαν και σας κοιτούσαν. Αναρωτιέστε γιατί έχει αυτή τη συμπεριφορά και πώς πρέπει να αντιδράτε σε αυτές τις περιπτώσεις; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Ένα παιδί πεισμώνει συχνά όταν προσπαθούμε να του επιβάλλουμε όρια. Η αντίδρασή του μπορεί να είναι πολύ έντονη και τις περισσότερες φορές οι γονείς δε γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν. Πρέπει να το μαλώσουν ή να του κάνουν το χατίρι για να σταματήσει να κλαίει και να φωνάζει; Το πείσμα όμως είναι ένα στάδιο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Μπορεί να αποτελεί μια δικαιολογημένη έκφραση των προτιμήσεων ή των φόβων του ή και αντίδραση σε καταστάσεις που του προκαλούν στρες. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα πείσματα αποτελούν ένδειξη ότι κάτι πιο βαθύ απασχολεί το παιδί όπως για παράδειγμα ότι δεν καλύπτονται οι συναισθηματικές ανάγκες του.
Τι πρέπει να κάνετε
Η κατανόηση των συναισθημάτων του θα σας βοηθήσει να το χειριστείτε καλύτερα.
Όταν βρίσκεται σε αυτή τη φάση καλύτερα να αποφεύγετε την άμεση αντιπαράθεση μαζί του εκτός κι αν πρόκειται για κάποιο πολύ σημαντικό πρόβλημα ή κίνδυνο. Αυτό μπορεί να εκληφθεί από το παιδί σαν επίδειξη δύναμης από μέρους σας και οι πιθανότητες να επιβληθείτε είναι λίγες.
Είναι προτιμότερο κάποιες φορές να υποχωρείτε έγκαιρα αν δεν είναι κάτι σημαντικό και να προσπαθείτε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάποια άλλη δραστηριότητα.
Συχνά το πείσμα του παιδιού αποτελεί μια πρόκληση για να το προσέξετε.
Εάν το παιδί παρουσιάζει συχνά αυτή τη συμπεριφορά θα πρέπει να αναλογιστείτε τον τρόπο που το αντιμετωπίζετε και να επανεξετάσετε τους τρόπους χειρισμού.
Να το προτρέπετε να εκφράζει ανοικτά αυτό που θέλει και να συζητά μαζί σας.
Εάν η εναντίωση του παιδιού είναι έντονη και δημιουργεί δυσκολία στην επικοινωνία σας, ίσως θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.