Σχεδόν όλοι οι φίλοι του γιου σας έχουν κοπέλες, ωστόσο εκείνος μέχρι σήμερα δε σας έχει εμφανίσει καμία! Έχετε αρχίσει να αγχώνεστε για το τι μπορεί να του συμβαίνει και για ποιο λόγο δε μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις.
Κι ενώ παλιά απαγορεύονταν οι ερωτικές και σεξουαλικές σχέσεις πριν από το γάμο, στις ημέρες μας είναι σχεδόν υποχρεωτικό να τις ζεις από την αρχή της εφηβείας για να νιώθεις φυσιολογικός. Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως πως οι πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις είναι πολλές φορές επικίνδυνες και καθόλου ευχάριστες.
Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση
Το βασικό ερώτημα είναι εάν το παιδί σας είναι ικανό να δημιουργήσει σχέσεις με τους συνομηλίκους του οι οποίες ενδέχεται να καταλήξουν σε φιλία ή έρωτα. Πρέπει να παρατηρείτε το παιδί σας για να καταλάβετε εάν η κατάσταση που ζει είναι πηγή στεναχώριας ή όχι. Θα πρέπει να το βοηθήσετε να απαλλαγεί από τις λάθος σκέψεις όπως για παράδειγμα "είμαι άσχημη και δεν αρέσω σε κανένα συμμαθητή μου" ή "όλοι οι φίλοι μου έχουν κοπέλα εκτός από εμένα" ώστε να μπορέσει χωρίς άγχος να προετοιμαστεί για τη στιγμή που θα γίνει η γνωριμία.
Υπάρχει περίπτωση το παιδί σας να νιώθει φόβο να δεθεί συναισθηματικά μήπως απογοητευτεί ή μπορεί να δυσκολεύετε να ανοιχτεί στον άλλον ή μπορεί να φοβάται να αποδεχτεί το τέλος της παιδικής του ηλικίας και των παιδικών σχέσεων που διατηρούσε μέχρι τώρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας ειδικός θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί σας να έρθει σε επαφή με τους άλλους ώστε να ακολουθήσουν φιλικές και ερωτικές σχέσεις.
Αντίθετα εάν το παιδί σας δημιουργεί τη μία σχέση μετά την άλλη είναι ανώφελο να προσπαθήσετε να το συγκρατήσετε καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει πιο έντονη την ανάγκη του. Μπορείτε όμως να του πείτε πως μια ερωτική και σεξουαλική σχέση δεν πρέπει να βιώνεται επιπόλαια, πώς απαιτεί χρόνο, αφοσίωση στον άλλον και έχει νόημα μόνο όταν ο ένας σέβεται τον άλλον.