Κάθε φορά που ο παιδίατρος σας επισκέπτεται στο σπίτι, το παιδί σας σηκώνει την πολυκατοικία στο πόδι από το κλάμα, κρύβεται στο δωμάτιό του και εσείς φυσικά δε μπορείτε να μείνετε ασυγκίνητη μπροστά στο φόβο του παιδιού σας.
Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να ξεπεράσει το φόβο του
Πριν από την επίσκεψη στον παιδίατρο, προετοιμάστε το παιδί σας. Με ήρεμα και καθησυχαστικά λόγια ενημερώστε το για ποιο λόγο πρέπει να πάτε εξηγώντας του τη διαδικασία και επισημαίνοντάς του πως ο γιατρός είναι φίλος μας και θέλει μόνο το καλό μας.
Να θυμάστε πως η στάση σας θα επηρεάσει καθοριστικά το παιδί σας οπότε σε καμία περίπτωση μη δείξετε στεναχωρημένη. Το παιδί σας θέλει να πάρει θάρρος από εσάς κι όχι να το αγχώσετε περισσότερο.
Δεδομένου ότι τα παιδιά νιώθουν πως εάν βρίσκονται στην αγκαλιά της μαμάς τους δεν πρόκειται να πάθουν κανένα κακό, προτιμήστε να το έχετε αγκαλιά από το να το αφήσετε να ξαπλώσει στο κρεβάτι εξέτασης. Εάν νομίζετε ότι θα βοηθήσει, πάρτε μαζί το αγαπημένο του αρκουδάκι.
Εάν πρόκειται να κάνει εμβόλιο, μην πείτε ψέματα στο παιδί σας ότι δεν πρόκειται να πονέσει. Πείτε του ότι θα νιώσει ένα τσίμπημα και μετά από λίγο ούτε που θα το θυμάται. Αποφύγετε τις εκφράσεις "μη φοβάσαι" ή "μην κλαίς". Δώστε του να καταλάβει ότι γνωρίζετε πως πρόκειται για μια δυσάρεστη διαδικασία ωστόσο θα διαρκέσει λίγο και είναι απολύτως αναγκαία.
Να επιβραβεύετε πάντα το παιδί σας μετά την επίσκεψη στο γιατρό τονίζοντάς του πόσο γενναίο είναι και πόσο υπερήφανη νιώθετε για εκείνο που τα κατάφερε τόσο καλά.
Να θυμάστε πως στην επιλογή του γιατρού θα πρεπει να συνυπολογίζετε την προσέγγισή του στο παιδί και σε καμία περίπτωση να μην το φοβίζετε όταν δεν κάθεται φρόνιμα με το γιατρό που θα του κάνει ενεση.