Βαριέται!

Ενώ κάνετε δουλειές στο σπίτι κάθε τόσο το παιδί σας έρχεται και σας λέει πως βαριέται! Του προτείνετε να πάει στο δωμάτιό του να παίξει με τα παιχνίδια του κι εκείνο όχι μόνο αρνείται αλλά γκρινιάζει σε σημείο που καταντάει ανυπόφορο!

Γιατί βαριέται

Μόλις γυρίσατε από τις διακοπές του Πάσχα και το παιδί σας θέλει να σας δείξει την ενόχλησή του που σταματήσατε να ασχολείστε μαζί του και ξαναμπήκατε στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Γενικότερα είναι ένα παιδί με πολύ φορτωμένο πρόγραμμα κι όταν δεν έχει κάτι να κάνει δεν ξέρει πως να διαχειριστεί το χρόνο του.

Ίσως να ευθύνεστε εσείς καθώς έχει συνηθίσει να ασχολείστε συνεχώς  μαζί του, είτε δείχνοντάς του πώς μπορεί να παίζει με τα παιχνίδια του είτε κυνηγώντας το μονίμως μέσα στο σπίτι.

Σας νιώθει ιδιαίτερα απασχολημένη και αγχωμένη και από αντίδραση εγκλωβίζεται μόνο του σε μια κατάσταση αδράνειας και απομόνωσης την οποία δέχεται από εσάς.

Τι να κάνετε όταν γκρινιάζει

Εξηγήστε του πώς σε όλους συμβαίνει να βαριούνται επειδή δεν έχουν τίποτα να κάνουν αλλά είναι καλό πολλές φορές να μην έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πείτε του πως έχετε να τελειώσετε κάποιες δουλειές και στην παρούσα φάση δε γίνεται να τις αφήσετε για να παίξετε μαζί του. Προτρέψτε το να βρει κάτι για να μη βαριέται.

Σε καμία περίπτωση μην του προτείνετε να δει τηλεόραση ή να παίξει κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Αφήστε το μόνο του να επιλέξει τι θέλει να κάνει και αποφύγετε να του δημιουργήσετε ενοχές λέγοντάς του για παράδειγμα πως είναι αδύνατον να βαριέται ενώ έχει τόσα πολλά παιχνίδια.  

Να θυμάστε πως το παιδί είτε είναι τριών χρόνων είτε έξι είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλει να έρχεται να δει τι κάνετε αλλά όταν επιμένει να το ακολουθήσετε θα πρέπει να αποφεύγετε να υποχωρείτε καθώς με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνετε την εξάρτησή του από εσάς.

Μην ξεχνάτε να το επαινείτε πάντα λέγοντάς του για παράδειγμα "είμαι πολύ υπερήφανη που μεγάλωσες και μπορείς μόνο σου να κάνεις πράγματα".