Κι ενώ μέχρι πρότινος το παιδί σας περίμενε πώς και πώς να έρθει η Κυριακή να καθίσετε όλοι μαζί στο τραπέζι να φάτε, να κουβεντιάσετε και να απολαύσετε όμορφες οικογενειακές στιγμές, τώρα ακούτε δικαιολογίες τύπου "δεν πεινάω", "έχω διάβασμα", "θέλω να κοιμηθώ". Τι συμβαίνει στο παιδί σας και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;
Στη χώρα μας η παράδοση των οικογενειακών γευμάτων είναι πολύ δυνατή ωστόσο ο έφηβος ανάμεσα στα δεκατρία και δεκαπέντε λατρεύει τις συγκρούσεις και επιθυμεί να δηλώσει τη διαφορετικότητά του. Δηλαδή εάν τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν θεσμό, ο έφηβος με την άρνησή του να παρευρεθεί τα κατακρίνει ή αν αποτελούν πεδία συνεύρεσης, προσπαθεί να απομακρυνθεί από αυτά.
Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση
Είναι σημαντικό ειδικά σε αυτή τη φάση που ο διάλογος γίνεται όλο και πιο δύσκολος, να διατηρείτε το θεσμό των οικογενειακών γευμάτων, αν όχι καθημερινά τουλάχιστον τακτικά φροντίζοντας αυτό να αποτελεί μια ευχαρίστηση για όλους. Θα πρέπει να δείξετε στο παιδί σας ότι δεν πρόκειται για καταπίεση αλλά για την επιθυμία σας να περάσετε όλοι μαζί μια όμορφη στιγμή. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε στο παιδί σας "θα ήταν ωραία να τρώγαμε όλοι μαζί που και που" ή "αν δεν πεινάς, έλα να κάτσεις μαζί μας έστω για λίγο για την παρέα".
Όπως συμβαίνει συχνά, το θέμα θα γίνει ακόμα πιο λεπτό εάν εσείς του προσδώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα και υιοθετήσετε μία άκαμπτη συμπεριφορά για αυτό η απαίτηση της παρουσίας στο τραπέζι μπορεί να προέλθει από το σύζυγό σας.
Φυσικά θα πρέπει μαζί με τις απαιτήσεις που έχετε από το παιδί σας, να αποδεχτείτε την επιθυμία του για μια νέα ελευθερία και να ανέχεστε κάποιες αλλαγές.