Πώς να του μάθετε την αξία των χρημάτων!

Είχατε κανονίσει να πάτε με το παιδί σας να του αγοράσετε αθλητικά παπούτσια. Ό,τι επέλεγε ήταν πανάκριβο και πάνω από τις δυνάμεις σας. Όταν του είπατε ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να ξοδέψετε τόσα χρήματα άρχισε να διαμαρτύρεται λέγοντάς σας πως όλοι οι φίλοι του έχουν τα συγκεκριμένα αθλητικά, σε σημείο που σας έκανε να αισθανθείτε ενοχές που δε μπορείτε να του τα προσφέρετε! Αναρωτιέστε εάν πρέπει να γνωρίζει το παιδί σας τα εισοδήματά σας και τα τυχόν οικονομικά σας προβλήματα;

Τα χρήματα κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή μας. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους πώς να τα χρησιμοποιούν και να τα βοηθήσουν να καταλάβουν ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τα δύο άκρα, δηλαδή να σκέφτονται τα πάντα σε σχέση με τα χρήματα ή το αντίθετο να ξοδεύουν αλόγιστα.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Σε σχέση με τη στάση ενός ανθρώπου απέναντι στα χρήματα δεν υπάρχει κάποια συγκεριμένη ανατροφή με σίγουρα αποτελέσματα δεδομένου ότι δε μπορεί να προβλέψει κανείς τα στοιχεία που θα υπερισχύσουν και θα διαμορφώσουν μια προσωπικότητα. Ωστόσο μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας που ξοδεύει αλόγιστα να μάθει να περιμένει. Δηλαδή να του επισημάνετε πως εάν στην καθημερινότητά του στερείται κάποια πράγματα μπορεί στα γενέθλια του να προσφέρει στον εαυτό του ένα τέλειο δώρο.

Χωρίς να αναλύετε διαρκώς τα εισοδήματα και τις δυσκολίες σας πρέπει να αναφέρετε την τιμή καθημερινών πραγμάτων, να ενημερώνετε το παιδί σας για τις διάφορες επιλογές σας και τους οικονομικούς περιορισμούς σας. Εάν αποφασίσετε να μην αγοράσετε κάτι λόγω της υψηλής τιμής του πρέπει να του το πείτε καθώς αυτό θα του χρησιμεύσει ως ένδειξη του εφικτού και του ανέφικτου.

Να θυμάστε πως το παιδί σας θα βρει τα στοιχεία που χρειάζονται για να χτίσει τη σχέση του με τα χρήματα μέσα από τις πράξεις σας.

Δεν πρέπει να κρύβετε τα πιθανά οικονομικά σας προβλήματα ούτε να προσποιείστε ότι όλα μπορούν να αποκτηθούν, όμως δεν πρέπει μονίμως να επιβαρύνετε το παιδί σας με οικονομικές έγνοιες.