Φεύγατε από το super market με το παιδί σας και του χαρίσατε τα κέρματα από τα ρέστα. Η χαρά που πήρε δεν περιγράφεται! Σε όλη τη διαδρομή μέχρι το σπίτι σας, ρωτούσε πόσα είναι, τι μπορεί να αγοράσει κι ενώ ήταν μόλις τρία ευρώ εκείνο νόμιζε πως κρατούσε έναν θησαυρό!
Από ποια ηλικία πρέπει να του δίνετε χαρτζιλίκι
Όταν το παιδί είναι γύρω στα δύο με τρία του χρόνια νιώθει υπερήφανο και χαίρεται πολύ όταν αποκτάει ένα νόμισμα, ωστόσο σε αυτή την ηλικία δε μπορούμε ακόμα να μιλάμε για χαρτζιλίκι. Περίπου στα επτά του χρόνια όμως που το παιδί αρχίζει να καταλαβαίνει περισσότερα γύρω από τα χρήματα, θα πρέπει να αρχίσετε να του δίνετε ώστε με αυτό τον τρόπο να νιώσει ότι το θεωρείτε πια "μεγάλο" και να αποκτήσει κάποια υπευθυνότητα που θα το βοηθήσει να μεγαλώσει και να γίνει αυτόνομο.
Αρχίστε να του δίνετε ένα νόμισμα την εβδομάδα και σκεφτείτε μαζί του τι θα ήθελε να κάνει με αυτά τα χρήματα, χωρίς να του επιβάλλετε όμως τη γνώμη σας.
Προσοχή
Εάν σας ζητήσει κάτι που δε θέλετε να του πάρετε μην του υπενθυμίσετε πως έχει χαρτζιλίκι και μπορεί να το αποκτήσει μόνο του, αιτιολογήστε του το "όχι".
Μη συνδέσετε ποτέ τις σχολικές επιδόσεις του ή τη βοήθεια που σας προσφέρει στο σπίτι με το χαρτζιλίκι. Αφενός είναι απόλυτα φυσιολογικό να μαζεύει το δωμάτιό του ή να σας βοηθάει στο στρώσιμο του τραπεζιού κι αφετέρου εάν ανταμείβετε τα σχολικά αποτελέσματα δεν το βοηθάτε να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα πρέπει να μάθει να είναι καλός μαθητής για τον εαυτό του κι όχι για να σας ευχαριστήσει ή για να βγάλει χρήματα.
Μην του στερείτε το χαρτζιλίκι του για να το τιμωρήσετε για κάτι που έκανε.
Εάν η γιαγιά ή η νονά του δίνουν αρκετά χρήματα, αφενός μπορείτε να συμφωνήσετε μαζί του να τα φυλάξει σε έναν κουμπαρά ώστε να αγοράσει ένα δώρο στα γενέθλιά του ή τα Χριστούγεννα αφετέρου μπορείτε να τους ζητήσετε να σταματήσουν να του κάνουν δυσανάλογα δώρα τα οποία εν μέρει καταστρέφουν την παιδαγωγική αξία του χαρτζιλικιού που έχει ως στόχο να μάθει το παιδί να διαχειρίζεται κάποιο ποσό.