Σίγουρα με τον πρώην σύζυγό σας δε μπορείτε να πηγαίνετε διακοπές μαζί ή να περνάτε τις γιορτές οικογενειακά, ωστόσο για χάρη του παιδιού σας οφείλετε να έχετε μια καλή επικοινωνία. Θέλετε να μάθετε γιατί και πώς να το πετύχετε;
Γιατί πρέπει να βιώσετε ένα επιτυχημένο διαζύγιο
Το παιδί θα πρέπει να αισθανθεί πως μπορεί να βασίζεται και στους δύο γονείς του. Για να καταφέρει να αποδεχτεί πιο εύκολα το διαζύγιο θα πρέπει να νιώσει ότι οι γονείς του εξακολουθούν να σέβονται ο ένας τον άλλον. Αυτό θα του επιτρέψει να αποκτήσει και πάλι μια αίσθηση εσωτερικής ασφάλειας και να ξαναβρεί τα σημεία αναφοράς του.
Ένα παιδί που βλέπει τους γονείς του μετά από το χωρισμό τους να τσακώνονται νιώθει ενοχές καθώς αισθάνεται πως εάν δεν ήταν αυτό στη μέση οι γονείς του δε θα είχαν κανένα λόγο να βλέπονται και να μιλάνε. Στη χειρότερη περίπτωση η ενοχή του παιδιού μπορεί να το οδηγήσει στην κατάθλιψη, αλλά και χωρίς να φθάσει σε αυτό το σημείο, ένα παιδί που έρχεται αντιμέτωπο με τον αδιάκοπο πόλεμο των γονιών του δε μπορεί να αναπτύξει σωστά την αυτονομία του και να αισθανθεί τις ευθύνες του.
Για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί χρειάζεται να προικιστεί με ένα ισχυρό αίσθημα αυτοεκτίμησης. Ο σεβασμός σας απέναντι στον πατέρα του μεταξύ άλλων δηλώνει ότι σέβεστε το κομμάτι του άλλου γονέα που "κουβαλάει" μέσα του άρα και το ίδιο το παιδί. Στην αντίθετη περίπτωση του δείχνετε ότι δεν αποδέχεστε οτιδήποτε προέρχεται από τον πατέρα του και τελικά δεν του επιτρέπετε να τον αγαπάει.
Πώς να επιτύχετε στο διαζύγιό σας
Μη μπερδεύετε το παιδί σας. Κάθε παιδί διαζευγμένων γονιών επιθυμεί να ξανασμίξουν οι γονείς του κι εσείς οφείλεται να μην του προκαλείτε τέτοιες ψευδαισθήσεις με το να είσαστε συνέχεια μαζί ή να πηγαίνετε διακοπές οικογενειακώς. Το παιδί έχει ανάγκη από ξεκάθαρες καταστάσεις.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή του πρώην συζύγου σας δε σας αφορά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να σχολιάζετε τις αποφάσεις του. Το μόνο θέμα που σας αφορά είναι το αν τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στο παιδί σας.
Θα πρέπει να έχετε μια σωστή επικοινωνία μεταξύ σας και να μπορείτε να παίρνετε αποφάσεις που αφορούν το παιδί σας από κοινού. Να συζητάτε ήρεμα και να μην χρησιμοποιείτε το παιδί σας για να ξεκαθαρίσετε προσωπικούς σας λογαριασμούς. Να μάθετε να διαπραγματεύεστε ακόμη κι αν πρέπει να υποχωρείτε.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνετε το νέο σας σύντροφο να ανακατεύετε και να παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν στο παιδί σας και στη σχέση του με τον πατέρα του.